Annonce
Østjylland

Sjælden kande fra 1779 dukkede op i Højbjerg: Nu er den forsvundet i posten

Kanden her på billedet var på vej til Tyskland, men nu er den forsvundet i posten. Foto: Michael Svenningsen
En sølvkande fra kirken i den tyske by Zwochau dukkede op i august, og var på vej tilbage til Tyskland. Men nu er den væk igen.

HØJBJERG: I august dukkede et noget usædvanligt fund op hos Niels Jørgen Andreasen, der har Pegasus Kunst- & Antikvitetshandel i Højbjerg.

En sølvkande, som han havde fundet i en tinsamling, viste sig nemlig at tilhøre en kirke i tyske by Zwochau, og var dateret i 1779. Kanden var blevet stjålet fra kirken, sandsynligvis af en fransk soldat i 1813, og derfor købte kirken kanden tilbage fra Niels Jørgen Andreasen, som sendte den til Tyskland i starten af september.

Men nu er den væk igen - den er nemlig forsvundet i posten.

- Jeg har fået en mail fra Postnord, hvor der står, at de ikke kan finde pakken, og på Track and Trace kan jeg se, at den er registreret som indleveret, men at der ellers ikke er sket mere. Den var forsikret, så jeg får pengene fra den, men kirken er kede af, at den ikke kommer alligevel, for de havde gået og glædet sig til, at den skulle komme, siger Niels Jørgen Andreasen.

Annonce

Stort research

Den seneste måneds tid har der både i Zwochau og Højbjerg foregået en del research på kanden og dens rejse fra Østtyskland til det sydlige Aarhus, og her har man altså fundet frem til at det sandsynligvis var en fransk soldat, der stjal kanden i sin tid.

- I forbindelse med et stort slag ved byen i 1813 var der en del franske soldater indkvarteret i byen og i kirken. Og en af dem har nok stjålet den. Den er kommet til Danmark med en dansk orgelbygger, som boede i Berlin i starten af 1900-tallet, fortæller Nielsen Jørgen Andreasen.

Nu er kanden så igen forsvundet - denne gang har der dog, så vidt vides, ikke været franske soldater indblandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce