Annonce
Horsens

Udvalgsformand nedtonede risiko ved at udvide biogasanlæg:  Træk lige vejret

Den fulde udvidelse af biogasanlægget nord for Rådved vil i givet fald forøge det nuværende areal med fire hektar, her markeret med blåt. Planen er nu sendt i offentlig høring. Kort: Horsens Kommune
Den planlagte udvidelse af biogasanlægget nord for Rådved er nu sendt i høring. Byrådet har forlænget den normale høringsperiode fra otte til 12 uger i anerkendelse af, at det er en sag, der har sat sindene i kog lokalt.
Annonce

Horsens: Den planlagte udvidelse af biogasanlægget på Ålkærgårdvej nord for Rådved har skabt bekymring blandt borgere i lokalområdet, og det blev adresseret på byrådsmødet mandag aften.

Udvidelsen blev her officielt sendt ud til folkets dom, og helt ekstraordinært valgte byrådet at forlænge høringsperioden fra otte til 12 uger. Det skete på opfordring fra Enhedslisten, og der var enighed om, at i netop denne sag er der god grund til at give ekstra tid til at indlevere høringssvar.

Med den fulde udvidelse får biogasanlægget status som en "risikovirksomhed", og det har man bemærket i Rådved Borgerforening, der forleden på et møde delte deres bekymring med borgmester Peter Sørensen (S).

Formanden for plan- og miljøudvalget, Martin Ravn (V), nedtonede dog risikoen, da han på byrådsmødet fremlagde sagen.

- Der er en opmærksomhed omkring, at Horsens får sin første risikovirksomhed, hvis altså man udnytter den fulde ramme for udvidelsen. Derfor er der lavet en risikoanalyse, hvor der er nævnt muligheden for dødsfald. Her vil jeg godt opfordre alle til lige at trække vejret. Risikoen er, at der kan ske et dødsfald pr. en milliard mennesker pr. år. Og der er altså ikke tale om en risiko for naboerne, understregede han.

(Horsens Folkeblad er efter denne artikel først blev publiceret gjort opmærksom på, at der er fejl i ovenstående citat. Der står: ”Risikoen er, at der kan ske et dødsfald pr. en milliard mennesker pr. år.” Det korrekte er ifølge en mail fra Horsens Kommune, at risikoanalysen indikerer et dødsfald pr. en milliard år.)

Næstformanden for plan- og miljøudvalget, Niels Peter Bøgballe (S) var mere forbeholden i forhold til sikkerhedsrisikoen.

- Jeg skal ikke hverken tale risikoen op eller ned, men den er der. Går det galt, er der risiko for dødsfald, og derfor er det også vigtigt, at vi tager os god tid til at lytte til borgerne, sagde han.

Annonce

Positive aspekter

Martin Ravn hæftede sig i sit indlæg ved de positive aspekter ved en udvidelse. At gyllen bliver til biogas i stedet for at blive spredt ud på landmændenes marker, og at biogassen vil kunne bruges som brændstof og dermed understøtte de mange lokale logistik-virksomheder.

Paw Amdisen (SF) bakkede her Martin Ravn op.

- Jeg kan også se mange positive aspekter. Her kunne man også nævne, at der er planer om at lave en økologisk linje på anlægget. Biogas er positivt, men selvfølgelig kan et så stort anlæg give gener, og derfor er det også fornuftigt, at vi får mulighed for at diskutere det grundigt, sagde han.

Jakob Bille (LA) bragte et andet perspektiv ind i debatten, nemlig risikoen for, at udvidelsen kunne begrænse muligheden for at udvikle et attraktivt erhvervsområde tæt på motorvej E45.

- Der har vi så nu fået præciseret, at det ikke vil være tilfældet, så derfor har vi ikke noget problem med at sende udvidelsen i høring, sagde han.

En fuld udvidelse vil forøge biogasanlæggets areal med fire hektar fra i dag 3,5 til 7,5 hektar.

Biomassekapaciteten vil med udvidelsen blive øget fra 340.000 til 550.000 tons årligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
HH Elite

Danskerne overraskede alt og alle

Horsens

Julia frygter, at der sker ulykke ved trafikeret kryds - kommunen er på vej med løsning

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce