Annonce
Horsens

Tyvetøse og fattigfolk på tur i Søndergade

Komediehuset er en fast del af Middelalderfestivalen, hvor de med deres mange skuespil bidrager til at skabe en autentisk stemning. Lørdag øvede de i Søndergade for at skabe opmærksomhed om Middelalderfestivalen, der finder sted i den kommende weekend. Foto: Yilmaz Polat
Et fast islæt på Middelalderfestivalen er Komediehuset, der med en skønsom blanding af professionelle skuespillere og glade amatører bidrager til at skabe en autentisk stemning. Lørdag øvede de på Søndergade for at minde folk om, at det bliver middelalder i næste weekend.

Horsens: Har man besøgt Middelalderfestivalen i Horsens, ved man godt, at man helt sikkert render ind i vaskekoner, nonner, slagsmål, fattigfolk og tyve i gabestokken.

Bag de spraglede scenarier står Komediehuset, der er en fast del af festivalen. Det er de også i år, og lørdag var godt 65 skuespillere i alle aldre i Søndergade for at øve sig og for at gøre opmærksom på Middelalderfestivalen, der finder sted i den kommende weekend.

"Liv og død bag portene" er titlen på årets teaterforestilling, der består af en række skuespil rundt om på pladsen, forklarer Sabrina Koch, skuespiller og instruktør fra Komediehuset.

- Vi er rundt på hele pladsen, og formålet er at være med til at skabe en autentisk stemning. Familier, der besøger Middelalderfestivalen, kan se genkendelige figurer, for eksempel den udstødte pige eller et barn, der bliver slået med en porre. Det skal ikke bare være en køb og sælg festival, siger hun.

Annonce
Sidste år havde vi iscenesat et slagsmål mellem to kvinder, og så kom der pludselig en ridder, løftede en af kvinderne op næsten i strakt arm, mens han råbte: "Ingen skal lave ballade i min by".

Sabrina Koch, skuespiller og instruktør, Komediehuset

Vi har alle en skuespiller i maven

Det er en blanding af professionelle skuespillere og en masse glade amatører, der udgør total-teatret.

Cirka 65 skuespillere i alderen 10 til knap 70 år er med. Blandt dem er 68-årige Carsten Bech-Holm fra Horsens, der debuterede sidste år på Middelalderfestivalen.

- Jeg kan slet ikke lade være med at være med. Der er vel en lille skuespiller i maven på os alle sammen, lyder det med et stort smil.

Han glæder sig til på fredag, hvor det går løs, og sommerfugle i maven er der ikke mange af.

- Komediehuset er gode til at forberede os. Det er dejligt at være til festivalen, alle smiler og er interesserede i det, vi laver, og alle har et kamera fremme, fortæller han i en pause fra prøverne lørdag eftermiddag.

Riddere der blander sig

Selvom skuespillerne har deres roller, sker der alligevel hele tiden uventede ting, der gør, at man skal kunne improvisere og lade sig rive med, fortæller Sabrina Koch.

Ridderne for eksempel kan godt finde på at blande sig i scenerne.

- Sidste år havde vi iscenesat et slagsmål mellem to kvinder, og så kom der pludselig en ridder, løftede en af kvinderne op næsten i strakt arm, mens han råbte: "Ingen skal lave ballade i min by". Det er en kæmpe udfordring for dem, der er med for første gang, smiler Sabrina Koch og fortæller videre, hvordan nogle af truppens vaskekoner også var vældig interesseret i de svenske riddere sidste år.

- Så der blev svinget ekstra meget med våde underbukser for at få riddernes opmærksomhed, griner hun og tilføjer, at det altså ikke var en del af stykket. Men det blev det så...

- Vi håber, at vi inden Middelalderfestivalen har leget så meget sammen og gået så mange skridt, at deltagerne er klar til at lege.

Sabrina Koch, der her giver den som nonne, er skuespiller og instruktør fra Komediehuset. Foto: Yilmaz Polat

Udfordrer sig selv

Pigerne Regitze Kristensen og Ayda Korsholm, der begge er 12 år, er i den grad klar til leg.

De er begge med for første gang og kendte ikke hinanden, inden de meldte sig til. Regitze Kristensen kendte ikke rigtig nogen, så hun var noget nervøs, men lod sig overbevise af sin mor, der selv har været med tidligere.

- Jeg går normalt til teater heroppe, og jeg synes, det lød sjovt, fortæller hun, der glæder sig meget til weekendens skuespil.

Det gør Ayda Korsholm også.

- Normalt er jeg ikke særligt højtråbende, så det er en udfordring for mig selv. Men man føler sig ikke alene, og det er virkelig fedt at være sammen om det. Jeg glæder mig til at se folks reaktioner, siger hun.

Komediehuset har i år scene tæt ved ridder-arenaen, men de optræder på hele pladsen med deres totalteater. Fredag kan de opleves fra kl. 18 til 22. Lørdag er det hele dagen fra kl. 10 til 22.

Komediehuset er en fast del af Middelalderfestivalen, hvor de med deres mange skuespil bidrager til at skabe en autentisk stemning. Lørdag øvede de i Søndergade for at skabe opmærksomhed om Middelalderfestivalen, der finder sted i den kommende weekend. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Når lærerne må holde fri - så må børnene vel også?

Avisen har de seneste dage skrevet om tendensen til, at forældre tager deres børn ud af skolerne uden for de normale ferieperioder. Det er et forkert signal, mener både politikere og skoleledere. Det er bedst, når alle i skole. Det kan ingen være i tvivl om, men det gælder så sandelig også lærerne, for ingen taler om, at det selvfølgelig også går ud over kvaliteten i undervisningen og styrken i fællesskabet, når læreren holder fri. Lad os slå fast med det samme, at det er alle læreres ret at holde ferie uden for skolernes traditionelle ferie. Det siger deres overenskomst, så ingen skal skyde efter folkeskolelærere, når de en uge om året holder fri uden for de traditionelle ferieuger hen over skoleåret. Men det betyder også, at det klinger en anelse hult, når skoleledere og politikere taler om det forkerte i, at børnene tages ud af undervisningen, når de ansatte har muligheden for at gøre det samme. Det kommer til at lyde som mig selv, når børneopdragelsen har været til diskussionen derhjemme, og jeg har trukket trumfkortet og slået fast, at de skal gøre, som jeg siger, og ikke som jeg selv gør..... Det var noget andet i gamle dage, vil nogle nok mene, men dengang måtte lærerne heller ikke holde fri ud over de almindelige ferieuger. Dengang gav det god mening at slå fast, at eleverne ikke bare kunne få fri uden særlig grund. Nu er tiden en anden, og selv om det går ud over fællesskabet og kvaliteten i undervisningen, når enten elever eller lærere mangler, så er det sådan, virkeligheden ser ud. Vi må alle bestræbe os på at holde fraværet på et minimum og gøre det så attraktivt at gå i skole, at der skal noget ekstraordinært til, hvis man vil gå glip af en uges undervisning. Det er en kamp, vi alle kan bidrage positivt til at vinde. Kampen for at undgå fravær er desværre tabt.

Annonce