Annonce
Horsens

Udsolgt 33 gange: Årets teater-julehit finder man i Getsemane Kirke

Altergang er ikke inkluderet, men fra scenen i Getsemane Kirke deler Komediehuset gavmildt ud af opfindsomme indslag i den ny version af juleevangeliet, "Den Nat Julen Blev Til". Den nyrestaurerede kirke har en ambition om at blive et nyt kultur-forsamlingshus i midtbyen, og da Kulturstationen er under ombygning i en sky af støv og håndværkerlarm, gik regnestykket op med det ny samarbejde. Det stemningsfyldte, højloftede kirkerum er fedt at spille teater i, lyder det fra skuespillerholdet bag "Den Nat Julen Blev Til". Foto: Morten Pape
Komediehuset har flyttet sin traditionsrige juleforestilling fra Kulturstationen i Skolegade til "kulturkirken" i Houmannsgade. Traditionen tro er der udsolgt, og første gode anmeldelse tikkede ind fra en pige ved ur-premieren: "Det var vildt fedt - jeg blev helt svimmel".
Annonce

Kirker er populære i julemåneden, men når børn, unge og voksne denne december valfarter til Getsemane Kirke i Horsens, er årsagen hverken præsters prædiken eller salmesang.

Komediehuset, som plejer at fornøje byens borgere med sin årlige juleforestilling på Kulturstationen i Skolegade, er i år rykket ind i den nyrenoverede kirke i Houmannsgade med forestillingen "Den Nat Julen Blev Til". En helt ny omskrivning af december-klassikeren over dem alle, juleevangeliet.

Jule-teater i Komediehusets regi plejer at være et tilløbsstykke, og selv om både scenen og stykket er nyt i år, er der udsigt til et julehit, fortæller instruktør og manuskriptforfatter Thomas Nielsen og skuespiller Sabrina Koch.

- Der har været virkelig stor efterspørgsel på forestillingen. Vi skal spille 33 gange, og der har været udsolgt længe nu. Det er jo bare et kæmpemæssigt positivt problem, siger Sabrina Koch.

- Vi har selvfølgelig sat publikumstallet lavere per forestilling, fordi vi ville være sikre på, at vi kunne få lov til at gennemføre, uanset hvordan situationen udviklede sig med den der covid-19. Men vi oplever en virkelig stor interesse, og generelt ser vi en gæstegruppe, der vokser med nye publikummer både blandt børn og voksne. Der er tilstrømning til de ting, vi laver.

Thomas Nielsen og Sabrina Koch er sammen med de øvrige medvirkende glade for, at Getsemane slog dørene op for årets juleforestilling. Foto: Morten Pape  

Hun tilføjer, at det egentlig ikke er nyt, at Komediehuset sætter alt udsolgt-skiltet frem op til jul.

- I de seneste seks år har vi haft udsolgt hvert år, men det sker hurtigere og hurtigere. Før var det måske først i ugen op til premieren - nu bliver vi bare lagt ned, når billetsalget går i gang, siger hun og illustrerer udsagnet med en "kraassjh"-lyd.

Annonce

Kirken fungerer som teatersal

Når skuespillerne i år har forladt deres faste bastion på Kulturstationen, er årsagen en omsiggribende ombygning af huset i Skolegade.

Støv og håndværker-larm rimer dårligt på juleforestilling, men det højloftede, stemningsfyldte kirkerum, som Getsemane har inviteret forestillingen ind i, er en fuldgod erstatning, bedyrer duoen.

Ikke mindst fordi det nu er det kristne juleevangelium, der er afsæt for Thomas Nielsens "Den Nat Julen Blev Til".

Den Nat Julen Blev Til

Medvirkende: Sabrina Koch, Olivia Randlev Poulsen, Andreas Nielsen, Niels Rask, Trandur Snær og Thomas Nielsen

Ide, manuskript og iscenesættelse: Thomas Nielsen

Musik: Niels Rask og Thomas Nielsen

Spillested: Getsemane Kirke, Houmannsgade 41, 8700 Horsens

Fortællingen om Josef, Maria og det lille Jesus-barn havde urpremiere onsdag. Den officielle premiere løb over kirkegulvet fredag eftermiddag, og frem til 20. december går de seks medvirkende skuespillere på scenen 33 gange.

Det sker med et stykke teater, hvor Komediehuset efter seks år med succesen "Den Eventyrlige Julerejse", søger længere ind mod julens bankende hjerte.

Annonce

Ind til kernen af julen

- Jeg har faktisk længe gerne villet lave juleevangeliet. Vi har spillet "Den Eventyrlige Julerejse" i seks år, og det har været fantastisk, for det er en installationsforestilling med fuldt knald på julegejl. Men jeg har også tænkt, at det kunne være interessant at komme lidt mere ind til kernen af, hvorfor vi overhovedet holder jul, siger han om den udfordring, det har været at genskrive juleevangeliet til Getsemanes scene.

- Det har været dejligt at arbejde med noget, hvor man på forhånd kender slutningen: Jesus bliver født. Så øvelsen har faktisk været at komme lidt ud i krogene og fortælle på en ny måde.


Vi har spillet "Den Eventyrlige Julerejse" i seks år, og det har været fantastisk, for det er en installationsforestilling med fuldt knald på julegejl. Men jeg har også tænkt, at det kunne være interessant at komme lidt mere ind til kernen af, hvorfor vi overhovedet holder jul.

Thomas Nielsen


- Vi er tro mod historien, men den får nogle andre dimensioner, og vi udfordrer med et cirkusunivers og et musikalsk univers, hvor vi fortæller mere i billeder. Vi bruger det, Komediehuset er stærkt til, forklarer han, mens Sabrina Koch fremhæver, at årets forestilling er en "100 procent made in Horsens"-produktion.

Komediehusets forestilling er skrevet med et børnepublikum for øje, men det er skabt ud fra en devise, skuespilhuset altid arbejder efter, fortæller Thomas Nielsen: Godt børneteater er også godt voksenteater. Det afspejler sig i en publikumssammensætning af både børn, unge og voksne, forklarer han og Sabrina Koch. Foto: Morten Pape

Selv om der er udsolgt, og Komediehuset dermed kan applaudere sig selv for igen at trække fuld julestue, er succesen dog ikke helt i hus endnu.

Annonce

Smil under maskerne

Først efter sidste spilledag 20. december kan skuespillerne puste ud, og i en december, der som størstedelen af året bliver præget af corona-situationen, har Thomas Nielsen og Sabrina Koch et enkelt ønske.

- Vi skal have nogle smil ind under maskerne, lyder skuespiller-parrets succeskriterium.

Allerede inden publikum for alvor rykker ind, har de dog en fornemmelse af, at modtagelsen af "Den Nat Julen Blev til" bliver god.

Et barns reaktion ved denne uges urpremiere gav et fingerpeg.

- Der var en pige, der sagde: "Det var vildt fedt - jeg blev helt svimmel". Det er den slags anmeldelser, vi gemmer på, siger Thomas Nielsen og Sabrina Koch samstemmende.

Getsemane Kirke er medskaber af årets forestilling og kirkens motto, "Tro, håb og bæredygtighed", skinner også igennem på scenen. Ikke mindst i scenografien, der er båret af Komediehusets sans for genbrug, Mange rekvisitter har fulgt teateret længe, men finder hele tiden nye anvendelses-muligheder. Det er da bæredygtighed, lyder det fra Thomas Nielsen og Sabrina Koch. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

En tung byrde: Fedme er global

Annonce