Annonce
Hedensted

Tudetosset: 'Teoretisk snik-snak' rammer stort projekt - og din varmeregning

Smilet er stivnet en del hos fjernvarmeformand Morten Juhl Lassen, efter politiske planer om at sætte høje afgifter på overskudsvarme potentielt sender et stort, lokalt projekt ud i kulden. Arkivfoto: Morten Pape

I stedet for at forsyne samtlige fjernvarmekunder i Hedensted og Løsning med billigere og renere overskudsvarme, får udsigten til nye afgifter formentlig Hedensted Fjernvarme til nødtvungen at lade den sive ud i det rene ingenting. Formand appellerer til sund fornuft.

Hedensted: Selvom Hedensted Fjernvarme barsler med et projekt, der på sigt kan producere en billigere og fuldstændig CO2-neutral varme til samtlige ca. 3200 fjernvarme-husstande i Hedensted og Løsning, risikerer varmen i stedet at fyre for gråspurvene.

Synderen er tvivlen om en potentiel ny afgift på overskudsvarme, som Regeringen pønser på at indføre. Bliver den gennemført, betyder det med stor sandsynlighed også øksen til tanken om at udnytte den massive mængde overskudsvarme, gasproducenten Air Liquide på Frejasvej i Hedensted i dag sender ud i atmosfæren.

Potentialet er så stort, at alene et samarbejde med Air Liquide kan medføre, at Hedensted Fjernvarme vinker farvel til den fossile brændsel, der i øjeblikket udgør ca. 50 pct. af produktionen.

- Det er jo tudetosset, at vi som fjernvarmeværker har alle muligheder for at hjælpe den grønne omstilling, men bliver bremset af rammebetingelserne. Det er til skade for miljøet og forbrugernes pengepung, så jeg vil gerne appellere til politikerne om at bruge deres sunde fornuft, siger formand Morten Juhl Lassen fra Hedensted Fjernvarme.

Da projektet er på tegnebrættet, kan Hedensted Fjernvarme endnu ikke komme nærmere ind på hverken økonomien eller tidsperspektivet.

Afhængig af størrelsen på afgiften kan det dog også få betydning for værkets nuværende udnyttelse af overskudsvarmen fra SuperBrugsen, Jacobsen Bakery og R2Agro.

Kan vi på grund af den nye afgift ikke investere yderligere i overskudsvarme, undergår vi ikke at hæve priserne på sigt.

Morten Juhl Lassen, formand, Hedensted Fjernvarme

Hvad er overskudsvarme?

Som hovedregel skaber produktion også varme, kaldet overskudsvarme. For langt de fleste virksomheder er gældende, at der skal bruges penge på kølesystemer, eller at overskudsvarmen ledes ud i luften.Alternativt kan varmen via fjernvarmenettet ledes ud i husstandenes radiatorer som en billigere og renere varmekilde end blandt andet naturgas. Udfordringerne er blandt andet, at det danske afgiftssystem over en bred kam alligevel gør det urentabelt.

En analyse fra Dansk Industri viser, at der hvert år sendes overskudsvarme for 1,6 mia. kr. - svarende til forbruget hos 280.000 husstande - ud i atmosfæren.

I Hedensted udnyttes fjernvarmen i øjeblikket fra SuperBrugsen, R2Agro samt Jacobsen Bakery. Derudover er man i gang med at etablere lignende løsninger hos Glud og Marstrand samt Polyprint, mens en projekt med Air Liquide er på tegnebrættet.

Det kommer til at ramme både miljøet og forbrugernes pengepung, at Hedensted Fjernvarme efter alt at dømme må droppe planerne om at udnytte overskudsvarmen fra Air Liquide. Arkivfoto: Martin Ravn

Teoretisk snik-snak

Fra politisk side er argumentet for den nye afgift, at man vil komme såkaldt falsk overskudsvarme til livs. Altså situationer, hvor en virksomhed vælger bevidst at skrue op for sit energiforbrug, fordi der er større fortjeneste i at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet.

Modsvaret fra blandt andre Dansk Fjernvarme og Dansk Industri lyder samstemmende, at det er noget "teoretisk snik-snak" uden hold i virkeligheden.

- Der er et helt enormt energispild fra produktionsvirksomhederne i både Hedensted og resten af landet, så det er ubegribeligt, at man - lige efter at have indgået en ny energipolitisk aftale om at udnytte overskudsvarmen - nu vil sætte det hele over styr på grund af et tænkt scenarie, som ikke en gang Skatteministeriet kan finde et konkret eksempel på, siger Morten Juhl Lassen.

Når projektet med at udnytte overskudsvarme fra Air Liquide ikke for længst er gennemført, skyldes det, at det som følge af de seneste års teknologiske fremskridt inden for varmepumper samt lavere elafgifter først for nylig er blevet rentabelt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), da hans presseafdeling mener, alle beslutninger om afgifter hører under Skatteministeriet. I et skriftligt svar på en række spørgsmål - herunder hvorfor afgiften er nødvendig, når den tvinger fjernvarmeværker til at droppe energirigtige investeringer, og hvordan det stemmer overens med Regeringens målsætning om at være et grønt foregangsland - lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V):

- Her er vores mål at finde en balance, hvor vi ikke tilskynder virksomhederne til at producere den såkaldte falske overskudsvarme, men reelt udnytter den overskudsvarme, de alligevel producerer til gavn for både forbrugerne og miljøet, skriver han.

Der forhandles i skrivende stund på Christiansborg om afgiften på overskudsvarme.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelig pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce