Annonce
Horsens

Tyvetøse og fattigfolk på tur i Søndergade

Komediehuset er en fast del af Middelalderfestivalen, hvor de med deres mange skuespil bidrager til at skabe en autentisk stemning. Lørdag øvede de i Søndergade for at skabe opmærksomhed om Middelalderfestivalen, der finder sted i den kommende weekend. Foto: Yilmaz Polat
Et fast islæt på Middelalderfestivalen er Komediehuset, der med en skønsom blanding af professionelle skuespillere og glade amatører bidrager til at skabe en autentisk stemning. Lørdag øvede de på Søndergade for at minde folk om, at det bliver middelalder i næste weekend.

Horsens: Har man besøgt Middelalderfestivalen i Horsens, ved man godt, at man helt sikkert render ind i vaskekoner, nonner, slagsmål, fattigfolk og tyve i gabestokken.

Bag de spraglede scenarier står Komediehuset, der er en fast del af festivalen. Det er de også i år, og lørdag var godt 65 skuespillere i alle aldre i Søndergade for at øve sig og for at gøre opmærksom på Middelalderfestivalen, der finder sted i den kommende weekend.

"Liv og død bag portene" er titlen på årets teaterforestilling, der består af en række skuespil rundt om på pladsen, forklarer Sabrina Koch, skuespiller og instruktør fra Komediehuset.

- Vi er rundt på hele pladsen, og formålet er at være med til at skabe en autentisk stemning. Familier, der besøger Middelalderfestivalen, kan se genkendelige figurer, for eksempel den udstødte pige eller et barn, der bliver slået med en porre. Det skal ikke bare være en køb og sælg festival, siger hun.

Annonce
Sidste år havde vi iscenesat et slagsmål mellem to kvinder, og så kom der pludselig en ridder, løftede en af kvinderne op næsten i strakt arm, mens han råbte: "Ingen skal lave ballade i min by".

Sabrina Koch, skuespiller og instruktør, Komediehuset

Vi har alle en skuespiller i maven

Det er en blanding af professionelle skuespillere og en masse glade amatører, der udgør total-teatret.

Cirka 65 skuespillere i alderen 10 til knap 70 år er med. Blandt dem er 68-årige Carsten Bech-Holm fra Horsens, der debuterede sidste år på Middelalderfestivalen.

- Jeg kan slet ikke lade være med at være med. Der er vel en lille skuespiller i maven på os alle sammen, lyder det med et stort smil.

Han glæder sig til på fredag, hvor det går løs, og sommerfugle i maven er der ikke mange af.

- Komediehuset er gode til at forberede os. Det er dejligt at være til festivalen, alle smiler og er interesserede i det, vi laver, og alle har et kamera fremme, fortæller han i en pause fra prøverne lørdag eftermiddag.

Riddere der blander sig

Selvom skuespillerne har deres roller, sker der alligevel hele tiden uventede ting, der gør, at man skal kunne improvisere og lade sig rive med, fortæller Sabrina Koch.

Ridderne for eksempel kan godt finde på at blande sig i scenerne.

- Sidste år havde vi iscenesat et slagsmål mellem to kvinder, og så kom der pludselig en ridder, løftede en af kvinderne op næsten i strakt arm, mens han råbte: "Ingen skal lave ballade i min by". Det er en kæmpe udfordring for dem, der er med for første gang, smiler Sabrina Koch og fortæller videre, hvordan nogle af truppens vaskekoner også var vældig interesseret i de svenske riddere sidste år.

- Så der blev svinget ekstra meget med våde underbukser for at få riddernes opmærksomhed, griner hun og tilføjer, at det altså ikke var en del af stykket. Men det blev det så...

- Vi håber, at vi inden Middelalderfestivalen har leget så meget sammen og gået så mange skridt, at deltagerne er klar til at lege.

Sabrina Koch, der her giver den som nonne, er skuespiller og instruktør fra Komediehuset. Foto: Yilmaz Polat

Udfordrer sig selv

Pigerne Regitze Kristensen og Ayda Korsholm, der begge er 12 år, er i den grad klar til leg.

De er begge med for første gang og kendte ikke hinanden, inden de meldte sig til. Regitze Kristensen kendte ikke rigtig nogen, så hun var noget nervøs, men lod sig overbevise af sin mor, der selv har været med tidligere.

- Jeg går normalt til teater heroppe, og jeg synes, det lød sjovt, fortæller hun, der glæder sig meget til weekendens skuespil.

Det gør Ayda Korsholm også.

- Normalt er jeg ikke særligt højtråbende, så det er en udfordring for mig selv. Men man føler sig ikke alene, og det er virkelig fedt at være sammen om det. Jeg glæder mig til at se folks reaktioner, siger hun.

Komediehuset har i år scene tæt ved ridder-arenaen, men de optræder på hele pladsen med deres totalteater. Fredag kan de opleves fra kl. 18 til 22. Lørdag er det hele dagen fra kl. 10 til 22.

Komediehuset er en fast del af Middelalderfestivalen, hvor de med deres mange skuespil bidrager til at skabe en autentisk stemning. Lørdag øvede de i Søndergade for at skabe opmærksomhed om Middelalderfestivalen, der finder sted i den kommende weekend. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HIC

HIC klar til pokalfinalen

Leder For abonnenter

Leder: Hovedgård skal vælge mellem turbo eller første gear

Det var lidt af en bombe, borgmester Peter Sørensen lod springe i begyndelsen af januar under en ellers fredelig nytårskur på ældrecentret i Hovedgård. Efter flere år i en mølpose løftede han ønsket om et togstop i den gamle stationsby mellem Horsens og Aarhus ud i det fri. Som bekendt er det hans socialdemokratiske partifæller, der danner regering, og det er formentlig ingen tilfældighed, at emnet lige netop i år var et vigtigt element i talen på Skovly. En af regeringens store uløste opgaver er at indgå et bredt forlig om den fremtidige infrastruktur, både hvad angår vej- og togtrafik. Dansk Folkeparti har for længst meldt sig ud af den gamle togfond-aftale, og det smalle infrastrukturforlig fra foråret 2019, som den daværende borgerlige regering indgik netop med DF, er lagt på is. I stedet har transportminister Benny Engelbrecht meddelt, at han vil gå efter et nyt bredt forlig om infrastrukturen og puste nyt liv i aftalen om togfonden. Ingen af delene står øverst i regeringens arbejdsprogram, men mon ikke Horsens-borgmesteren har vurderet, at det er god timing at starte nu, hvis de lokale kræfter skal mobiliseres og være med til at overbevise folketingspolitikerne om, at Hovedgård skal have et togstop. Derfor er det en vigtig beslutning, de lokale borgere og i første omgang lokalrådet skal træffe: Vil vi helst fortsætte i det nuværende tempo, hvor der stille og roligt bliver bygget nye lejligheder og solgt nogle få byggegrunde - eller vil vi have sat turbo på udviklingen? Der er ingen tvivl om, at Hovedgård vil blive yderst attraktiv som pendlerby i forhold til Horsens og i endnu højere grad Aarhus, hvis der kommer et togstop. I dag begrænser tilbuddet om offentlig trafik sig til busrute 202, og det tager ca. en time at komme til Aarhus og 25 minutter til Horsens. Hovedgård har før vist, at den rummer masser af initiativ og sammenhold. Ellers var der aldrig blevet sat gang i så stort et halbyggeri, som tilfældet er. Nu skal byen bare finde ud af, om den endnu engang er klar til at sætte alt ind for at få et togstop.

Horsens

Borgmester vil diskutere togstop i Hovedgård: Det ligger lige til højrebenet

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];