Annonce
Odder

Udskiftning i byrådssalen: Jan Gade er klar til klimakamp med kompromiser

Solcellerne på taget er et af Jan Gades private bidrag til at passe på klimaet. Og det bliver også en af de dagsordner, han skal forfølge, når han træder af som formand for Venstres vælgerforening for at indtage en plads i byrådet. Foto: Søren E. Alwan
Jan Gade er vokset op i et radikalt landmandshjem, men skal nu en tur i byrådet for Venstre. I hans eget hjem i Bjerager bliver der til gengæld ikke talt meget politik pånær, når partifæller som Inger Støjberg lægger vejen forbi.

Bjerager: Siden Jan Gade flyttede til Odder Kommune i 1995, har han været medlem af partiet Venstre - de sidste 10 år som formand for den lokale vælgerforening. Indtil nu har han udøvet sin politik bag kulisserne, men det er slut med at gemme sig.

Jan Gade overtager nemlig Lone Riis' plads i byrådet som formand for byrådsgruppen og medlem af både økonomi- og erhvervsudvalget og børne-, uddannelses- og kulturudvalget.

- Det bliver noget helt andet, når det man siger på gruppemødet, pludselig skal føres ud i udvalg og byråd, siger Jan Gade.

Men han glæder sig, understreger han.

Måske har han også opnået det, han kan bag frontlinjen.

Jan Gade

Jan Gade er født i Nordjylland for 57 år siden.

Han er gift med Susanne Kronvang. Sammen har de to sønner på 21 og 23 år. Desuden tæller familien en bonusdatter.

Hans far og farfar var landmænd, men Jan Gade er uddannet mekaniker og læste videre til maskintekniker. Han har boet i Grønland i fem år, men da han i 1995 fik job på Teknologisk Institut i Aarhus, var det tid til at slå rod.

Han havde tidligere arbejdet på Pajbjergfonden, og det blev udslagsgivende for, hvor han bosatte sig, at han kendte nogle mennesker i Odder-området fra den tid.

I dag er han projektchef i Semlergruppen og holder styr på, at de autoriserede Audi-, VW-, Skoda- og Seatværksteder bliver bygget eller renoveret efter Semlergruppens specifikationer. Hovedkontoret ligger på Sjælland, hvor han tilbringer to til tre dage om ugen.

De mange timer på landevejen giver rig mulighed for at høre masser af krimier. Hjemme i Bjerager er radioen til gengæld tunet ind på P4 Østjylland, som han lytter til, mens han læser nyheder på nettet eller bare sidder i sin yndlingsstol og nyder panoramaudsigten til den natur, han nyder at være tæt på og opholde sig i, når han går på jagt.

Topkampen i Venstre

Udover at være formand for den lokale vælgerforening har han i en årrække været en del af Venstres forretningsudvalg. En post, der særligt forud for - og måske ikke mindst - efter folketingsvalget sidste efterår har været mere end almindeligt udfordrende.

- Ja, jeg var jo med på det famøse møde i Brejning, hvor Lars Løkke Rasmussen forlod stedet, siger han.

Mødet, der førte til formandsskiftet i Venstre, førte også Inger Støjberg til Bjerager, da opgøret om næstformandsposten kørte på sit højeste.

Udover at diskutere politik blev det en mindeværdig dag for Jan Gade og måske ikke mindst hans to hunde Elvis og Mick.

- Hun lå nede på gulvet helt pakket ind i hunde, griner han og fortæller, at de faktisk også var et smut ovre på den anden side af gaden. For der bor en af hendes gamle klassekammerater.

Annonce

Fra Radikale til Venstre

Nu har stormen i partiet lagt sig, og toppen er trukket i arbejdstøjet, mens Jan Gade har skiftet kulissen ud og er rykket frem i de lokale rækker.

Her vil han ligesom borgmester Uffe Jensen arbejde for det brede samarbejde, ikke mindst på de to vigtigste dagsordner, klima og miljø og skolernes økonomi, for han tror ikke, at snævre afgørelser er godt for en kommune.

- I forhold til klima og miljø er vi nødt til at lytte til borgerne og tænke området ind i kommuneplanerne. Men vi skal også sikre, der er en balance, så vi fortsat har et godt landbrug. Det bliver svært, men det er nødvendigt, mener Jan Gade.

Han er selv landmandssøn fra Nordjylland, vokset op i en politisk engageret familie, hvor farfaren sad i sognerådet for Radikale Venstre.

Det var også det parti, han hørte til de første mange år af sit 57 år lange liv.

- Jeg kunne rigtig godt lide den radikale leder Niels Helveg Petersen, men da Uffe Ellemann-Jensen kom i spidsen for Venstre, så skiftede jeg.

Annonce

Ingen politiksnak

Mens der altså blev talt masser af politik i Jan Gades barndomshjem, så ser det anderledes ud i de private gemakker i Bjerager, hvor han bor med sin kone Susanne, der er pædagog i skolefritidsordningen på Parkvejens Skole.

- Vi taler aldrig politik, siger han og griner.

Til gengæld er der blevet talt meget skole, da parrets to drenge på 21 og 23 stadig boede hjemme.

Jan Gade var nemlig i børnehavens bestyrelse, og siden blev han formand for Randlev Skole. Faktisk var han formand for skolebestyrelsen, da skolen blev lukket. Og sammen med blandt andre Lone Jakobi (S) var han med til at genrejse skolen som friskole.

Han sad dog ikke med i Randlevskolens første bestyrelse.

- Drengene var ved at vokse ud af skolen, så jeg overlod roret til nye kræfter, og det blev så Lone (Jakobi, red).

På samme måde overlader han på mandag formandsroret i den lokale venstrevælgerforening, når partiets 150 lokale medlemmer er inviteret til generalforsamling.

- Der er som sådan ikke noget i reglerne, der forhindrer mig i at have begge roller, men det synes jeg ikke giver mening, og efter 10 år på posten er det også godt med nye øjne, mener han.

- Og med et valg, der venter næste år, så er det faktisk et helt godt tidspunkt til en udskiftning, tilføjer Jan Gade.

Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Annonce