Annonce
Horsens

Udvidelse af biomasseanlæg sat på hold: En klog beslutning, mener politikere

Den planlagte udvidelse af biomasseanlægget på Endelavevej er sat i bero, og det er set i lyset af den politiske uro om biomasse den rigtige beslutning, lyder det fra flere partier i byrådet. Foto: Morten Pape
S i Horsens Byråd har tillid til, at Fjernvarme Horsens træffer de rigtige beslutninger. V og K er helst fri for, at udvidelsen bliver til noget, mens EL håber på et nyt afgiftssystem, der vil tilgodese de grønneste energikilder.

Horsens: Fjernvarme Horsens har valgt at udskyde den planlagte udvidelse af biomasseanlægget på Endelavevej, og det er en klog beslutning.

Det mener alle repræsentanter for de fire partier i byrådet, Folkebladet har talt med, men herfra er der forskellige meldinger fra S, V, K og EL.

Folkebladet skrev mandag, at Fjernvarme Horsens har udskudt byggeriet af biomasseanlæg nummer to som følge af den politiske uro om biomassens fremtid som varmekilde. Man afventer, om det i de kommende klimaforhandlinger på Christiansborg bliver gjort mindre attraktivt at bruge biomasse som brændsel, i Horsens' tilfælde afbrænding af træ fra Danmark og Nordtyskland.

Lokalt hæfter det største parti i byrådet, Socialdemokratiet, sig ved, at udskydelsen af biomasseanlægget ifølge fjernvarmedirektør Christian Niederbockstruck ikke vil få økonomiske konsekvenser for forbrugerne.

- Det er jeg meget tilfreds med, og jeg har generelt tiltro til, at Fjernvarme Horsens og bestyrelsen forvalter deres ansvar, som de skal og sikrer den nødvendige stabilitetet og forsyningssikkerhed. Jeg har ikke overblik over, hvor klimaforhandlingerne står lige nu, så det er nok klogt at afvente, hvad der sker på Christiansborg, siger Niels Peter Bøgballe (S), næstformand for plan- og miljøudvalget.

Jeg har ikke overblik over, hvor klimaforhandlingerne står lige nu, så det er nok klogt at afvente, hvad der sker på Christiansborg.

Niels Peter Bøgballe (S), næstformand for plan- og miljøudvalget

Annonce

Bolden ligger hos regeringen

Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget, understreger, at han ikke ser biomasse som en bæredygtig varmekilde fremadrettet.

- Jeg forstår til gengæld godt den kattepine, Fjernvarme Horsens står i, og derfor mener jeg, at bolden ligger hos regeringen, der skal skabe klarhed på området. Personligt håber jeg, at man i klimaforhandlingerne kan finde en løsning, der betyder, at der ikke bliver behov for at udvide biomasseanlægget, siger han.

En god løsning, mener Martin Ravn, kunne være at gøre det mere attraktivt at udnytte overskudsvarme fra virksomheder. En løsning, som Fjernvarme Horsens allerede i dag gør brug af.

- Det ville kunne give mulighed for at købe mere tid og håbe på, at der i mellemtiden viser sig en anden og bedre løsning end at udvide biomasseanlægget, siger han.

Martin Ravn undrer sig over, at Christian Niederbockstruck i Folkebladet vurderer, at det vil være nødvendigt at afbrænde biomasse i de næste 15-20 år.

- Det er ikke det signal, jeg har hørt tidligere fra Fjernvarme Horsens, hvor man talte om fem-10 år. 15-20 er meget lang tid at spå om og også for lang tid, siger han.

Annonce

Skrot det helt

Esben Hedeager (K), der fra starten har været kritisk overfor den store udrulning af fjernvarme i Horsens i de senere år, mener, at Fjernvarme Horsens helt skal skrotte ideen om at udvide biomasseanlægget.

- Det er blevet mere og mere tydeligt, at biomasse ikke er en grøn løsning, og det er nødvendigt, at der kommer afgifter på den. Et forslag lokalt kunne være, at vi nu stopper udrulningen af fjernvarme til de områder, der mangler at komme på fjernvarmen, Gedved, Hatting og Lund, eller i det mindste sætter den på pause. Udfordringen er, at det hele er gået alt for stærkt, og jeg frygter, at det her i sidste ende kan blive dyrt for fjernvarmekunderne i Horsens, siger han.

Lisbeth Torfing (EL) er også kritisk over for biomasse som energikilde, men hun mener, at løsningen i høj grad skal findes på nationalt plan.

- Fjernvarme Horsens er jo nødt til at agere ud fra de rammer, der bliver lagt på Christiansborg. Her er det en rigtig god ide at se på afgiftssystemet, der i dag ikke tilgodeser de grønneste energikilder. Vi skal have et afgiftssystem, der ikke spænder ben, men sætter mere skub i den grønne omstilling, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce