Annonce
Østjylland

Ugens loppefund: Svensk designikon var endt i bunken med storskrald

Denne Lamino stol fra svenske Swedese var på vej på lossepladsen, men ved hjælp af lidt livsforlængende behandling, er der nu forhåbentligt mange flere år i stolen. Foto: Jesper Bech
Lamino hedder denne stol, der normalt går for tusindvis af kroner. Netop dette eksemplar var derimod på vej til lossepladsen.
Annonce

MØBLER: Én mands skrammel er som bekendt en anden mands skat.

Desværre er det for længst blevet forbudt at klunse på genbrugspladserne, men så er det jo heldigt at bo i en by med storskraldsordning, hvor borgere kan sætte deres uønskede ejendele ud på gaden, hvor det så efterfølgende bliver afhentet af kommunen.

I mellemtiden er det frit for enhver at snuppe interessante ting fra bunkerne. Som regel er det bare skrald, der står på fortovet, men for et års tid siden faldt jeg over stolen her.

Wow, sikke et fund. Vaskeægte svensk design (fandt jeg senere ud af).

Ugens Loppefund

  • I sin fritid er redaktionens Jesper Bech Pedersen en passioneret loppejæger.
  • Det er spændingen ved skattejagten, der driver værket, snarere end nogen egentlig forstand på design og sjældenheder.
  • Blind høne kan dog også finde korn, og her på siden kan du hver uge se, hvad skattejagten fører med sig og få tips til, hvad tingene kan sælges videre for, hvis du selv skulle være så heldig at have de samme skatte stående hjemme i skabet.
Annonce

Lamino-stolen

Stolen hedder Lamino og bliver produceret af svenske Swedese.

Den er tegnet i 1956 af Yngve Ekström (1913-1988), som var en svensk møbeldesigner. Han tegnede mange møbler gennem karrieren, men Lamino-stolen står som det klare hovedværk.

Stolen produceres både med stof, tyk fåreuld og glat læder, så der er lidt for enhver smag. Også det formstøbte stel kommer i mange varianter - bøg, eg, ask og valnød.

Det er også muligt at tilkøbe en original skammel til stolen i matchende betræk.

Annonce

Beskadiget flere steder

Med andre ord stod jeg med et vaskeægte designikon.

Der var nu ikke noget at sige til, at den var endt på skrotdyngen.

Beslagene under stolen var løse og bøjet ud af form. Det kunne fikses.

Straks værre var det, at rammen, som består af limtræ, var gået fra hinanden mange steder. Lagene af træ gabede simpelthen i en grad, så den knap nok føltes sikker at sidde i.

Fed form. Foto: Jesper Bech
Annonce

Bedre end før

Indrømmet; jeg er langtfra nogen snedker.

Men jeg besluttede mig alligevel for at se, hvor langt jeg kunne komme med almindelig hvid trælim. Jeg klemte rammen, så lagene delte sig mest muligt, og så fyldte jeg trælim i og spændte efterfølgende rammen sammen med et par skruetvinger.

Lim, spænd til, spænd op, lim nyt sted, spænd til, spænd op og så videre. Det tog flere dage, før jeg var færdig, for træet var gået fra hinanden i samtlige bøjninger.

Resultatet blev afgjort bedre end før… men langtfra perfekt. Det kræver nok en rigtig møbelsnedker, hvis stolen for alvor skal blive som ny. Men skønt limen ikke holder alle steder, så er den langt mere robust nu end tidligere, og man kan fint sidde i den.

Stellet består af mange tynde strimler træ, der er limet sammen. Det gør det muligt at forme træet ved at sætte det i spænd. Foto: Jesper Bech
Annonce

Hvad er den værd?

Stolen er stadig i produktion og koster på den grimme side af 10.000 kroner fra ny.

På trods af mit eksemplars skavanker, så ville den stadig kunne indbringe en pæn sum ved videresalg.

Jeg vil vurdere den til en rund tusse. Det er da helt ok for noget, der var på vej i fyret på det lokale kraftvarmeværk.

Swedese er en svensk møbelproducent. Foto: Jesper Bech
Foto: Jesper Bech
Foto: Jesper Bech
Journalist Jesper Bech Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens er fortsat uden Lumb

Østjylland

Virolog om smitte blandt sejlere: - Derfor skal vi have forsamlingsforbud ned under 50

Annonce