Annonce
Horsens

Tvungen opgave: Nu skal mudder, bål og ingen hegn trække flere til børnehave

Selvom det var koldt lørdag, var der stor tilslutning til det åbne hus i skovbørnehaven. Mange familier så nærmere på omgivelserne - både dem, der allerede har skrevet et barn op til plads, og andre, der overvejer det. Hytten bag bålpladsen lå i skoven i forvejen. Den er nu under renovering, og en ny bygning er kommet til, så børnene altid kan komme ind i varmen, men det er primært skoven, der bliver base for institutionen. Foto: Michael Svenningsen
Rytterkildens skovbørnehave i Hansted er klar til at tage imod byens børn i løbet af januar. Men allerede lørdag var rammerne åbne for alle interesserede, og det benyttede mange sig af.
Annonce

Horsens: Bjørn på lige godt to år bor i dag med sin mor og far, Anette og Rasmus Damsgaard, i Aalborg, men snart flytter den lille familie til Stensballe - og så skal Bjørn gå i vuggestue i  Børnehuset Rytterkilden på Hybenvej.

Det skal han, fordi Rytterkilden snart er klar med et nyt initiativ, der tiltaler familien: En skovbørnehave.

Når skovbørnehaven går i luften, forventeligt 18. januar, skal op til 40 børn hver morgen fragtes med bus fra institutionen på Hybenvej til den nyanlagte skovbørnehave på Vandmøllevej i Hansted Skov. Om eftermiddagen kører bussen børnene tilbage til Hybenvej.

Familien Damsgaard havde lørdag taget turen fra Aalborg til Hansted Skov, hvor der var åbent hus i skovbørnehaven.

Her har 150 kvadratmeter nybyggeri rejst sig, og andre 70 kvadratmeter hytte er under renovering. De to bygninger skal indrettes med alt fra køkken til sløjd- og læserum, men de er kun supplement til skovens 1.645.429 kvadratmeter fri natur.

Annonce

Natur og kultur

Aalborg-familien så lørdag omgivelserne for første gang, og her blev de bekræftet i beslutningen, som de på forhånd havde truffet. Når Bjørn fylder tre år, venter en plads i skovbørnehaven, og for at han ikke skal skifte institution, starter han i vuggestuen på Hybenvej.


Bjørn er ikke til at holde inde. Lige fra han vågner klokken seks om morgenen, vil han ud i naturen.

Anette Damsgaard


Det tiltaler dels familien, at Bjørn kan boltre sig i naturen, men også at Rytterkilden arbejder meget med sproget, og at der er børn fra flere forskellige kulturer, fortæller Anette Damsgaard.

Bjørn med bjørnehuen elsker at være ude i naturen. Her varmer han sig på kakao fra gryden over bålet. Foto: Michael Svenningsen

Familiens klan stammer fra Horsens, fortæller Anette Damsgaard, der blandt andet har sejlet i Horsens Sejlklub. Derfor er det naturligt at rykke til Horsens nu, efter hun selv har stiftet familie, siger Anette Damsgaard, der venter barn nummer to.

Hun håber, at Bjørns kommende lillesøster også kan blive skovbørnehavebarn - men man ved jo aldrig, om hun får samme sind som Bjørn, så det må tiden vise, siger hun.

Annonce

Sean skal selv bestemme

Tre-årige Sean Turan er energifyldt, nysgerrig, vild med at kaste med grene og at samle sten og andre ting op fra jorden.

Det fortæller hans far, Mustafa Turan, som derfor mener, at skovbørnehaven vil være oplagt for Sean. Indtil nu har Sean ikke selv været begejstret for ideen, fortæller Mustafa.

- Han skal selv bestemme, men måske ændrer han mening, når han har set, hvad det er, og det er derfor, vi er her i dag, siger han.

Mustafa Turan og Ruth Korsholm var på besøg med parrets to børn. Familien bor i østbyen, og børnene går allerede i Rytterkildens dagtilbud. Forældrene synes, at skovbørnehaven kunne være oplagt for sønnen, treårige Sean, og derfor så de lørdag nærmere på omgivelserne. Foto: Michael Svenningsen

Johannes Schou på to år, som er på besøg med sin far, Lasse Schou, er vuggestuebarn i Rytterkilden, og hans forældre har ikke været  i tvivl om, at skoven er de rigtige rammer for børnehavetiden. Derfor har de allerede sikret Johannes en plads fra 1. februar.

- Indtil nu har vi kun læst og hørt om det og forsøgt at sætte os ind i det, så godt vi kunne, men det er dejligt at se det nu i dag. Det er helt fantastiske rammer, og det bliver godt for Johannes, som er vild med udeliv, at rode og rage i naturen og hoppe i vandpytter, siger Lasse Schou.

Mudder, råber Johannes Schou begejstret, mens han gør en dyd ud af at hoppe, så mudderet sprøjter. Foto: Michael Svenningsen

Imens lægger Johannes alle kræfter i udførelsen af hop i en mindre mudderpøl, så mudderet står op om støvlerne.

Annonce

Ingen cykler og legeredskaber

Dagtilbudsleder Lone Brøndum er overvældet over fremmødet på den ellers så kølige lørdag.

- Det er fantastisk, at der er kommet så mange, for vi har glædet os til at vise omgivelserne frem. Der mangler stadig noget belægning dér, nogle bord/bænkesæt dér og noget indretning derinde, siger hun og slår ud med armene i forskellige retninger.

Til gengæld kommer der ingen legeredskaber og klatretårne.

- Børnene kan ikke cykle i mooncar her, men de kan så meget andet. De kan klatre på skrænterne, og de kan gynge i træerne, siger Lone Brøndum.

Der er vide rammer, og der er ingen hegn om skoven, for børnene kan sagtens lære, hvor de må gå til, siger hun.

Planen er, at skovbørnehaven går i luften 18. januar, og 14 af 40 pladser er på nuværende tidspunkt reserveret. Tre pædagoger er klar til at starte op med den flok, men på sigt er der planer om otte pædagoger til 40 børn.

Annonce

En trussel om lukning

Rytterkilden ligger i Sundparken, der er på den nationale ghetto-liste, og derfor har Horsens Kommune fået til opgave at reducere andelen af børn i institutionen, som kommer fra det udsatte boligområde. Den lå i 2019 på cirka 50 procent, og den skal reduceres til maks. 30 procent. Horsens Kommune skal nå målet inden for tre år, hvis Rytterkilden ikke skal lukke.

Skovbørnehaven i Hansted, som er tilknyttet Rytterkilden i Sundparken, er et af kommunens tiltag for at tiltrække flere børn fra andre områder.


Jeg ved ikke, hvor langt vi er fra de 30 procent, men jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kommer i mål.

Lone Brøndum, dagtilbudsleder i Horsens Kommune


Lone Brøndum oplyser, at cirka halvdelen af de 14 børn, der er skrevet op til skovbørnehaven, er fra andre områder. Hvor langt institutionen i øvrigt er fra målet, ved hun ikke.

- Det interesserer vi os ikke for. Vi interesserer os for at skabe gode dagtilbud, som alle kan vælge, uanset hvilken vej de bor på, siger hun.

Johan Halberg, fire år, er børnehavebarn i Rytterkilden, da familien tidligere har boet på Hybenvej. Selvom familien er flyttet væk fra området, har det ikke været på tale at skifte institution, men nu overvejer familien, om Johan skal i skovbørnehave. Derfor så de nærmere på omgivelserne, da der lørdag var åbent hus, og Johan var tydeligt begejstret. Han kunne især godt lide skoven og den varme kakao, sagde han. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce