Annonce
Udland

Ukraines flådechef tilbyder sig selv for anholdt mandskab

Chefen for Ukraines flåde, admiral Ihor Vorontjenko, siger til Bild, at han ønsker at bytte plads med 24 besætningsmedlemmer, der er tilbageholdt i Rusland. (Arkivfoto)

Flådechefen siger, at han er villig til at bytte plads med besætningsmedlemmer, der er tilbageholdt i Rusland.

I konflikten mellem Rusland og Ukraine tilbyder chefen for den ukrainske flåde sig selv i bytte for 24 besætningsmedlemmer, som tilbageholdes i Rusland.

- Det knuser mit hjerte at se mine soldater være ulovligt tilbageholdt af Rusland, siger admiral Ihor Vorontjenko til den tyske avis Bild torsdag.

Han siger, at han er villig til at blive fængslet i Rusland, mod at præsident Vladimir Putin løslader de 24 mænd.

Besætningsmedlemmerne står over for en retssag i Rusland og risikerer lange fængselsstraffe for at have krænket den russiske grænse.

Tilbuddet fra Ukraines flådechef er seneste udvikling i den igangværende konflikt mellem Ukraine og Rusland.

Konflikten blev optrappet yderligere i forrige weekend, da den russiske flåde opbragte tre ukrainske krigsskibe i Kertjstrædet og anholdt adskillige besætningsmedlemmer.

Strædet forbinder Asovhavet og Sortehavet. En af Ukraines vigtigste eksporthavne ligger ved Asovhavet og kan kun nås via det omstridte stræde ved Krim-halvøen.

Siden Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim i 2014, har russerne anset halvøen som russisk område.

Til Bild siger en mor til en af de anholdte ukrainske besætningsmedlemmer, at flere af de tilbageholdte ukraineres mødre vil bede den tyske kansler, Angela Merkel, om hjælp.

- Vi håber, at hun (Angela Merkel, red.) vil hjælpe vores sønner, og at de langt om længe får lov til at komme hjem. Derfor vil vi skrive et brev til hende, siger kvinden til Bild.

Tirsdag oplyste den ukrainske minister for infrastruktur, Volodymyr Omelyan, at ukrainske skibe igen kan sejle ind i Kertjstrædet.

- Skibene bliver stoppet og tjekket af Rusland - som tidligere - men trafikken er delvist genetableret, sagde ministeren.

Efter annekteringen af Krim har Rusland bygget en bro over Kertjstrædet, og dermed er det blevet lettere for russerne at blokere Ukraines adgang til Asovhavet.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

112

Tre indbrud i tre byer

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce