Annonce
Erhverv

Udsigt til kompensation er en stor lettelse i enmands-firma

Per Gregersen er journalist og selvstændig i PG Kommunikation. Coronakrisen har kappet cirka 75 procent af opgaverne, så han glæder sig over, at der er kompensation at hente i en af hjælpepakkerne - og håber så på, at nedturen ikke varer alt for længe. Foto: Søren E. Alwan
Per Gregersen er sin egen herre i PG Kommunikation. Tre fjerdedele af opgaverne er væk, men en god økonomisk buffer og en hjælpepakke hjælper ham igennem krisen - hvis den ikke varer alt for længe...

Horsens: Han er normalt del af et livligt - og højt skattet - kontorfællesskab i midtbyen, Bubblelabs i Rådhusgade, hvor cirka 25 mand fordelt på 15-16 virksomheder har samlet sig.

Nu er hverdagen markant anderledes for Per Gregersen, der er sin egen chef i enmands-firmaet PG Kommunikation.

Jo, det er i princippet stadig muligt at indtage sin plads på kontoret i behørig afstand til de andre, men Per Gregersen tog hurtigt efter coronakrisens udbrud i Danmark en beslutning: Han rykkede hjem i privaten, hvor der i øvrigt er liv nok med en hjemmearbejdende hustru og to teenagebørn.

- Først på ugen var jeg færdig med det, der lå i kalenderen. Jeg er på lavt blus. Ikke fra 100 til nul, men vel fra 100 til 25. Siden 12. marts er der kommet to ting ind, og så er der er et par faste kunder, fortæller 54-årige Per Gregersen.

Sætter det tanker i gang? Bestemt, men der er også fortrøstning at spore i stemmen.

- Jeg vil ikke sige, at jeg føler mig tryg, men det skal nok gå rent privat. Vi er heldigvis ikke truet på hus og hjem. Jeg piber ikke over to-tre måneder sådan her - med kompensation. Bliver det ved et år, handler det også om overlevelse for mig. Alt, der hedder budget og forventninger, har jeg krøllet sammen og smidt væk, siger han.

Familien har opbygget en økonomisk buffer, og cirka 10 år som selvstændig har givet Per Gregersen et godt netværk - og en god bund i virksomheden. Der er råd til nedgang inden for rimelighedens grænser. Han er i den forbindelse mere bekymret for nystartede selvstændige med et mere skrøbeligt fundament.

Annonce
Jeg piber ikke over to-tre måneder sådan her - med kompensation. Bliver det her ved et år, handler det også om overlevelse for mig.

Per Gregersen

Får glæde af hjælpepakke

I øjeblikket regner Per Gregersen på en hjælpepakke, og han kommer efter alt at dømme med i den gruppe, der som direkte følge af coronakrisen har tabt mindst 30 procent af omsætningen. Her kan man få dækket op til 75 procent af tabet op til maksimalt 23.000 kroner om måneden.

- Det er fantastisk at bo i et samfund, der er så rigt. For mig er det en hjælp - det gør en forskel, uden tvivl. Folk, der laver workshops og foredrag, er særligt hårdt ramt. Jeg laver typisk rådgivning og tekstopgaver, fortæller Per Gregersen, der ikke er bundet op på enkelte store kunder.

I Bubblelabs er kollegerne ramt vidt forskelligt. Nogle kører videre på 100 procent, andre fik alle opgaver frem til sommer revet ud af kalenderen på 24-48 timer, så det kan blive et forandret kontorlandskab, Per Gregersen på et tidspunkt vender tilbage til.

- Jeg vil ikke male fanden på væggen Jeg tror på, at folk reber sejlene. Men der tages nogle mavepumpere, som han udtrykker det.

Spændt på folks reaktion

Først på ugen lettede statsminister Mette Frederiksen lidt på låget til genåbning af samfundet på den anden side af påske.

- Men hvor lang tid går der, inden folk går i biografen, til kultur og på restaurant? En ting er, hvad vi må. Hvad tør vi? Det er det allermest spændende, funderer Per Gregersen og vurderer, at der går et års tid, inden vi overhovedet kan regne på konsekvenserne af denne krise.

Han får masser af positive tilkendegivelser fra kunder, "men det ændrer ikke på min kalender", som han siger.

- Der er skruet ned over hele linjen, og det er forståeligt nok, at folk klapper hesten.

Han kaster sig ikke ud i webinarer og onlineforedrag, men holder fast i at lave en række nyhedsbreve hen over påsken. Han er med i to netværk, blandt andet i AC Horsens, som han rigtig gerne vil fortsætte i.

- Og der er jo betalt for hele 2020. Jeg løber ikke fra noget, der er skrevet under på, som han siger.

Per Gregersen er rykket fra kontorfællesskabet Bubblelabs hjem i privaten i sydbyen. Helt stille er der ikke, da hustruen og to teenagebørn også er hjemmearbejdende for tiden. Foto: Søren E. Alwan

Det hjalp med Netflix...

Huslejen i Rådhusgade vil han ha' "meget, meget lidt lyst til at spare på". Også selv om tingene midt i de svære og sære omstændigheder fungerer godt derhjemme.

Pers hustru er ansat ved Horsens Kommune og arbejder hjemmefra, mens de to teenagebørn - den ene hjemsendt fra efterskole - på bedste beskub passer deres undervisning online.

- Vi har fire små hjemmekontorer fordelt i huset. Det er efterskoleeleven, der er mest træt af det. Det er da træls at være grounded med forældrene i en måned, når man ville det andet, siger Per Gregersen med et grin.

Og når det nu både er svært at dyrke sport på normal vis - endsige se det i tv - har forældrene ladet sig overtale til at få Netflix.

De havde ellers kæmpet imod...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce