Annonce
Horsens

Troldgården i knibe efter restaurantlukninger: Nu valfarter folk efter gourmetkød

Hos Troldgaarden bliver der opdrættet i sortbrogede danske landgrise, græskvæg og lam, der lever så naturligt som muligt. Foto: Jens Amtoft
Et tilbud om økologisk gourmetkød med rabat har fået 300 til at køre til Vedslet på tre dage. Indtægten skal hjælpe gården gennem coronakrisen.
Annonce

I den første version af artiklen var vi kommet til at skrive, at Troldgaarden sælger sit kød med 60 procents rabat. Det passer ikke. Den korrekte rabat er 20 procent.

Vedslet: Normalt er det kun få biler, der lægger vejen forbi den lidt afsides beliggende økologiske gård, Troldgården, ved Vedslet.

Men de seneste dage er folk valfartet til stedet, fortalte landmand Philip Dam.

- Det er ret vildt. Jeg tror, at vi på tre dage har omsat for, hvad vi plejer at omsætte for på et år - i privatsalg. Vi har haft besøg af omkring 300 på tre dage. Vi har lavet et Facebookopslag, der er kommet ud til 125.000 mennesker, sagde Philip Dam mandag eftermiddag.

Han var netop dukket op i det lille salgslokale, efter at han havde været i gang med at producere medisterpølse og leverpostej.

Som så mange andre er Troldgården hårdt ramt af coronakrisen.

Gården leverer kød af en kvalitet, som nogle af de bedste gourmetrestauranter i et område fra Horsens til Aarhus værdsætter. Troldgården leverer desuden kød til flere kantiner.

Og da de alle er lukket ned, betyder det alvorlige problemer for Troldgården, der ligger inde med overskydende kød, men ingen indtægter har, fortæller Philip Dams mor, Birgitte Dam.

- Og så tænkte vi: Hvad gør vi så? Så lavede vi det her opslag på Facebook om, at man kan købe vores kød i den lille gårdbutik med 20 procent rabat, fordi folk jo stadig skal have noget at spise. Og nu oplever vi, at folk kommer helt fra Viborg for at købe kød. Vi har lavet høflig selvbetjening, og så må folk spritte hænderne af, når de går derude og betale med Mobilepay, fortæller hun.

Der er ingen der får løn lige nu. Vi kan lige klare os til dagen og vejen. Pengene falder på et godt tidspunkt.

Philip Dam, landmand

Annonce

Altafgørende salg

Andreas Svinth og hans far, Peter Svinth, var to af de kunder, der mandag eftermiddag lagde vejen forbi Vedslet.

- Jeg har nogle venner på Facebook, der havde linket til det. Jeg bor i Skanderborg, men skulle alligevel en tur til Odder, og så tænkte vi, at vi lige kunne køre forbi. Det er første gang, jeg er her, fortalte Andreas Svinth, mens han studerede indholdet af fryserne.

Peter Svinth havde fundet en leverpostej, som skulle med hjem. - Jeg skal selvfølgelig have noget kød, og vi skal jo virkelig støtte de lokale i de her tider, sagde Peter Svinth og gik på opdagelse i de to velassorterede frysere blandt svinekoteletter og flæskestege. Ulla Nielsen Wilson fra Hovedgård og veninden Marianne Bruun fra Aarhus var også forbi Troldgårdens frysere for at købe kød. - Jeg er egentlig kommet her, siden Troldgården startede. Og nu har jeg taget min veninde fra Aarhus med. Det er dyrt kød - men det er lækkert. Og det hjælper, når man trækker 20 procent fra, sagde hun Marianne Bruuns vedkommende var det første gang, hun var på Troldgården. - Jeg vil gerne have frisk økologisk kød, og jeg vil også gerne have 20 procent rabat på kødet, sagde hun med favnen fuld af frostvarer. Ifølge Philip Dam er det altafgørende for Troldgården, at kødet bliver solgt. - Det gør da i hvert fald, at vi kan holde den gående en måned frem i tiden. Der er ingen, der får løn lige nu. Vi kan lige klare os til dagen og vejen. Pengene fra det her salg falder på et godt tidspunkt. Der skal betales termin, så det klarer vi i den her omgang, sagde han. Problemet er, at grisene fortsat skal have foder, og de skal slagtes, uanset om der er afsætning på kødet eller ej. - Vi kan jo ikke sige, at grisene skal stoppe med at spise. Foderomkostningerne er der, og grisene skal slagtes, når de har en bestemt størrelse, ellers bliver de for store. Vi er i allerhøjeste grad ramt af det her. Vi kan heldigvis forskyde det lidt ved hjælp af nedfrysning af kødet, sagde Philip Dam. Han er nu i gang med at producere udskæringer, der er mere egnede til almindelige familier. - Lige nu er vi i gang med at lave medister og leverpostej. Normalt er det store stykker, vi har, for det er, hvad vores kokke efterspørger. Men nu har vi sørget for at man kan købe nogle koteletter og noget flæsk og noget pølse, fortæller Philip Dam.

Philip Dam har for tiden gang i produktion af medisterpølse og leverpostej. Foto: Jens Amtoft
Andreas og Peter Svinth var for første gang på Troldgården. Foto: Jens Amtoft
Ulla Nielsen Wilson til venstre og Marianne Bruun tog imod tilbudet om kvalitetskød på tilbud. Foto: Jens Amtoft
Der er høflig selvbetjening i det lille lokale på Troldgården. Betaling foregår med Mobilepay. Foto: Jens Amtoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce