Annonce
Odder

Tunboerne slukkede selv brand i ældrecenter

Brandbilen på Tunø kom kun ud at køre ca. 50 meter, da der fredag skulle slukkes en brand på øens ældrecenter. Foto: Østjyllands Brandvæsen
Østjyllands Brandvæsen roser de frivillige brandfolk på øen.
Annonce

Tunø: Det var selvfølgelig en rystende oplevelse, men den viser også, at vores frivillige brandfolk har styr på tingene, når der opstår brand på øen.

Det siger Mette Bjerring, beboer på Ølykkecentret, hvor der fredag ved 17-tiden opstod brand i en af centrets tre lejligheder.

Mette Bjerring blev først opmærksom på branden, da en hjemmehjælper bankede på hendes dør og bad hende forlade lejligheden straks, fordi det brændte hos en af naboerne. På det tidspunkt var beboeren, en 76-årig dårligt gående mand, allerede blevet hentet ud af den brændende lejlighed. Han blev kort efter fragtet med helikopter til Skejby Sygehus, men kunne senere på aftenen udskrives.

Annonce

Tog tegnebogen med

- Det er i sådan en situation, at man lige tænker, ”hvad skal jeg tage med”, og det gjorde jeg også. Det endte nu med, at jeg blot tog mine kreditkort og min tegnebog, siger Mette Bjerring, der opholdt sig hos en anden nabo, indtil hun nogle timer senere kunne vende tilbage til sin bolig, efter at de frivillige brandfolk havde tjekket den for eventuelle røgskader.

- I det hele taget er jeg meget imponeret over, hvor professionelt, de fire frivillige brandfolk agerede. Jeg ved ikke, hvor længe de var om at slukke branden, men det gik meget hurtigt. Og det med efterslukning tog de meget alvorligt, siger hun.

Annonce

Færge måtte vendte om

Også fra Østjyllands Brandvæsen lyder der dagen derpå kun ros til de fire frivillige brandfolk, som slukkede branden.

- Ganske vist holder øens brandbil i en garage kun ca. 50 meter fra branden på Tunø Hovedgade, så udrykning var der næppe meget af. Men de frivillige brandfolk skal roses for selve slukningsarbejdet, som de klarede helt efter bogen. Det kunne vores mandskab ikke have gjort bedre, siger Sune Andersen, der fredag havde tjansen som operationschef.

Engang brændte hele øen ned

En hurtig rundspørge til avisens kilder vidner om, at der kun sjældent opstår brand på Tunø. I hvert fald kan ingen huske, hvornår det sidst skete.

Til gengæld stod flammerne højt i 1852, da 16 gårde og 15 huse i den tæt sammenbyggede landsby brændte ned til grunden. Derfor er de fleste af husene på Tunø kun ca. 150 år gamle, og de fleste af gårdene blev genopbygget ude ved markerne. Midt i byen er der rejst en sten til minde om den store brand.

Han fortæller også, at branden er et godt eksempel på, at beredskabet fungerer, når der opstår brand på Tunø. Når det sker, er det i første omgang de frivillige brandfolk på Tunø samt en indsatsleder og brandfolk folk fra Samsø, der aktiveres. Dernæst tilkaldes mandskab fra Østjyllands Brandvæsens station i Odder.

- Mandskabet fra Odder nåede da også at komme ombord på færgen i Hou og sejle med et stykke ud i Kattegat, før vi fik melding om, at branden på Tunø var slukket, og at alt var under kontrol. Af hensyn til beredskabet på fastlandet valgte vi derefter at bede færgen vende om igen, fortæller den operationschefen, som siden fik melding om, at en indsatsleder og et par brandfolk fra Samsø Redningskorps var på øen for at følge op på efterslukningen. Med ombord i RIB båden var også en politibetjent, som skulle optage rapport.

Det er endnu uvist, hvad årsagen til branden var. Det skal politiets tekniske undersøgelser siden vise.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

En tung byrde: Fedme er global

Annonce