Annonce
Navne

Tyggegummi-fond uddeler hæder: Fremtrædende diabetesforsker får én million kroner

Teresa Andersen og Käthe Jensen flankeret af Claus Bagger-Sørensen, som i går overrakte de to sygeplejersker  Påskønnelsesprisen 2020.  Foruden buket og diplom får hver prismodtager 50.000 kroner. Foto: Bagger-Sørensen Fonden
Bagger-Sørensen Fonden kunne på grund af corona ikke samle alle årets prismodtagere, men så tog fonden på "hjemmebesøg" på Vejle Sygehus.

Prisuddeling: I disse corona-tider må man tænke alternativt. Så Bagger-Sørensens formand, Claus Bagger-Sørensen, besøgte i går Vejle Sygehus for at overrække fondens Påskønnelsespris 2020.

Prisen, der består af 50.000 kroner til hver modtager, blev overrakt til sygeplejerskerne Käthe Jensen og Teresa Andersen for deres rådgivningslinje "Sukkerrøret" og for at have etableret en åben konsultation for diabetespatienter.

Få timer senere kunne Claus Bagger-Sørensen uddele hovedpris, Bagger-Sørensen-prisen på én million kroner til professor, dr.med. Karsten Buschard, Bartholin Instituttet, Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Annonce
Claus Bagger-Sørensen og Karsten Buschard fotograferet ved overrækkelsen af årets Bagger-Sørensen Pris. Foto: Bagger-Sørensen Fonden

Prismodtageren fik prisen overrakt i tyggegummikoncernens hovedkvarter på Tabletvej i Vejle. Fonden plejer ellers at festligholde prisoverrækkelser og indkalde til en større ceremoni på Munkebjerg Hotel, hvor man samler alle prismodtagere med familie og venner, men det måtte aflyses i år.

Den store pris er med fondens formulering: "en anerkendelse af en fremragende forsker, der har ydet en elitær forskningsindsats".

Professor, dr.med. Karsten Buschard får prisen i år, fordi han og hans forskergruppe har præsteret en lang række af originale og nyskabende videnskabelige iagttagelser inden for type 1 diabetesområdet.

Det hedder videre i begrundelsen, at Karsten Buschard er en forsker, "der har evnet at udvikle anderledes hypoteser om udviklingen af type 1 diabetes og kreative idéer, som undertiden er blevet mødt med skepsis af andre forskere. Alligevel har han haft den nødvendige udholdenhed og modet til at følge de originale tanker op i omhyggeligt gennemførte eksperimenter og resultaterne af disse er frugtbare".

Mange ringer til Sukkerrøret

I forbindelse med påskønnelsesprisen til Käthe Jensen og Teresa Andersen fremhæver fonden, at begge har ydet en "forbilledlig indsats, som får sygdom og dagligdag til at føles mere overkommelig for den enkelte patient og/eller dennes pårørende".

Priser indenfor seks sygdomme

  • Familien Bagger-Sørensen, der står bag det gamle Vejle tyggegummi-dynasti, uddeler via Bagger-Sørensen Fonden hvert år priser til forskere indenfor seks sygdomme, som familien selv har været eller er berørt af.
  • Foruden diabetes er det øjensygdomme, mund-og tandsygdomme, cøliaki, autisme og neurofibromatosis Recklinghausen.
  • - Det er stor glæde at kunne hædre mennesker, som vier en stor del af deres liv til at gøre en forskel for alle os andre, har fondens formand Claus Bagger-Sørensen udtalt.

Prismodtagerne arbejder i diabetesambulatoriet på Sygehus Lillebælt i Vejle hvor de i 2017 tog initiativ til at oprette en hotline-tjeneste for hospitalets mange andre specialeafdelinger, som af vidt forskellige årsager havde diabetespatienter indlagt.

De kaldte telefontjenesten for "Sukkerrøret" og den blev i løbet fem måneder en stor succes. Den blev derfor af sygehusledelsen gjort til en permanent funktion, hvor en sygeplejerske med speciale i diabetes under supervision af en diabeteslæge vejleder personalet på andre sygehusafdelinger i vurdering af blodsukre, ændringer i den medicinske behandling og påbegyndelse af midlertidig eller vedvarende insulinbehandling.

Siden er funktionen udvidet, så at den også omfatter vejledning af praktiserende læger, hjemmesygeplejersker og institutioner med beboere, der har diabetes. I dag er der godt 220 opkald til Sukkerrøret om måneden og initiativet danner model for lignende tiltag på andre sygehuse.

De positive erfaringer inspirerede Käthe og Teresa til at arbejde videre med en idé om at etablere en åben konsultation for diabetespatienter, og dette har også haft stor gavnlig effekt.

Annonce

Også priser til unge forskere

Modtageren af årets hovedpris, Karsten Buschard, er læge fra Københavns Universitet i 1974. Han har to doktorgrader, og blev dr. med. i 1984 og dr. med. vet. i 2011.

Han har tidligere modtaget hædersbevisninger, bl.a. Dandy Prisen og Bernhard Rasmussen og hustru Meta Rasmussens Pris fra Diabetesforeningen.

Bagger-Sørensen Fonden uddeler også en pris til lovende unge forskere under 40 år, der arbejder med sygdomme, der har fondens bevågenhed.

Der er i år to modtagere af prisen, nemlig læge Nicolai J. Wewer Albrechtsen, Klinisk Biokemisk Afdeling, Rigshospitalet og Københavns Universitet og læge Tor Biering-Sørensen fra hjerteafdelingen på Herlev og Gentofte Hospitaler og Københavns Universitet.

Nicolai J. Wewer Albrechtsen, 36 år, og Tor Biering-Sørensen, 31 år, modtager hver en personlig hædersgave på 100.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce