Annonce
Ikast-Brande

Uffe Henneberg: Friskolen er et fyrtårn

Uffe Henneberg glæder sig over, at Gludsted Friskole har udviklet sig meget i de senere år. Så han stopper som skolebestyrelsesformand med et smil på læben. Foto: Peter Hald
Uffe Henneberg siger snart farvel til posten som skolebestyrelsesformand for Gludsted Friskole.

Gludsted: I 10 år har Uffe Henneberg været bestyrelsesformand for Gludsted Friskole, men 28. april takker han af som formand.

- Alt har jo en udløbsdato, og jeg kender min besøgelsestid, siger den 74-årige skolebestyrelsesformand og ex-borgmester med et skævt smil.

Uffe Henneberg har som skolebestyrelsesformand arbejdet med adskillige store projekter på Gludsted Friskole. Et af de mest markante var trafik-skolegården, der blev indviet i juni 2016.  Det var et projekt, der vakte opmærksomhed vidt omkring, da skolegården blev omdannet til et "trafiklandskab" med vejbaner, rigtige trafiklys og en række nye legeredskaber.

Annonce

I 2018 blev der bygget en ny tilbygning til skolen på grund af stigende børnetal, og der er også gennemført et omfattende jordvarmeprojekt.

Gludsted Friskole, der engang var en kommunal skole, er vokset i de senere år og har nu cirka 100 elever. Dertil kommer de mindre børn, der går i Børnehuset.

Styr på tallene

Kendt som en praktisk mand med styr på tallene har Uffe Henneberg stået i spidsen for projekterne med sikker hånd. Men han er ikke kun optaget af alt det praktiske, men også af mere overordnede emner som trivsel og hele grundlaget for friskolen:

- Der skal være styr på budgettet, men det fælles gods er også vigtigt, siger Uffe Henneberg, der i en årrække var lokalpolitiker og byrådsmedlem for Venstre. Ikke mindst var han i perioden fra 2002 til 2007 borgmester for den daværende Nørre Snede Kommune.

- Som friskole skal vi være på højde med - og gerne bedre - end de andre skoler, da det jo koster noget for forældrene at sende deres børn til os. Og vi skal også have plads til de lidt "skæve" elever. Det har vi haft rimelig succes med. Vi vender ikke den tunge ende nedad, men vi tager vores tørn, siger han og tilføjer ikke uden stolthed, at skolens forældrebetaling ikke er steget de seneste syv år.

Uffe Henneberg,var i højt humør, da Gludsted Friskole i februar 2018 kunne indvie den nye tilbygning. Arkivfoto: Peter Hald

Uffe Henneberg understreger, at friskoler skal være gode til at markere sig og kæmpe for deres rettigheder:

- På landsplan er det trods alt 21 procent af børnene, der går i en friskole, pointerer han.

I en lille by som Gludsted betyder skolen meget:

- Den er som et fyrtårn, siger Uffe Henneberg, der understreger, at det ofte kræver et særligt engagement at være med til at drive en friskole.

Selv har han brugt mange timer, men det har han ikke noget problem med:

- Hvis man kan bidrage med noget, så skylder man også at gøre det. Den holdning ligger dybt rodfæstet i mig, siger han.

Annonce

Ikke i byrådet igen

Uffe Henneberg erkender, at han nok vil komme til at savne bestyrelsesarbejdet, når han stopper, men han siger, at der vil være gode folk til at tage over efter ham.

Der er kommunalvalg i år, og på spørgsmålet om, hvorvidt han monstro overvejer at stille op til byrådet igen, siger han kategorisk nej. Men med et smil:

- Jeg stiller ikke op igen - det er helt sikkert, erklærer den tidligere borgmester.

Derimod fortsætter han sit arbejde i Det Jyske Kommissariat - den ekspropriationskommission, der blandt andet varetager statens ekspropriationer i Jylland og på Fyn. Det er en post, Uffe Henneberg har haft i adskillige år, og han har blandt andet været med til at gennemføre ekspropriationer i forbindelse med for eksempel Holstebro-motorvejen, en ny vej gennem Silkeborg og letbanen i Odense.

Apropos jord så underlader Uffe Henneberg ikke at påpege, at man i Gludsted gerne vil have en ny udstykning til boliger.

- Gludsted er jo en dynamisk by. Spørgsmålet er så, om vi kan overbevise byrådet om en ny udstykning, siger han.

En af de mest markante fornyelser af Gludsted Friskole var trafikskolegården, der kom til i 2016. Arkivfoto: Lars Juul
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce