Annonce
Brædstrup

Turistdirektør: Klostermølle er et lille guldæg i naturen

Selv en våd januardag er der gæster ved Klostermølle. Her er det de gamle turbinehuse, hvor der engang var en vandmølle. Foto: Peter Hald
Helle Berthold Rosenberg, direktør i turistsamarbejdet Kystlandet, kalder Klostermølle ved Mossø for "en skjult perle".
Annonce

Klostermølle: En skjult perle. Sådan beskrives Klostermølle af Helle Berthold Rosenberg, der er direktør i turistsamarbejdet Kystlandet, hvor blandt andet VisitHorsens er med.

Klostermølle, der helt tilbage i 1100-tallet blev grundlagt af benediktinermunke som en vandmølle, ligger tæt ved Gudenåen og Mossø, og stedet har oplevet øget bevågenhed. Ikke mindst her i "corona-tiden", hvor vandreture i naturen er blevet danskernes yndlingsadspredelse.

Helle Berthold Rosenberg har selv besøgt Klostermølle mange gange, og som leder af en stor turistorganisation kan hun tydeligt se potentialet i stedet.


Ligesom Den Genfundne Bro er et lille guldæg i naturen, kan man sige det samme om Klostermølle.

Helle Berthold Rosenberg


- Stedet er helt bestemt endnu en af de lidt mere skjulte perler, som vi arbejder aktivt for at få mere frem i lyset, siger Helle Berthold Rosenberg.

- Ligesom Den Genfundne Bro er et lille guldæg i naturen, kan man sige det samme om Klostermølle. Der er historien, Mossø, Gudenåen og Sukkertoppen - man kan få nogle fantastiske oplevelser, siger turistdirektøren videre.

Annonce

God idé med café

- Man kunne godt savne en café på stedet som en service til gæsterne. Der er jo gæster året rundt ved Klostermølle, og vi oplever en stigende efterspørgsel. Og en café, hvor man kan få en god kop kaffe og en sandwich, vil passe lige ind i tidens trend, tilføjer Helle Berthold Rosenberg.

En café kunne også være med til at forbedre Klostermølles toiletfaciliteter. I øjeblikket er de gamle toiletter ved turbinehuset lukket for vinteren, men i takt med, at der kommer et stigende antal gæster året rundt, stiger behovet også for gode toiletfaciliteter. Her kunne man forstille sig, at den service kunne etableres i forbindelse med en café, foreslår turistdirektøren.

Helle Berthold Rosenberg, direktør for turistsamarbejdet Kystlandet, ser store muligheder i Klostermølle. Arkivfoto: Morten Pape

Kort sagt er der udviklingsmuligheder i Klostermølle. En af de mest oplagte muligheder er flere guidede vandreture i området, og i den forbindelse drømmer turistdirektøren også om flere virksomheder, der udbyder ture i kommunen – ligesom guiden Tove Yde gør det på Endelave.

Klostermølles popularitet er stigende. Sådan så parkeringspladsen ved "madpakkehuset" ud søndag 24. januar om eftermiddagen. Foto: Peter Hald

- Guidede ture er meget populære for tiden. Vi kan se det med byvandringerne i Horsens, som udbydes af vores museer. Her er stor tilslutning. Så jeg drømmer om det samme ude i naturen. Vores gæster vil gerne betale for at blive vist rundt af ildsjæle, der kan fortælle en levende historie om stederne. Og det er populært. Jeg ved, at Jesper Sandgaard, der er guide ved Den Genfundne Bro, generelt har haft meget travlt, siger Helle Berthold Rosenberg

Turistorganisationen har allerede kontakt til flere lokalkendte folk, blandt andre Willi Squindo fra OutdoorConnection, der bor i nærheden og kender egnen.

Annonce

Pas på naturen

Det er Naturstyrelsen, der ejer Klostermølle, og Naturstyrelsen lægger vægt på at beskytte naturen.

- Det er jeg rørende enig i. Det er en vigtig præmis, at vi passer på naturen, men jeg har heller ikke hørt, at der skulle være problemer med det, siger Helle Berthold Rosenberg.

Hun understreger, at flere guidede ture netop vil være en god ting i forhold til at have styr på færdslen i området.

Og der kommer helt klart flere gæster i 2021, forudser hun:

-Som det ser ud lige nu, forventer vi endnu en sæson med mange danske turister. Så ligesom sidste år er der i mine øjne ingen tvivl om, at vandreture, cykelture og kanoture igen vil blive et stort hit, siger hun.

Klostermølle

Klostermølle var oprindelig vandmølle for Voer Kloster, som lå nær ved Gudenåens udløb i Mossø. Munkene ændrede Gudenåens løb og gravede den 1300 meter lange Klosterkanal for at skabe et fald, som kunne drive en vandmølle på stedet.

I 2020 fik Gudenåen sit gamle frie løb tilbage gennem Klosterkær takket være et stort naturgenopretningsprojekt, men Klosterkanalen er bevaret blandt andet af hensyn til kanosejlerne.

Vandmøllen er ikke i drift mere, men turbinebygningerne er der stadig.

I mange år nød forskellige virksomheder godt af vandkraften - blandt andet en papfabrik. Det færdige pap blev i dampbåde sejlet over Mossø til jernbanestationen i Alken. Produktionen fortsatte helt til 1974, hvor en del af bygningerne brændte. Den lange tørrelade - Danmarks længste træbygning - blev dog bevaret.

Staten købte stedet i forbindelse med en større fredning omkring Mossø og Vissing Kloster. I dag ejer Naturstyrelsen bygningerne.

En af bygningerne bruges af foreningen Natur & Ungdom, en ikke-kommerciel forening, der støtter en bæredygtig økologisk udvikling ved at fremme børns og unges interesse og forståelse for natur og miljø.

Klosterkanalen er der stadig og kan benyttes af kanosejlere, men sidste år fik Gudenåen et nyt frit løb ud i Klosterkær. Den nye del af Gudenåen har fart på og kan ikke bruges af kanosejlere, men til gengæld er den et plus for naturen og dyrelivet. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Skuffelse på lokale efterskoler: Det er rigtig svært at forklare det for eleverne

Hedensted

Frustrerede efterskoleelever strejker: Giv os vores ungdom tilbage

Annonce