Annonce
Østjylland

Udfordring på plejehjem: Nærkontakt på afstand

Ægteparret Bente og Ole Juhl må som alle andre pårørende hilse på afstand under coronakrisen, fordi hun ikke må komme ind på plejehjemmet Hestehavehusene af frygt for smittespredning. Foto: Søren Willumsen
De pårørende må fortsat ikke komme ind på de kommunale plejehjem. Men der udfoldes forskellige kreative løsninger. Og alle plejehjem får nu udleveret tablets, så de pårørende kan tale sammen over video.
Annonce

AARHUS: Kommunens plejehjem er fortsat lukket land for de pårørende. Men der udfoldes en kreativ buket af ideer for at skabe kontakt med deres pårørende og aktiviteter for beboerne.

- Jeg kommer her hver dag kl. 12 og besøger min mand Ole, og de gode hjælpere trækker så gardiner og persienner fra og åbner vinduet, så vi lige kan tale sammen i fem minutter, fortæller Bente Juhl, 82 år.

Hun bor blot ti minutters gang fra plejehjemmet Hestehavehusene i Højbjerg og er ked af, at hun ikke kan komme ind til sin mand, der nu har boet fem år på plejehjemmet, efter at han fik en blodprop i hjernen.

- Men det hjælper, at vi lige kan se hinanden og tale lidt sammen, og personalet er virkelig søde til at hjælpe, siger Bente Juhl.

Kontakt med pårørende

Kontakten mellem pårørende og beboere på plejehjem kan foregå på telefon eller videokald, pårørende kan sende breve, eller plejehjemmet kan overlevere beskeder.

Plejehjemmene hjælper også gerne beboerne med opkald, hvis det er nødvendigt.

Aarhus Kommunes tilbud om hjælp til apps og funktioner på telefoner og iPads foregår telefonisk på 60 21 94 16, hvis man vil have hjælp til apps – der er åbent alle hverdage fra kl. 10-14.

Annonce

- Vi ringer oftere

En anden pårørende er Bente Øvlisen, hvis mor, Ellen Margrethe Sørensen bor på Hestehavehusene.

- Vi ringer meget, min søster og jeg. Faktisk hver dag og ofte på skift, for min mor kan ikke bruge smartphone, sms eller Facetime. Så telefonen fungerer godt.

Da Ellen Margrethe Sørensen bor i en stuelejlighed med vindue ud mod en parkeringsplads går de to døtre også derhen og vinker ind ad vinduet.

- Min sønner kommer også meget med deres døtre, som hopper og vinker ind til oldemor. Men det er et stort afsavn, at vi ikke kan sidde sammen og give et knus og et håndtryk, siger Bente Øvlisen.

Annonce

Beboer klarer sig

Tidligere kom de to døtre på besøg sammen én gang om ugen og en gang hver for sig. Men selv om de nu må undvære kaffen sammen med deres mor, er Ellen Margrethe Sørensen godt tilfreds med kontakten.

- De er så gode til at ringe og komme her, så vi kan ses gennem ruden og vinke sammen. Jeg har også to oldebørn og en på vej, men jeg affinder mig med, at de ikke må komme ind. Jeg har det godt, og de sørger for alt, hvis der mangler noget, fortæller Ellen Margrethe Sørensen, 90 år.

Avisen traf hende med personalets hjælp på en telefon efter fællessang udendørs.

Bente Juhl besøger sin mand på Hestehavehusene hver dag og synes, at personalet er fantastisk søde til at hjælpe til, så ægteparret kan holde kontakt gennem vinduet. Foto: Søren Willumsen
Annonce

Fællessang i haven

For tirsdag formiddag havde sognepræst Lisbeth Lindegaard fra Frederikskirken nemlig tilbud om udendørs fællessang sammen med organist Anders Frederiksen og sanger Cecilie Schmidt Dam.

”I Østen stiger solen op”, ”Livet er ikke det værste man har”, og fire andre gode gamle sange blev det til, mens en flok beboere iklædt jakker og pakket ind i tæpper sang med i haven, mens andre beboere hørte og sang med gennem åbne vinduer på plejehjemmet.

- Vi plejer at komme her en gang om måneden med gudstjeneste. Og da vi ikke må det, blev jeg inspireret af andre til at komme med fællessang, fordi jeg ved at mange er isoleret både her og i egne boliger rundt omkring, fortæller Kirsten Lindegaard.

Sognepræst Lisbeth Lindegaard havde tirsdag taget sommerhatten på til fællessang udendørs ved Hestehavehusene. Her sammen med organist Anders Frederiksen og sanger Cecilie Schmidt Dam. Foto: Søren Willumsen
Annonce

Forstander med anemoner

”Vi beder i virkeligheden de svageste om at være de stærkeste”, lød det fra statsminister Mette Frederiksen mandag aften. Forstået på den måde, at de endnu i en rum tid ikke må modtage besøg udefra af frygt for smittespredning.

Så på Hestehavehusene forsøger forstander Kirsten Høgh at skabe mere liv og menneskelig kontakt ved blandt andet at plukke en buket anemoner på sin cykeltur gennem skoven, som gives på skift til beboere.

- Jeg har også købt frimærker for 500 kroner og aftalt med vores aktivitetsmedarbejdere, at vi må have de gamle dyder frem, så de nu hjælper de beboerne med at skrive postkort til deres pårørende.

Ellen Margrethe Sørensen må som alle andre beboere på plejehjem undvære besøg af sin familie, men hun føler sig godt dækket ind af telefonopkald og vinken gennem ruden. Foto: Søren Willumsen
Annonce

Tablets og fællesspisning

Fra centralt hold arbejder oplevelsesmedarbejdere i forvaltningen på at skrive påskebreve til beboerne, som de vil modtage sammen med et påskeæg.

Og på det seneste har forvaltningen i samarbejde med Telenor også uddelt 150 tablets til plejehjemmene sammen med en brugsvejledning til medarbejdere og beboere og en vejledning til pårørende, så man kan tale sammen på video.

Andre plejehjem er i nærmest daglig kontakt med de pårørende via Facebook, hvor plejehjemmet lægger foto ud af, hvad der lige opstår af stunder. Og så forsøger de ansatte at skabe gode oplevelser relationer mellem beboerne.

- I den første tid skulle beboerne blive i deres egen lejlighed, men nu er der lempet en smule på reglerne, så vi kan mødes i dagligstuen, hvor man spiser sammen med god afstand. Det har stor værdi og skaber fællesskab at spise sammen, så det er vi glade for at vi må igen, fortæller forstander Kirsten Høgh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Horsens

Carsten blev fejret på sin 50-års-fødselsdag: Det skulle Mette bare ikke blande sig i

Annonce