Annonce
Hedensted

Tysk familie er blevet en del af lokalsamfundet: Savner kun den billige Nutella

Familien Lenke elsker deres liv i landsbyen Hornborg. Forældrene flyttede hertil for 13 år siden fra en lille lejlighed i en tysk storby, og de er vilde med at bo i et hus med luft omkring sig. Det ville de ikke have haft råd til i Tyskland, fortæller de. Foto: Søren E. Alwan
Familien Lenke flyttede til Danmark i 2007, da Bianca fik arbejde som sygeplejerske på Vejle Sygehus. Den tyske familie føler sig i dag 100 procent hjemme i Hornborg, hvor de for alvor oplevede sammenholdet, da de lå syge med Covid-19 i foråret.
Annonce

Hornborg: Er der noget, vi savner fra Tyskland?

Bianca og Thomas Lenke kigger på hinanden, og der går nogle minutter, inden de kommer på et svar:

- Jo, priserne på fødevarer - ikke mindst Nutella og hestefoder, siger de og tilføjer så, at de nok slet ikke ville have haft råd til hest, hvis de stadig boede i Tyskland.

Det er 13 år siden, de flyttede til Danmark, fordi Bianca Lenke faldt over en jobannonce fra Vejle Sygehus. Dengang var der mangel på sygeplejersker i Danmark, og derfor annoncerede sygehuset efter personale på den anden side af grænsen.

- Vi boede på det tidspunkt i en lille lejlighed i Mülheim an der Ruhr, men selvom vi begge arbejdede, og på det tidspunkt ikke havde børn endnu, kunne vi næsten ikke få det til at løbe rundt. Samtidig havde jeg lyst til at prøve noget nyt, så jeg søgte jobbet i Danmark og fik det - og så måtte Thomas jo rejse med, siger 37-årige Bianca Lenke.

Annonce

Nemt at få job i Danmark

Det første års tid boede parret i Vejle, men siden flyttede de til Hornborg, hvor de nu udlever drømmen om et liv på landet med masser af plads og luft omkring sig.

- Her har vi alt, hvad vi kan drømme om, selv to heste, har vi fået råd til, siger Bianca Lenke, der nyder at bo på landet uden samtidig at være ret langt væk fra større byer.

Da hun begyndte jobbet på Vejle Sygehus i 2007, var det sammen med seks andre tyske sygeplejersker. Der måtte ikke snakkes tysk eller engelsk på sygehuset, kun dansk, og det var medvirkende til, at Bianca hurtigt lærte sproget.

- Som barn var jeg på campingferie i Danmark hvert år, så jeg kunne faktisk forstå det meste i forvejen, men jeg kunne ikke tale det. Det gik dog hurtigt med at lære det, for jeg gik på aftenskole næsten hver aften, siger Bianca Lenke.

Familien Lenke har på mange måder involveret sig i lokalsamfundet i Hornborg, blandt andet er de med i bestyrelsen for forsamlingshuset, lokalrådet og spejderne. Foto: Søren E. Alwan

Det samme gjorde Thomas Lenke, der også hurtigt fik arbejde i Danmark. Han blev ansat på Gumlink i Vejle og var der, indtil virksomheden i 2011 flyttede til Tyrkiet. Herefter fik han arbejde på Horsens Industrilakering, og i dag er han i lære ved Hedensted VVS og Energiservice. Bianca har i mellemtiden skiftet Vejle ud med Kolding Sygehus.

- Det er nemt at få arbejde i Danmark. Meget nemmere end i Tyskland er min fornemmelse, siger Thomas Lenke, der stammer fra den østtyske by Gera.

Annonce

Datter kom grædende hjem

Han og Bianca, der er vokset op i Hamborg, mødte hinanden over internettet, og de har boet flere forskellige steder i Tyskland sammen, inden de flyttede til Danmark.


Vi føler os 100 procent hjemme her i Hornborg, og det er det, det handler om.

Bianca Lenke


Her har de fået børnene, Josefine og Emily på 10 og syv år, som godt kan snakke tysk, når de er sammen med deres bedsteforældre, men som ellers betragter sig som danskere.

- Det blev helt tydeligt, da Josefine begyndte i 0. klasse, for en af de første dage kom hun grædende hjem og fortalte, at de andre sagde, hun var tysker. Det, mente hun ikke selv, var rigtigt, og så måtte vi lige have en snak om, hvad der står på passet, og hvad det betyder, siger Bianca Lenke.

De to døtre i familien Lenke, Josefine og Emily, er begge født og opvokset i Danmark. De taler kun tysk, når de er sammen med deres bedsteforældre. Foto: Søren E. Alwan

Hun og Thomas har ikke søgt om dansk statsborgerskab, for det har de ikke brug for. Børnene kan selv få lov at vælge, når de bliver 18.

- For os er det ikke så vigtigt. Vi føler os 100 procent hjemme her i Hornborg, og det er det, det handler om, siger Bianca Lenke.

Annonce

Naboer stillede op

Både hun og Thomas synes, det har været let at komme ind på livet af danskerne, men de har også gjort en del ud af at involvere sig i lokallivet. De er begge med i bestyrelsen for Hornborg Forsamlingshus, Bianca er med i Hornborg Lokalråd, og Thomas er leder ved Flemming Spejderne.

- Hvis man selv er interesseret, kan man sagtens få danske venner. Men man skal gøre en indsats, siger de.

Hornborg har alt, hvad familien Lenke drømmer om, et godt sammenhold, luft omkring husene og nærhed til større byer. Foto: Søren E. Alwan

I foråret viste det sig for alvor, i hvor høj grad de er blevet en del af det lille lokalsamfund i Hornborg. Da blev begge forældre og den ene datter alle ramt af Covid-19, og naboer og bekendte stillede straks op.

- De var så søde og hjælpsomme. De kom med blomster og gavekurve, og de var ude at handle for os. De kom med det samme, siger Bianca Lenke.

Coronatiden var træls for familien, ikke kun på grund af sygdommen, men også fordi de i den periode ikke kunne se Biancas forældre, som de ellers plejer at mødes med en gang om måneden.

- Men der var jo så mange restriktioner og forholdsregler. Det blev de fleste af os vist ramt af på en eller anden måde.

Tour de Hedensted - Hornborg

Hornborg har 227 indbyggere og ligger fem km øst for Uldum og 12 km vest for Horsens.

Byen har et velbesøgt forsamlingshus, sportsplads og kirke.

Det måske mest berømte hus i Hornbog, Hornborg-huset fra 1750, ligger ikke længere i byen, men kan besøges på Hjortsvang Museum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetilfælde kan spores til minkfarme - over en million mink skal aflives

Annonce