Annonce
Hedensted

Udsigt til gældsfrihed: Hjarnø Færgefart sælger levn fra tiden med bopælspligt

Huset på Vestre Kirkevej 1 på Hjarnø skal snart have ny ejer, efter der er blevet givet politisk godkendelse til, at Hjarnø Færgefart kan sælge ejendommen. Privatfoto
Kommunen har givet grønt lys til, at Hjarnø Færgefart kan sælge sin ejendom på Hjarnø, der tidligere blev brugt af færgeselskabets ansatte. Et salg vil gøre selskabet gældsfri.

Hjarnø: Før i tiden var det helt almindeligt, at Hjarnø Færgens overfartsleder sluttede sin vagt på havnen i Hjarnø, hvorfra han tog den korte gåtur til Vestre Kirkevej 1.

Her ligger nemlig et hus, der siden 1974 har været ejet af Hjarnø Færgefart, og som tidligere blev brugt som beboelse for færgens ansatte.

Et ejerskab, der snart er fortid.

- Bygningen blev oprindeligt lavet for at supporte ansættelsen af en overfartsleder. Det gjorde den i nogle år, men eftersom den ikke er blevet brugt til det formål i mange år, har vi ikke længere noget at bruge bygningen til. Derfor skal den sælges, siger Ole Ramlau-Hansen, bestyrelsesformand for Hjarnø Færgefart.

Som led i en aftale Hjarnø Færgefart har med Hedensted Kommune, skal et salg af ejendommen godkendes af kommunen, og den godkendelse gav udvalget for fritid og fællesskab på dets seneste udvalgsmøde tidligere i marts.

Nu venter derfor en budrunde, hvor huset bliver sat til salg til en mindstepris på 875.000 kroner. En købssum, der vil gøre Hjarnø Færgefart gældsfri.

Annonce

Da man byggede huset, havde Hjarnø Færgefart en politik om, at alle ansatte skulle bo på Hjarnø. Den politik har man ikke mere, oget er mange år siden, huset er blevet brugt af ansatte.

Ole Ramlau-Hansen

Bopælspligt på Hjarnø

I de seneste mange år er huset på Vestre Kirkevej blevet lejet ud til private lejere. Lejere, der ville skulle varsles et år i forvejen, hvis Hjarnø Færgefart ansatte en overfartsleder, der rent faktisk ville gøre brug af boligen.

- Derfor giver det ikke mening at have den, siger Ole Ramlau-Hansen.

- Da man byggede huset, havde Hjarnø Færgefart en politik om, at alle ansatte skulle bo på Hjarnø. Den politik har man ikke mere, og det er mange år siden, huset er blevet brugt af ansatte. Det er før min tid, og jeg har været her i 10-11 år, siger han.

Når Hjarnø Færgefart ønsker at sælge boligen, handler det ikke kun om at komme af med et aktiv, der ikke længere tjener sit formål. Salget har også en væsentlig økonomisk værdi for færgeselskabet.

Færre omkostninger og bekymringer

I 2013 investerede Hjarnø Færgefart i Lille Hjarnø, en reservefærge, der bliver brugt, når hovedfærgen er ukampdygtigt, og når der er særligt tryk på turismen.

I forbindelse med købet lånte Hjarnø Færgefart en sum penge af Hedensted Kommune, der pr. 31. december 2018 blev opgjort til 659.212 kroner.

Denne gæld og de medfølgende renteudgifter kan færgeselskabet gøre en ende på ved at sælge ejendommen på Vestre Kirkevej.

- Det er altid rart at være gældsfri, for det betyder færre omkostninger og bekymringer, siger Ole Ramlau-Hansen.

Og skulle salgssummen blive højere end gældssummen, som mindsteprisen på huset tyder på, er der også en plan for det.

- Et yderligere provenu vil blive investeret i langsigtet vedligehold, siger Ole Ramlau-Hansen.

Han sætter sig 10. april sammen med den øvrige bestyrelse for at beslutte det videre forløb, heriblandt hvilken ejendomsmægler, der skal sælge ejendommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce