Annonce
Debat

Udfas havens små benzinmotorer

Annonce

Læserbrev: Ambitionen blandt danske politikere og borgere om at nå en reduktion af CO2 med 70 pct. inden 2030 kræver en enorm indsats på alle områder i samfundet.

Erik-Munch Sørensen. Arkivfoto

Det nylige klimaudspil fra Folketinget rummer blandt andet en udfasning af dårlige energiformer, sort energi lavet af fossile brændstoffer, til fordel for grøn og bæredygtig energi, og i den kategori har man specifikt besluttet at lave en tilskudsordning til skrotning af de sidste olie- og naturgasfyr i Danmark.

Et sådant politisk tiltag, at udskifte fysiske funktionsenheder fra sort til grøn energi, er simpelt og skaber samtidig arbejdspladser - og det giver kontant afregning på CO2-kontoen.

Der er også andre steder, hvor det er ligetil at lave store ændringer.

Hundredtusindvis af små benzinmotorer snurrer, oser og larmer i alle Danmarks haver, parker og offentlige grønne områder i sommerperioden, om vinteren er det sneryddere, og udledningen af CO2 er ikke uvæsentlig.

Men udbuddet af batteridrevne haveredskaber er efterhånden stort, også systemer, hvor en batteritype passer til flere redskaber og værktøjstyper.

Og så er der - udover en direkte CO2-fordel - også en støjmæssig fordel ved elmotorer.


Hvis vi skal nå de satte klimamål, er intet emne eller område for småt. Så længe der er en CO2-gevinst, er det værd at se nærmere på, og udskiftning af "hardware" er jo i den nemmeste kategori.

Erik Munch Sørensen


Jeg ved ikke, hvor mange olie- og naturgasfyr, der er i Danmark, men det må være nok til at retfærdiggøre en politisk funderet udfasnings-ordning.

Jeg ved heller ikke, hvor mange benzindrevne havetraktorer, plæneklippere, havefræsere, buskryddere, hækkeklippere, kædesave m.m., der er i Danmark, men jeg er overbevist om, at vi tæller i hundredtusinder!

Måske det var en idé at sætte årstal og dato på, hvornår hr. og fru Danmark skal have skiftet den gamle plæneklipper med en ny og smart eldrevet, måske endda en robot-plæneklipper.

Og var det ikke en idé at sætte en skrotpræmie på den gamle maskine som en gestus til dem, der gider slæbe den med til en god handel?

Og selvom det er importvarer, vil det gavne økonomien her efter corona-krisen!

Hvis vi skal nå de satte klimamål, er intet emne eller område for småt. Så længe der er en CO2-gevinst, er det værd at se nærmere på, og udskiftning af "hardware" er jo i den nemmeste kategori.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

AC Horsens For abonnenter

Med til træning i Horsens: Europæisk topklub kigger på AC’s stortalent

Annonce