Annonce
Odder

Tunboerne har ret til hjemmepleje døgnet rundt

Hidtil har Odder Kommune ikke tilbudt hjemmepleje til borgere på Tunø fra kl. 20 til 08. Det betyder, at de meget plejekrævende øboere flyttes til fastlandet. Det er slut nu, idet Ankestyrelsen slår fast, alle alle borgere i en kommune har samme ret til pleje. Arkivfoto: Lars Grubak
Ankestyrelsen slår fast, at øboerne skal have samme mulighed for at blive i eget hjem som borgere på fastlandet.

Tunø: Efter to års sagsbehandling har Ankestyrelsen givet borgerne på Tunø medhold i, at de har ret til lige så meget døgnpleje, som man kan få i resten af Odder Kommune.

Det fortæller formanden for Tunø Beboerforening Jørgen Hastrup, som glæder sig over Ankestyrelsens afgørelse.

- Den har været længe undervejs, og det var ikke første gang, vi klagede over serviceniveauet på Tunø. Så selvfølgelig er vi begejstrede over at have fået medhold i vores klage. Faktisk ved jeg, at flere ældre borgere allerede nu er på vej hjem til Tunø igen efter at have boet på fastlandet, fordi de ikke kunne få døgnpleje på øen, siger han.

Annonce

To måneders frist

Som det er i dag, kan tunboerne ikke forvente at få den samme hjælp mellem kl. 20 om aftenen og 8 om morgenen, som man kan i resten af kommunen. Det står der sort på hvidt i de kvalitetsstandarder, som politikerne har vedtaget. Men det bliver nu slettet.

- Vi skal selvfølgelig efterkomme Ankestyrelsens afgørelse, så sagen vil blive behandlet allerede på vores næste udvalgsmøde 14. august, siger formanden for sundheds-, social- og forebyggelsesudvalget i Odder Kommune Finn Thranum (V).

Han håber og tror dog på, at der stadig vil være ø-boere, som ønsker at komme til fastlandet, når de har brug for virkelig intensiv døgnpleje. Blandt andet fordi der er så mange praktiske hensyn at tage, når man er meget plejekrævende. Eksempelvis skal toiletadgangen og muligheden for et bad være ekstra i top, hvis man er svag. Og det er den ikke i alle privatboliger.

- Ud over et ugentligt besøg af en læge har Tunø en fastboende sygeplejerske og en hjemmehjælper. Flere meget plejekrævende borgere vil være en meget stor mundfuld for dem, da de jo samtidig skal passe deres daglige opgaver. Men den udfordring må vi finde en løsning på, hvis problemet opstår. Formentlig ved at tilføre hjælp fra fastlandet, siger udvalgsformanden.

Odder Kommune har fået to måneder til at få ændret på praksis, så alle borgere kan blive på øen, uanset hvor meget pleje, de har brug for.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Odder

Budget i Odder: Partier er glade for fuldt låne-stop og vil afdrage på kommunens gæld

Annonce