Annonce
Hedensted

Udefest-sæsonen står for døren: Ved du, hvad dit barn laver lørdag aften?

SSP-konsulent René Rørvig opfordrer sammen med sine kolleger forældrene til at tage mere ansvar for, hvad deres unge laver i fritiden. Arkivfoto: Michael Svenningsen
10 procent af forældrene til børn i 7.-9. klasse ved ikke, hvor deres barn er henne på weekendaftener, og 25 procent ved ikke, hvem barnet er sammen med, svarer de unge selv i en ny undersøgelse. SSP opfordrer forældrene til at stramme gevaldigt op.

Hedensted: Hvert eneste år ved denne tid begynder der at dukke opslag op på diverse bygrupper på Facebook om, at unge mennesker fester, larmer og efterlader skrald i det fri til gene for andre borgere i byen.

I år har forsamlingsforbuddet gjort tendensen mindre, men de første utilfredse meldinger er kommet frem, blandt andet i Rask Mølle, hvor der igen "bliver larmet på skaterbanen".

SSP-teamet i Hedensted Kommune, som består af Birgit Fisker, René Rørvig og Lone Toft, har haft fokus på problemet i flere år, og de har gentagne gange opfordret de unges forældre til at holde mere øje med, hvad deres teenagere laver fredag og lørdag aften.

Annonce

Nu viser en ny ungeprofil undersøgelse, at der - i hvert fald i følge de unge selv - er en del forældre, som stadig ikke har styr på den del.

Således svarer 10 procent af 7.-9. klasseseleverne i Hedensted Kommune, at deres forældre sjældent ved, hvor den unge er henne på weekendaftener, og kun lidt over en fjerdedel af forældrene ved, hvem den unge er sammen med.

Mange forstår de unges behov for at mødes i det fri og hygge, men de skal ikke efterlade "gerningsstedet" som Tingparken i Lindved her. Arkivfoto: Michael Svenningsen

- Det er ret chokerende, at så mange forældre tilsyneladende ikke ved, hvem deres børn er sammen med om aftenen, og herfra skal lyde en kraftig opfordring til forældrene om, at de får bedre styr på det. Vi kan se på undersøgelsen, at de unge i høj grad kan lide at være sammen med deres forældre, og at forældrene er der, når de har brug for dem, så det er ikke her, problemet ligger, siger Birgit Fisker.

Lav aftaler om komme-hjem-tider

SSP-konsulenterne slår fast, at der ikke i sig selv er et problem i, at de unge mødes ude om aftenen - når der altså ikke lige er forsamlingsforbud - men at de skal huske at rydde op efter sig og tage ansvar for, at naboerne også kan holde ud at være der.

- Her spiller forældrene en vigtig rolle, for hvis de gør det til en vane at gå aftentur forbi de unges opholdssteder, så kan det være med til at få de unge til at skabe en god festkultur, hvor de fx ikke skruer musikken op på max, og hvor de efterlader stedet ryddet og pænt, siger René Rørvig.

SSP-teamet bestående af René Rørvig, Lone Toft og Birgit Fisker (fra venstre) har i flere år haft fokus på, at de unge bliver mere hensynsfulde, når de mødes for at feste om aftenen. Der har tidligere været problemer med blandt andet knuste flasker her i skuret ved Hedensted Skole. Arkivfoto: Camilla Bo Krefeld

Kun omkring 60 procent af de unge har ifølge undersøgelsen aftaler om, hvornår de skal være hjemme om aftenen i weekenden, men det er ikke nødvendigvis, fordi der ikke er regler i hjemmene.

- Vi skal huske på, at det er de unges opfattelse af situationen, og nogle svarer måske, at de ikke har aftaler, fordi de laver forskellige aftaler med deres forældre fra gang til gang. Men det er da helt klart et punkt, vi vil tage med ud til de næste forældremøder, vi holder på skolerne. Unge har brug for at kende deres forældres holdninger og trives bedst med det, viser forskningen, siger Birgit Fisker.

Annonce

Skolestruktur kan have betydning

Af undersøgelsen fremgår det også, at det er de færreste af de unges forældre, der har kontakt til de andre forældre.

- Det er ellers en af de ting, der gør, at man kan holde lidt bedre styr på, hvad de unge egentlig går og laver. Men måske gør skolestrukturen her i kommunen det svært. For det er i de små klasser, mange forældre lærer hinanden at kende, men i 7.  starter mange af børnene i en ny klasse på en ny skole, og så skal der opbygges nye bekendtskaber, også blandt forældrene, siger Birgit Fisker.

Unges trivsel - udvalgte tal

 • 90 procent af de unges forældre ved, hvor deres unge er henne om aftenen i weekenden.
 • 76 procent af forældrene ved, hvem den unge er sammen med på weekendaftener.
 • 76 procent af forældrene kender den unges venner.
 • 35 procent af forældrene kender forældrene til den unges venner.
 • 61 procent af familierne har aftaler om, hvornår den unge skal være hjemme om aftenen.
 • 96 procent af de unge kan lide at være sammen med deres forældre, og samme antal mener, deres forældre er der, når de har brug for dem.
 • 90 procent af de unge, synes, at forældrene viser interesse for deres fritid. Interesse for skolegangen ligger på 96 procent.

I Hedensted Kommune er der 21 folkeskoler, men 13 af dem går kun til og med 6. klasse.

- Det er kun lidt over en tredjedel af forældrene, der kender vennernes forældre, og det tal er lavere end i andre kommuner. Det samme gælder antallet af forældre, der har kontakt med vennernes forældre, konstaterer Birgit Fisker.

Hvert år holder SSP-teamet møder på samtlige kommunens overbygningsskoler for eleverne i 7. klasse og deres forældre. Her vil de tage nogle af de problematikker op, som er kommet frem i ungeprofil undersøgelsen.


Det er ret chokerende, at så mange forældre tilsyneladende ikke ved, hvem deres børn er sammen med om aftenen, og herfra skal lyde en kraftig opfordring til forældrene om, at de får bedre styr på det.

Birgit Fisker, SSP-konsulent


Fokus på de unge

 • SSP i Hedensted Kommune har fået lavet en ny ungeprofil undersøgelse, hvor 1463 lokale 7.,- 8.- og 9. klasseselever har svaret anonymt på en lang række spørgsmål om deres trivsel.
 • Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. november til 15. december 2020.
 • Helt generelt er trivslen god blandt kommunens unge, men der er også nogle punkter, der giver anledning til bekymring.
 • Folkebladet vil i løbet af den kommende uge sætte spot på nogle af resultaterne fra undersøgelsen.
Annonce
Horsens For abonnenter

Efter ballade med aggressiv dement mand: Nu er der kommet ro hos Jonas på Klovenhøjvej

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Par fik besøg af ublu biltyv: Det er sgu' flabet at komme her, vise sit ansigt og have en helt klar plan

Odder For abonnenter

'Nybyggerne' øvede sig først på et sommerhus: Caroline og Reece går op i de mindste detaljer

Podcast

Tøjbutik: Coronakrisen har givet mig en bedre økonomi

Horsens For abonnenter

Statsadvokat afviser klage over politiet i sag om aggressiv dement mand

Politi: Alle Kongsberg-ofre blev dræbt med stikvåben

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Odder

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Odder

Børnene voksede fra fodbold og skydning, så nu vil far i byrådet

AC Horsens For abonnenter

Fik et skud af egen medicin: Disse ting lærte AC Horsens i uskøn pointdeling mod Vendsyssel

Odder

Kørte fra Odder til Gudme for at se håndbold lørdag: Kampen blev dog først spillet søndag

Annonce