Annonce
Brædstrup

Udvalg godkender plan for rent drikkevand: Konklusionen er, at grundvandet er godt beskyttet

Plan- og miljøudvalget har godkendt en ny indsatsplan for grundvandet i Brædstrup-området. I forbindelse med planen, er der blevet lavet analyser af jordbundsforholdene i området, og de viser, at vandet er godt beskyttet imod forurening. Arkivfoto: John Randeris
Plan- og miljøudvalget har sagt god for en indsatsplan, der skal beskytte grundvandsmagasinerne i Brædstrup-området mod forurening både nu og i fremtiden.

Brædstrup: Rent drikkevand er en livsvigtig ressource, men i de senere år er der desværre ofte fundet rester af sprøjtegift i vores drikkevand rundt om i landet.

Derfor har plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune på sit seneste møde netop godkendt en ny indsatsplan for grundvandsmargasinerne, som vandværkerne i Brædstrup-området indvinder fra.

Den nye indsatsplan skal beskytte grundvandet mod forurening både nu og i fremtiden, og samtidig beskriver planen mål, indsatser og retningslinjer, der vurderes nødvendige for at beskytte grundvandet samt sikre forsyningen af rent drikkevand.

Annonce

- I forbindelse med indsatsplanen har man lavet nye undersøgelser af jordbundsforholdene i området, og vi havde forventet i udvalget, at der skulle laves nogle indsatser i området på grund af mere sandede jorde. Men undersøgelserne har vist, at det beskyttende lerlag er tykkere, end man havde regnet med. Det betyder, at der ikke er nødvendigt at lave indsatser i området for at beskytte drikkevandet, og det er jo rigtig positivt. Men vi bliver selvfølgelig ved med at tage prøver af drikkevandet og følger udviklingen, så folk kan være sikre på, at det er rent drikkevand, der kommer ud af hanen, siger Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget.

Godt med analyse af undergrunden

Indsatsplanen er lavet af Horsens Kommune i samarbejde med vandværkerne Bjerrebo, Brædstrup, Grædstrup, Hårup, Sdr. Vissing, Voervadsbro og Åstruplund. Herudover er Region Midtjylland og Horsens Vand A/S involveret i flere af planens indsatser.

Ifølge formanden for Plan og Miljøudvalget, Martin Ravn (V), vil man løbende følge op med drikkevandsprøver, så folk kan være sikre på at få rent drikkevand i hanerne. Foto: Morten Pape

I Brædstrup Vandværk er formanden for bestyrelsen godt tilfreds med, at der nu er lavet en særlig indsatsplan for Brædstrup-området til at sikre rent drikkevand.

- Nu har vi en analyse af vores geologiske forhold og vores vandindvindingsområder. Det er godt, for det har vi ikke haft før. Så vi er glade for, at der er kommet en plan, og der er nogen, der har kigget på hele vores område, siger John Jensen.

Annonce

Ingen fare for forurening

Vandværkets formand i Brædstrup er især tilfreds med, at vandværkerne ikke skal ud i at iværksætte særlige indsatser for at beskytte drikkevandet.

Beskyttelse af drikkevand

Syv lokale vandværker har været med i udviklingen af Brædstrup Indsatsplan for at sikre områdets grundvand. Det drejer sig om vandværkerne i:

  • Brædstrup, Grædstrup, Sdr. Vissing, Voervadsbro, Åstruplund, Bjerreboværket og Åstruplund.

Derudover har Region Midtjylland og Horsens Vand A/S har været involveret i indsatsplanen, og den har været drøftet i Horsens Kommunes koordinationsforum for vandforsyning (KOVA).

Det kunne være sket via frivillige dyrkningsaftaler, som indgås mellem vandværket og den involverede landmand, hvis der findes for høje koncentrationer af sprøjtegifte eller kvælstof i en drikkevandsboring. Her vil landmanden kunne få kompensation for tabt indtjening fra vandværket.

- Den overordnede konklusion er, at der ikke på nuværende tidspunkt er brug for beskyttelse, når man ser på fare for nitrat-udvaskning (kvælstof, red.) og fare for forurening fra sprøjtemidler. På begge dele konkluderer man, at det ikke er nødvendigt med dyrkningsrestriktioner for landmændene. Det er vi rigtig glade for, for så skal vi ikke ud og betale landmændene en dyr erstatning på forbrugernes vegne som vandværk, siger John Jensen.

Annonce

Vandet er godt beskyttet

Vandværkets formand er godt tilfreds med den overordnede konklusion i den nye indsatsplan for Brædstrup-området: At områdets grundvand er rent og godt beskyttet.

- Vi kan også konstatere i vores drikkevandsanalyser i Brædstrup, at vi ikke har nitrat i vores drikkevand overhovedet, og vi har ikke pesticider ud over lidt desphenyl-chloridazon, som ligger under grænseværdien. Det sidste regner vi med, at vi kan løse, fordi vi tror, at det stammer fra en gammel boring, siger John Jensen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Kommunen bruger 11 millioner på byggeri, som skal bruges i tre år: 40 specialskolebørn skal undervises i pavilloner

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

12-årige Emma faldt om på banegården med hjertestop: Nu er hendes redningskvinde indstillet til årets Årets førstehjælper

Horsens For abonnenter

Nyt byrådsmedlem sender en byge af spørgsmål: God tone, fremtiden for Hospitalskirken, det gode liv i Horsens og byrådsmedlemmernes tidsforbrug til debat i byrådssalen

Horsens

Gør det ondt? Hvornår får man varmen igen? Hvorfor er I nøgne?: Stil alle dine spørgsmål om vinterbadning direkte til formanden for Horsens vinterbaderklub

AC Horsens

AC Horsens  henter dynamisk midtbanemotor i OB: Moses Opondo lejet for foråret med købsoption

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Erhverv For abonnenter

Syv nye regnskaber: Stabilt år for herretøj, skrot blev til millioner, og revisionsfirma slettede de røde tal

Erhverv For abonnenter

Nu skal det være slut med bøvl, når bilen har fået en Bilka-bule: Hos ambitiøst Horsens-firma må en reparation max vare to timer

Erhverv

Peugeot er vippet af tronen: Horsensianerne har fået et nyt favorit-bilmærke

'Fantastiske data': Sådan skal du spise for at få et ekstraordinært langt liv

Erhverv

27-årig er klar til erhvervseventyr i Paradis: Jeg har altid drømt om at blive selvstændig

Hedensted For abonnenter

Vibeke stod på kanten af sin egen grav: Nu er hun på vej tilbage i præstekjolen

Kultur

Torup Kunst genopstår: Birgit vil køre galleri videre i Hannes ånd

Annonce