Annonce
Horsens

Udvalg giver grønt lys til Casa-projekt på havnen: Vaskehal er flyttet to meter

Casa har lavet denne visualisering af vaskehallen og p-huset set fra Ny Havnegade. Bagved ses bebyggelsen ud mod vandet, der ikke er flyttet i forhold til det oprindelige lokalplanforslag. Visualisering Arkitema Architects

Lokalplanforslaget er justeret en smule, og boligprojektet Pakhusene på den gamle Dana Feed-grund står til at blive endeligt vedtaget på byrådsmødet 25. februar. Venstre blev ikke imødekommet på sine krav til byggeriet.

Horsens: Et flertal i plan- og miljøudvalget har givet grønt lys til, at Horsens Byråd senere på måneden kan sige endeligt ja til Casas boligbyggeri Pakhusene på Nordhavnen i Horsens.

På udvalgsmødet tirsdag stemte Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ja til lokalplanforslaget for byggeriet, Konservative stemte imod, mens Venstre "afventer sin stillingtagen" til byrådsmødet 25. februar.

- Det er et rigtigt godt projekt, som flugter fuldstændig med de rammer, vi har solgt det til. Et lækkert og spændende byggeri med boliger, erhverv og et fint havnebad, lød det efter mødet fra Niels Peter Bøgballe (S), næstformand for plan- og miljøudvalget.

Der har i de seneste måneder været stor offentlig debat om byggeriet, og i høringsfasen kom der 10 indsigelser inklusive 400 underskrifter imod byggeriet. Efterfølgende har forvaltningen og Casa i fællesskab behandlet indsigelserne, og det har ført til en enkelt, mindre ændring i projektet: Placeringen af vaskehal og p-hus længst mod øst er justeret, så sigtelinjen fra Ny Havnegade er blevet cirka to meter bredere.

Flere borgere skriver i deres indsigelser, at de mener, at byggeriet er for massivt og for højt, men de er ikke blevet imødekommet af forvaltningen og Casa.

Charlotte Lyrskov, konstitueret teknisk direktør i kommunen, siger, at det på intet tidspunkt har været en del af forhandlingerne med Casa, at man kunne skære i byggeriets volumen.

- Vi kan godt lide varierende højder i stedet for at brede det hele ud. Generelt vil jeg sige, at vi har haft en fin dialog med bygherren. Vi har solgt et antal byggeretskvadratmeter og en option på at bygge lidt mere. Det honorerer vi med det her lokalplanforslag, siger hun.

Annonce
Lokalplanforslaget er blevet kritiseret for ikke at respektere sigtelinjen, det frie udsyn, fra Ny Havnegade til vandet. Her ses en ny visualisering af, hvordan kigget fra Ny Havnegade vil være i fremtiden. Visualisering fra lokalplanforslaget

V: Vi er ikke blevet imødekommet

Venstre havde som tidligere omtalt i Folkebladet på forhånd stillet tre krav til byggeriet for, at partiet kunne stemme ja i byrådssalen: Flyt vaskehallen, reducer byggeriet i højden og giv en garanti for, at det store havnebad, der er skitseret i lokalplanforslaget, realiseres. De krav er ikke blevet opfyldt, konstaterer han i dag.

- Jeg kan se, at Venstre og borgerne, der er kommet med høringssvar, ikke er blevet imødekommet, men jeg vil godt drøfte sagen med gruppen, inden jeg siger mere. De skal have lejlighed til at nærstudere det reviderede forslag, inden vi samlet melder ud på byrådsmødet, siger Martin Ravn (V), gruppeformand og formand for plan- og miljøudvalget.

- Jeg er egentlig ikke overrasket. I og med at Casa har meldt ud, at man ønsker mere plads til erhverv på grunden, havde jeg ikke forventet, at de nu ville lave om på noget. De ved jo, at de er sikret et flertal for projektet, siger han.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti råder alene over 16 ud af 27 mandater i byrådet.

Visualisering af Pakhusene set fra Geiserne. Med støtte fra i hvert fald Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ventes lokalplanforslaget at blive vedtaget på byrådsmødet 25. februar, og så kan byggeriet gå i gang. Visualisering: Arkitema Architects

K: For massivt byggeri

Esben Hedeager (K) meldte anderledes klart ud efter udvalgsmødet. Der er tale om et alt for massivt byggeri, og trods justeringerne er sigtelinjen fra Ny Havnegade ikke respekteret, mener han.

- Vi får nu også at vide, at der kan komme altaner og træer i sigtelinjen. Det drejer sig om så få meter, så jeg forstår ikke, hvorfor det ikke kan lade sig gøre at få den fulde sigtelinje, siger han.

Niels Peter Bøgballe mener omvendt, at politikerne har været gode til at lytte til borgernes pointer.

- Det har så ført til, at vaskehallen er blevet flyttet, og det har vi det fint med. Vi mener, at det er et supergodt projekt, men det er helt fair at være uenig, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HIC

Horsens IC triumferede i dramatisk topopgør

Leder For abonnenter

Leder: Hvorfor er kontrol og straf altid løsningen?

Fagbladet 3F og DR Nyheder har over de seneste dage afdækket en række uhyrlige forhold om kinesiske kokke ansat i danske restauranter. Kokke har fortalt om, at de bliver spist af med meget lav løn, kummerlige boligforhold og næsten ingen fritid. Dokumentationen viser, at nogle restauranter har spekuleret i at udnytte den såkaldte beløbsordning, der gør det muligt at hente ikke-EU-borgere til Danmark for at arbejde. Ordningen er sat i verden for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark, og den fungerer grundlæggende sådan, at hvis der betales en månedsløn på minimum 35.582 kr., og ansættelsen ellers er efter danske forhold, kan der udstedes opholdstilladelse. De to medier, Fagbladet 3F og DR Nyheder, har påvist, at der på et socialt medie i Kina søges efter kokke til danske restauranter - til ansættelsesvilkår, som er langt fra danske normer. DR har spurgt integrationsminister Mattias Tesfaye (S), hvordan han vil løse problemet, og her tyr han til en klassisk model: øget kontrol og hårdere straffe til de virksomheder, der snyder. Men hvorfor er det, at kontrol og straf (næsten) altid bliver standardsvaret til at løse problemer med brodne kar? I en sag som denne sker det endda, længe inden man har et billede af, hvor udbredt problemet er. Kunne det være, at der var en bedre løsning. Et velkomst-møde for alle, der kommer til Danmark på besøgsordningen måske? Eller kunne det være, at problemet slet ikke er så stort? Som Fagbladet 3F skriver, var der i 2018 582 kinesere i Danmark på beløbsordningen. Men det er ikke ensbetydende med, at alle 582 er blevet udnyttet af deres arbejdsgivere. Det kan godt være, at en nærmere undersøgelse viser, at der skal mere kontrol til, eller at der skal være hårdere straffe til restauratører, der udnytter arbejdsivrige kinesiske kokke. Men jeg bliver simpelthen så træt, når kontrol og straf igen og igen bliver danske politikeres standardsvar på, hvordan vi løser et problem. For kontrol og straf ændrer ikke ved, at der er folk, der vil forsøge at snyde systemet. Så lad os nogle gange prøve at se, om der kan være andre løsninger.

112 For abonnenter

Politiet måtte sende ekstra mandskab til Endelave for at tackle demensramt

Erhverv For abonnenter

17-årige Lasse måtte køres til salgsmøder af sin mor: Nu sælger han 225.000 lammeskind om året

Annonce