Annonce
Horsens

Udvidelse af biomasseanlæg sat på hold: En klog beslutning, mener politikere

Den planlagte udvidelse af biomasseanlægget på Endelavevej er sat i bero, og det er set i lyset af den politiske uro om biomasse den rigtige beslutning, lyder det fra flere partier i byrådet. Foto: Morten Pape
S i Horsens Byråd har tillid til, at Fjernvarme Horsens træffer de rigtige beslutninger. V og K er helst fri for, at udvidelsen bliver til noget, mens EL håber på et nyt afgiftssystem, der vil tilgodese de grønneste energikilder.

Horsens: Fjernvarme Horsens har valgt at udskyde den planlagte udvidelse af biomasseanlægget på Endelavevej, og det er en klog beslutning.

Det mener alle repræsentanter for de fire partier i byrådet, Folkebladet har talt med, men herfra er der forskellige meldinger fra S, V, K og EL.

Folkebladet skrev mandag, at Fjernvarme Horsens har udskudt byggeriet af biomasseanlæg nummer to som følge af den politiske uro om biomassens fremtid som varmekilde. Man afventer, om det i de kommende klimaforhandlinger på Christiansborg bliver gjort mindre attraktivt at bruge biomasse som brændsel, i Horsens' tilfælde afbrænding af træ fra Danmark og Nordtyskland.

Lokalt hæfter det største parti i byrådet, Socialdemokratiet, sig ved, at udskydelsen af biomasseanlægget ifølge fjernvarmedirektør Christian Niederbockstruck ikke vil få økonomiske konsekvenser for forbrugerne.

- Det er jeg meget tilfreds med, og jeg har generelt tiltro til, at Fjernvarme Horsens og bestyrelsen forvalter deres ansvar, som de skal og sikrer den nødvendige stabilitetet og forsyningssikkerhed. Jeg har ikke overblik over, hvor klimaforhandlingerne står lige nu, så det er nok klogt at afvente, hvad der sker på Christiansborg, siger Niels Peter Bøgballe (S), næstformand for plan- og miljøudvalget.

Jeg har ikke overblik over, hvor klimaforhandlingerne står lige nu, så det er nok klogt at afvente, hvad der sker på Christiansborg.

Niels Peter Bøgballe (S), næstformand for plan- og miljøudvalget

Bolden ligger hos regeringen

Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget, understreger, at han ikke ser biomasse som en bæredygtig varmekilde fremadrettet.

- Jeg forstår til gengæld godt den kattepine, Fjernvarme Horsens står i, og derfor mener jeg, at bolden ligger hos regeringen, der skal skabe klarhed på området. Personligt håber jeg, at man i klimaforhandlingerne kan finde en løsning, der betyder, at der ikke bliver behov for at udvide biomasseanlægget, siger han.

En god løsning, mener Martin Ravn, kunne være at gøre det mere attraktivt at udnytte overskudsvarme fra virksomheder. En løsning, som Fjernvarme Horsens allerede i dag gør brug af.

- Det ville kunne give mulighed for at købe mere tid og håbe på, at der i mellemtiden viser sig en anden og bedre løsning end at udvide biomasseanlægget, siger han.

Martin Ravn undrer sig over, at Christian Niederbockstruck i Folkebladet vurderer, at det vil være nødvendigt at afbrænde biomasse i de næste 15-20 år.

- Det er ikke det signal, jeg har hørt tidligere fra Fjernvarme Horsens, hvor man talte om fem-10 år. 15-20 er meget lang tid at spå om og også for lang tid, siger han.

Annonce

Skrot det helt

Esben Hedeager (K), der fra starten har været kritisk overfor den store udrulning af fjernvarme i Horsens i de senere år, mener, at Fjernvarme Horsens helt skal skrotte ideen om at udvide biomasseanlægget.

- Det er blevet mere og mere tydeligt, at biomasse ikke er en grøn løsning, og det er nødvendigt, at der kommer afgifter på den. Et forslag lokalt kunne være, at vi nu stopper udrulningen af fjernvarme til de områder, der mangler at komme på fjernvarmen, Gedved, Hatting og Lund, eller i det mindste sætter den på pause. Udfordringen er, at det hele er gået alt for stærkt, og jeg frygter, at det her i sidste ende kan blive dyrt for fjernvarmekunderne i Horsens, siger han.

Lisbeth Torfing (EL) er også kritisk over for biomasse som energikilde, men hun mener, at løsningen i høj grad skal findes på nationalt plan.

- Fjernvarme Horsens er jo nødt til at agere ud fra de rammer, der bliver lagt på Christiansborg. Her er det en rigtig god ide at se på afgiftssystemet, der i dag ikke tilgodeser de grønneste energikilder. Vi skal have et afgiftssystem, der ikke spænder ben, men sætter mere skub i den grønne omstilling, siger hun.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Boligvej lukkes permanent for smutvejstrafik: Kommunen vil tvinge bilisterne ud på de store veje

Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Horsens

Børn helt ned i toårs-alderen blev bedt om at bære mundbind i hestevogn: - Vi kan kun beklage

Sport

Nedtur for OL-guldvinderen: Rindom smed VM-guldet på sidste sejlads

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Horsens For abonnenter

Stressramte Line hylder sin læge: Selvom jeg har kontaktet hende 700 gange, får jeg altid et ordentligt svar

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Horsens

Mistænkt butikstyv havde slet ikke stjålet noget - men da politiet kiggede overvågningen igennem var det en anden sag

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

Erhverv For abonnenter

Efter syv magre år har restaurant endelig overskud: Se status fra 20 lokale firmaer i ugens regnskaber

Horsens

Fodgænger trådte direkte ud foran bil og blev ramt

Annonce