Annonce
Kultur

Udsigt til fjord og golfbane: Stensballegaard vil bruge to hektar mere til skovbegravelse

I 2018 kunne Jannik Ahlefeldt-Laurvig og hans far Henrik Ahlefeldt-Laurvig åbne Danmarks første skovbegravelsesplads i privat skov. Siden er der kommet mange flere til, og interessen for at få et sidste hvilested i træernes skygge ser ud til fortsat at vokse. Nu har Stensballegaard taget hul på en udvidelse af pladsen i det naturskønne område ved godsets golfbane. Foto: Søren E. Alwan
Om et par år vil der være plads til et par tusind urner mere i godsets jord. Interessen for at få et sidste hvilested i naturen vokser, konstaterer Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Stensballe: Med udsigt direkte til fjorden og åbent vue over Stensballegaards smukt beliggende golfbane - lige midt i naturen.

Det kunne lyde som et uddrag af en reklame for rekreative, livgivende ophold i Horsens-området. Men det er i stedet beskrivelsen af en stor udvidelse af den skovbegravelsesplads, som godset Stensballegaard siden 2018 har drevet som et tilbud til personer, der ønsker et sidste hvilested i naturen.

Mere at vælge imellem

Godsejer Jannik Ahlefeldt-Laurvig har for nylig sat gang i en proces, der betyder, at yderligere to hektar af den del af godsets skove, der er godkendt til urnegravsteder, gøres klar til formået. Dels så der i fremtiden vil være plads nok, dels så kommende "beboere" får flere muligheder for at få det helt rigtige sted til deres urne.


Nu udvider vi på Stensballegaard, men det er en udvikling, vi ser i hele landet: Der er kæmpe efterspørgsel og positivitet omkring det.

Jannik Ahlefeldt-Laurvig


- Vi har set en meget positiv udvikling (i interessen for tilbuddet, red.), siden vi begyndte i 2018, konstaterer Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

- Derfor giver det mening at udvide. Også for at give folk lidt mere at vælge i mellem med mere varieret skov og flere forskellige træsorter. Den nye del ligger i øvrigt med udsigt direkte til fjorden og golfbanen, og det er der en del, som har efterspurgt, forklarer godsejeren om baggrunden for, at der nu gøres plads til yderligere et par tusind urner i godsets jord.

Indtil videre er der nedsat 76 af slagsen på den nuværende skovbegravelsesplads, og derudover har 250 personer reserveret en urneplads ved et af de 125 træer i skovstykket. Jannik Ahlefeldt-Laurvig anslår, at kapaciteten p.t. rækker til godt og vel 1000 urner.

Annonce

Udvikling i hele landet

Umiddelbart er der altså god plads i forvejen, men i takt med, at interessen for at blive begravet i naturen gror, og i takt med, at det danske netværk af skovbegravelsespladser vokser, er der ræson i at udbygge, mener han.

- Efterhånden som kendskabet er øget, har antallet af forespørgsler, reservationer og urnenedsættelser udviklet sig rigtig meget, siger han og nævner, at der rundt om i Danmark i dag er otte skovbegravelsespladser i privat regi, to kommunale og yderligere fem på vej, som ventes at åbne i 2021.

- Nu udvider vi på Stensballegaard, men det er en udvikling, vi ser i hele landet: Der er kæmpe efterspørgsel og positivitet omkring det, siger godsejeren, som forventer, at den lokale udvidelse vil stå helt klar om et par år.

Annonce

En urneskov

På Stensballegaard handler udvidelsen også om give efterladte en reel følelse af at komme i en skov, når de besøger deres afdøde, fremhæver han.

- Måske kan vi gå så vidt som til at kalde det en urneskov, for selv om det selvfølgelig bliver en veldefineret gravplads på godkendt område, får man en oplevelse af virkelig at være i skoven, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Annonce
Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode

Odder

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

AC Horsens

AC Horsens-talent sikrede Ajax uafgjort: Jeppe Kjær fik vist sit talent frem mod Sporting Lissabon i Youth League

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

HH Elite

Kampen minut for minut: Leslie-effekten var tydelig fra første fløjt - HH Elite var som forvandlet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Hedensted

Mere rugbrød - ingen flødeskum: Alle partier enige om ekstra penge til skoler, ældre og handicappede

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Annonce