Annonce
Horsens

Udvalgsformand glæder sig over initiativ: Borgere skal have penge tilbage

Det er på sin plads, at kommunen bruger ressourcer på at gennemgå sager, hvor der er risiko for, at en borger har penge i klemme i beskæftigelsessystemet, mener Lisbeth Torfing (EL). Arkivfoto: Morten Pape
Cirka fem borgere ser ud til at skulle have penge tilbage, efter Horsens Kommune har gennemgået 125 revalideringssager.
Annonce

Horsens: Ingen borgere i Horsens skal snydes, hvis de har penge i klemme i beskæftigelsessystemet.

Det mener Lisbeth Torfing (EL), formand for kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg. Hun ser gerne, at forvaltningen som hovedregel gennemgår alle relevante sager, eksempelvis når en principafgørelse stiller spørgsmålstegn ved kommunens praksis.

Tidligere på året anbefalede forvaltningen, at man undlod at bruge ressourcer på at gennemgå 33.000 sygedagpengesager på baggrund af en principafgørelse i landsretten. En anbefaling, det politiske udvalg gik i rette med.

For nylig opstod en lignende situation angående revalideringssager, og her tog forvaltningen selv initiativ til at bruge ressourcer på at gennemgå 125 sager for at undersøge, om borgere har penge til gode.

En gennemgang, der viste, at cirka fem borgere formentlig kan se frem til en efterbetaling fra Horsens Kommune.

Forvaltningens initiativ glæder Lisbeth Torfing.

- Der er godt nok tale om betydeligt færre sager end i sygedagpenge-sagen, men jeg er tilfreds med, at kommunen har taget sagerne op af eget initiativ, siger hun.

Revalidering

Revalidering er et forløb, der skal hjælpe borgere med begrænset arbejdsevne ind på arbejdsmarkedet.

Revalideringsydelse er den offentlige forsørgelse, borgeren modtager, mens denne er i revalidering.

En revalidering kan bestå i uddannelse, optræning, omskoling eller virksomhedspraktik. Inden revalideringsforløbet gennemføres en forrevalidering, hvor borgeren bliver arbejdsprøvet for at afklare, hvad og hvor meget vedkommende kan holde til.

En normal revalideringsydelse ligger på 18.878 kroner om måneden. Det kan dog variere afhængigt af din alder og eventuel anden arbejdsindtægt.

Annonce

Har sendt et signal

Anledningen til at gennemgå de 125 sager er en principafgørelse i Ankestyrelsen fra juli 2019, der slår fast, at en kommune ikke må standse en borgers udbetaling af revalideringsydelse, inden kommunen har truffet en afgørelse i sagen. Det har Horsens Kommune gjort i væsentligt omfang, skønner den på baggrund af gennemgangen, i 22 ud af de 125 sager. I cirka 17 af sagerne skønnes det, at borgerne ikke har penge til gode på grund af forhold om dobbeltforsørgelse og efterbetalingskrav, men i cirka fem af sagerne ser det ud til, at borgerne har penge til gode.

Sagen har klare paralleller til den førnævnte sag om sygedagpenge.

Dengang besluttede kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg i første omgang at følge forvaltningens anbefaling om at droppe en manuel gennemgang, da man ikke mente, at arbejdsbyrden stod måls med udbyttet. Senere fik kommunen kendskab til en effektiv metod, og beskæftigelses- og integrationsudvalget med Lisbeth Torfing i spidsen besluttede derfor, at forvaltningen alligevel skulle bruge ressourcer på at gennemgå sagerne.

Gennemgangen viste da, at der var begået fejl i 598 af sagerne, og at to borgere havde penge til gode.

- Vi har sendt et signal om, at hvis det kan lade sig gøre, vil vi gerne have forvaltningen til at gennemgå sager, hvor borgere kan have penge i klemme, siger Lisbeth Torfing.

Det er uvist, hvor store pengebeløb der er i spil i de fem revalideringssager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvor blev lyrikken af?

Annonce