Annonce
Horsens

Ugens anbefalinger: Kunstmystik, drejetelefoner og vinyler

Jens Amtoft. Foto: Robert Wengler.

1. Hvor er kunsten blevet af?

Horsens: Vinterferien er over os. Skolerne holder vinterlukket, og ideelt set burde man spænde et par ski på fødderne og drøne ned ad bjergsiderne i de østrigske alper.

Men hvis ikke man er så heldig at have den mulighed, eller hvis det ikke har den store interesse, behøver vinterferien bestemt ikke at være kedelig.

Hvis jeg skal anbefale et par af de mange tilbud, vil jeg starte med at kigge nærmere på Horsens Kunstmuseum.

Alle dage i vinterferien kan man her komme på detektivjagt.

Problemet er, at en række detaljer tilsyneladende har forladt en del af museets kunstværker. Man skal derfor ud og undersøge værkerne for at finde ud af, hvor de forskellige detaljer hører hjemme.

Det er en perfekt anledning til at introducere sine børn for kunstens verden. Ifølge museet kan børn fra fem år og opefter få glæde af detektivjagten, og mon ikke også de voksne kan finde ud af at hjælpe til med at undersøge museets kunst.

2. Kassettebånd og drejeskiver

Der vil være tusindvis af lp'er, cd'er og andet musikalsk guf, fordelt på ikke færre end 80 meter borde i Sønderbro Kulturhus på Lindvigsvej på lørdag. Arkivfoto

Når man som undertegnede er vokset op med VHS-afspiller, drejeskivetelefon og kassettebåndoptager, bliver man indimellem grebet af forundring over, at yngre generationer ikke aner, hvad der er tale om.

Men i vinterferien går Industrimuseet teknik-amok. Her handler det om al den teknologi, vi for et øjeblik siden havde mellem hænderne dagligt, men som nu er forældet.

Børn kan få mulighed for at lære om kuglerammer og Sodastream, og for de lidt ældre kan der blive tale om et nostalgisk gensyn.

Alle hverdage er der gratis rundvisninger kl. 11 og 13, hvor man kan få lejlighed til selv at røre ved apparaterne, sætte film i et analogt kamera eller loade spil ind fra båndstation på en Commodore 64.

3. Jagt på vinyler

Jeg holder stadig holder fast i min gamle pladesamling og er derfor også indehaver af en brugbar pladespiller. Derfor er lørdagens plademesse lidt af et must. - og vinyler hitter jo stadig og er i klar fremgang.

Der vil være tusindvis af lp'er, cd'er og andet musikalsk guf, fordelt på ikke færre end 80 meter borde.

Plademessen finder i år sted i Sønderbro Kulturhus på Lindvigsvej. Den starter kl. 10 og varer frem til kl. 17.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce