Annonce
Kultur

Ufoer i Odense og Haderslev, spøgelseslys i Aarhus og mænd, der varsler død i Bovbjerg

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff tager os med rundt i landet med bogen "Det okkulte Danmark". Foto: Vibeke Volder

Nogle historier er lange, andre korte. For nogen er det overtro, for andre virkelighed. Her er et lille udpluk fra "Det okkulte Danmark".

Brødtekst

Annonce

1. Fyn og øerne

På Fyn og øerne finder man blandt andet ildkugler, kirkelam, skattegange, et uudsletteligt fingeraftryk og haltende spøgelser. På Broholm Slot endda et velklædt spøgelse, der ligner James Bond, og som man kan være heldig at få et glimt af i en tom vinduesramme, når man sidder udendørs ved slottes restaurant.

Ved Langesø Slot kan man opleve en tidligere slotsfrue, der hver nat kører gennem Langesø i en spøgelseskaret med heste med lysende øjne og flammer som tunger. Netop Langesø kalder Bo Bomuld for et "okkult hotspot".

2. Odense

Her kan man blandt andet opleve ekstraordinære rumskibe over byens lyskryds. På baggrund af de mange historier og fortællinger om ufo'er, siger Bo Bomuld:

- Det er kommet bag på mig, hvor stor en chance, man egentlig har, for at opleve en ufoi centrum af Odense. Jeg vil tro, at Odense er den by i landet, det er mest sandsynligt at se en ufo i, hvis man opholder sig i bymidten.

I Odense kan man også høre en lille piges dødsskrig, der hænger i luften ved Klosterbakken, og ved Odense Slot er der morderiske genfærd.

3. Sydjylland

Her finder vi et mystisk kranium på Egtved Præstegård, historien om Kai Lykke, der mistede sit hoved og stadig jager det, et skæbneur, der forudsagde en hel families død, spøgelsessoldater fra 1864 og en politimand, der i 1970'erne blev passet op af en ufo to gange med tre års mellemrum nær Haderslev. Det viste sig, at politimanden ikke havde været alene om sin oplevelse, og det hele kom i alverdens aviser.

4. Midt- og Vestjylland

I Mørke går mærkelige, sorte dyr omkring, en hovedløs mand huserer ved Nimtofte Præstegård, der er grå tåger i skovene syd for Grenå, det spøger i Horsens Statsfængsel, og Endelave har sit eget uhyre. Og i Randers ved Årslev Enge fik vi for 400 år siden Danmarks første ufo-observation af tredje grad. Cirka 20 lokale mænd så på marken en række sorte mænd, der var høje og tykke og med længere hals og hoved end almindelige mennesker. To af dem var røde og tyndere, og en var klædt i en hvid kjole. De fremmede så ud som om, de sloges.

- Historien om de mærkelige "ufonauter" på Årslev Enge er en af mine absolutte favoritter blandt landets mange, mærkelige fortællinger. Det er også et godt eksempel på et område, der op til vore dage emmer af særheder, siger Bo Bomuld.

5. Aarhus

Aarhus Teater har sin egen hvide dame, og under Store Torv er der hemmelige gange og uhumske fangehuller. Der er poltergejster i Ny Munkegade, helbredende kilder i landskabet, en sort hund med lysende øjne ved Moesgaard Strand, på Fredensvang er der afdøde krigere, der forårsagede flere skader på AGF-spillere, og så er der det uforklarlige spøgelseslys på Hotel Royals værelse 318. Her vækkes gæster om natten af en pludselig søjle af lys midt i det ellers mørke rum.

- Ikke alene er Royal-fortællingen et godt eksempel på et hotelspøgelse, den er også et godt eksempel på en nutidig fortælling, som blandt andre en rejsende sælger har siddet og fortalt mig, hvor jeg har fået gåsehud, fortæller Bo Bomuld.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce