Annonce
Horsens

Udvidede åbningstider, torvedage og en city-skov: Sådan bliver Horsens 'en levende handelsby'

Mette Frost, formand for detailhandelsudvalget og indehaver af Femina Lingeri, har stået i spidsen for at få lavet byens detailhandelsstrategi. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Horsens' nye detailhandelsstrategi er onsdag blevet præsenteret for byens forretningsdrivende, og den byder blandt andet på planer om at udvide åbningstiderne hen over sommeren og plante træer på baggrund af omsætningen. Nogle tiltag er allerede i gang, andre er mere flyvske.

Horsens: En genfødsel af markeds- og torvedage. To årlige weekender med et hav af events i midtbyen. Udvidet åbningstid i sommermånederne. Modeshow på Horsens Ny Teater. Og måske en city-skov.

Det er bare nogle af de tiltag, som skal gøre Horsens' handelsliv mere levende de kommende år, og de tiltag blev onsdag formiddag præsenteret på Café Gran til de forretningsdrivende fra cityforeningen, som har været med til at udarbejde strategien.

Mette Frost, indehaver af Femina Lingeri og formand for detailhandelsudvalget, har stået i spidsen for strategien, og det var også hende, der præsenterede den for de godt 35 fremmødte, der havde fundet en lille pause i den travle juleperiode. Overskriften for strategien er "Levende handelsby - ambitiøs, modig og stolt."

- Jeg er ret vild med de tre ord, for det er netop sådan, vi skal komme i mål, fortalte Mette Frost, da ordene dukkede op i præsentationen.

Strategiens fem spor

1. Branding med fokus på byens oplevelsesrum

Heri indgår blandt andet at lave torve- og markedsaktiviteter, fortælle de personlige historier om butiksejerne og aktivere de tomme og ikke-udlejede butikslokaler. At gøre mere ved sidegaderne er også en del af planen.

2. Øget sammenhold og fællesskab

Samarbejde på tværs af butikker har været fremhævet flere gange i udviklingen af strategien, og det skal blandt andet munde ud i events og bedre service. Det er også herunder, der skal arbejdes for udvidede åbningstider.

3. Værtskab fra ankomst til afgang

Kan vi gøre noget med parkeringsmulighederne? Kan vi få kunderne til at besøge flere butikker, når de handler? Kan vi lære dem om alle de særlige og hemmelige steder i byen? Det er tre kernespørgsmål under dette punkt.

4. Klimavenlig handelsby

Bedre affaldssortering på gågaden er allerede på vej, men der tænkes her også på at lave varelevering via elbiler og plantning af træer på baggrund af byens omsætning.

5. Fokus på digitale muligheder

Bedre hjemmeside, mere samarbejde med for eksempel Mærk Byen og Visit Horsens, skarpere markedsføring, bedre brug af infoskærmene langs indfaldsvejene og etablering af nye infoskærme i midtbyen.

Modige planer

Stolthed over sin by giver lidt sig selv, og det skal blandt andet vises ved, at cityforeningen fortæller mere om de personer, der hver dag knokler for, at byen har et aktivt handelsliv. Hvilke historier gemmer butiksejerne på?

Ordene ambitiøs og modig læner sig en smule op ad hinanden. Der skal laves tiltag, og i den forbindelse skal byen tør tage chancer.

Blandt de tiltag, som er kommet med i strategien, springer blandt andet en city-skov og udvidede åbningstider i øjnene som de mere modige.

Annonce

Nu skal den udføres

Med udgangspunkt i, at Horsens Kommune lige har meldt ud, at den vil plante yderligere 200.000 træer i Rugballegård Skov, forklarede Mette Frost ideen om, at cityforeningen skal plante træer på baggrund af omsætningen i butikkerne. En måde at vise Horsens frem som en klimavenlig by i disse klimatider.

Og dernæst gjaldt det de udvidede åbningstider, som skal indfinde sig i sommeren, når oplandets 7000 sommerhuse fyldes med købelystne turister.

Begge ideer er "kun" på tegnebrættet, og de skal undersøges nærmere. Det er næste skridt i udfoldelsen af detailhandelsstrategien, forklarede citychef Michael Kongsmark.

- Nu skal den ud til forretningsindehaverne, så de kan melde ind, hvad de gerne vil arbejde med, og så kommer jeg til at være facilitator og tovholder på et overordnet plan. Det er jo dem, der har bidraget til strategien, så nu skal de tage ejerskab og hjælpe med at få den ført ud i livet, siger han og tilføjer, at han ikke er i tvivl om, at butikkerne også gerne vil bidrage.

Det arbejde starter for alvor i januar, når strategien også vil blive præsenteret for den brede horsensianske befolkning.

Citychef Michael Kongsmark, der her sidder i midten og fortæller ved et af de mange møder, der er holdt i forbindelse med detailhandelsstrategien, skal være overordnet tovholder på de mange projekter, strategien skal sætte i søen. Arkivfoto: Nicolai Skovgård
Annonce
Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

Annonce