Annonce
Hedensted

Udskældt affaldsordning skal evalueres: Skal enlige blive ved med at betale det samme som familier?

Jens Larsen er en af de borgere i Hedensted Kommune, som har skældt ud på den nye affaldsordning. Han var blandt andet vred over, at prisen steg med ca. 1000 kr. fra 1. januar, selvom ordningen først trådte i kraft 1. maj. Arkivfoto: Morten Pape
Prisen og pladsfordelingen til de forskellige fraktioner er nogle af de emner, der har skabt størst utilfredshed blandt brugerne af kommunens nye affaldsordningen. Efter et halvt år med to spande ved hver husstand, skal ordningen nu kigges efter i sømmene.

Hedensted: En forhøjet pris på gennemsnitligt 1000 kroner per husstand for en ny affaldsordning gav i starten af året telefonstorm på rådhuset i Hedensted.

1. maj trådte ordningen med to spande per husstand så i kraft, og det gav anledning til yderligere frustrationer hos mange borgere, der blandt andet brokkede sig over, at der var for lidt plads til pap og papir, og for meget plads til restaffald i de nye spande.

Nu, efter et halvt år med ordningen, er telefonlinjerne holdt op med at gløde. Antallet af henvendelser til kommunen om affald er tilbage på et normalt niveau, men om det er et udtryk for tilfredshed, opgivenhed, eller noget helt andet, vides ikke.

Annonce

Det er til gengæld noget af det, en evaluering af ordningen skal kaste lys over.

- Nu har vi kørt med ordningen i et halvt år, og det ser ud til, at den oven på et par børnesygdomme i starten er kommet rigtig godt efter det. Et af målene med ordningen er at øge sorteringen af husstandsaffald, og her er genanvendelsen allerede nu kommet op på 68 procent - hvilket var målet for 2035, siger Lene Tingleff (V), formand for teknisk udvalg.

- Men vi ved godt, at der også er mange borgere, der har været utilfredse med ordningen. Derfor er det ikke nok at kigge på data, når vi skal evaluere den, vi skal også ud og høre borgerne om, hvordan de synes, ordningen kører nu, forklarer hun.

Lars Poulsen: Dumt at være duksedreng

Udvalget har taget stilling til, hvilke emner der især skal belyses under evalueringen, og de er enige om, at økonomi og pladsfordeling til de forskellige fraktioner er to af de vigtigste punkter.

- Det er jo det, mange borgere har klaget over, så det er selvfølgelig relevant at få kigget på. Hvad angår økonomien, er det især rimeligheden i, at enlige betaler det samme som familier for at få hentet affald. I forhold til pladsfordelingen handler det om, at nogle mener, der er for lidt plads til fx pap og papir, siger Lene Tingleff.

Hendes partikollega Lars Poulsen, som overtager formandsposten i teknisk udvalg efter nytår, glæder sig til at få taget hul på evalueringen.

Jeg var ikke tilfreds med, at vi allerede i år indførte den nye ordning, men nu er den her, og så må vi forsøge at få den til at fungere så godt som muligt.

Lars Poulsen (V)

Han har hele tiden ment, at Hedensted Kommune var for hurtige på aftrækkeren i forhold til at indføre en ny affaldsordning med 10 fraktioner, og han mener, at nogle af de aktuelle utilfredsheder kunne have været undgået, hvis man havde ventet lidt.

- Vi indførte den, fordi det var et krav fra staten, men de kommuner, der har nølet med det, har fået udsættelse i tre år. Det kunne vi også have fået. I stedet er vi en af bare 11 kommuner, der har levet op til de oprindelige tidskrav - og det koster at være blandt de første på et område under udvikling, mener Lars Poulsen.

Annonce

Der skal være en rabat for enlige

Han har personligt hørt fra mange borgere, der ikke forstår, hvorfor prisen skal være så meget højere end den gamle, eller hvorfor de stadig er nødt til at køre på genbrugsstationen med overskydende pap.

- Folk får at vide, at de bare kan købe en ekstra spand, hvis de har for meget pap, men det koster jo, og hvis man alternativt stadig skal køre på genbrugsstationen, så er noget af idéen med ordningen væk. Vi skal se, om der kan findes en ordentlig løsning på det - eventuelt med flere tømninger, siger han.

Lars Poulsen er også opsat på, at der skal være en rabat for husstande med bare en person.

- En stor del af udgiften er spandene og lastbilkørslen, så derfor kan prisforskellen ikke blive stor, men det er ikke helt rimeligt, at én person skal betale det samme som fem personer. Nu må vi se, om der ikke kan findes en lille udligning på det i forbindelse med evalueringen, siger han.

Evalueringen kommer blandt andet til at foregå gennem interviews med borgerne, og den forventes at ligge klar til foråret.

Annonce
Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer før kampen i Nykøbing: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare, risikoen for gummiben

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

Annonce