Annonce
Brædstrup

Trods store protester: Naturområde slipper næppe for grusgraveri

Virksomheden Dansand har i mange år gravet grus ved  Sdr. Vissing. Det kan fortsætte, hvis regionsrådet som ventet siger ja til råstofplanen 23. juni. Arkivfoto: Morten Pape
Flertal i regionens udvalg for regional udvikling vil sige ja til mere udgravning af kvartssand omkring Sdr. Vissing.

Sdr. Vissing: Meget tyder på, at Sdr. Vissing ikke slipper for en udvidelse af grusgraven nord for byen. Den politiske beslutningsproces er gået i gang i Region Midtjylland, og mandag tog regionens udvalg for regional udvikling stilling til det omfattende forslag om en råstofplan, der dækker store dele af Midtjylland. Det endte med, at syv af de ni politikere i udvalget valgte at anbefale planen til regionsrådet.

Dermed vil der blive åbnet for yderligere gravning efter kvartssand omkring Sdr. Vissing, medmindre hele regionsrådet vender på en tallerken.

Råstofplanen skal endeligt vedtages på regionsrådsmødet 23. juni, men med et solidt flertal i udviklingsudvalget kan sagen være afgjort. Udvalget for regional udvikling består af fire Venstre-folk, tre socialdemokrater, en fra Radikale Venstre og en fra Alternativet.

Annonce

Alternativet stemte imod, og et af udvalgets socialdemokratiske medlemmer, Morten Flæng, tog forbehold, da han helst havde set, at Sdr. Vissing-grusgraven ikke skal udvides så meget som foreslået.

- Området ved Sdr. Vissing er oplagt til at blive en naturpark. Det er et fantastisk naturområde, og i Danmark snakker vi jo så meget om naturen og udlægger nye naturparker. Men imens graver vi i "den anden ende". Det er ulogisk, siger han.


Det er nedslående. Udvalget har åbenbart ikke lyttet til os. Vi må håbe, at regionsrådet træffer en anden beslutning.

Lone Skriver, medlem af arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge


- At få taget Sdr. Vissing helt ud af råstofplanen var nok for meget at håbe på, men jeg havde håbet, at det kunne reduceres og deles op i mindre områder. Men det kunne jeg ikke komme igennem med, og min modstand er et slag i luften. Jeg er ikke i tvivl om, at råstofplanen bliver vedtaget af et flertal i regionsrådet den 23. juni, men jeg ville da gøre et forsøg, siger Morten Flæng til Folkebladet.

- Nu håber jeg, at vi kan få talt om, hvordan man skal efterbehandle de områder, der skal udgraves. Der skal tages hensyn til naturen, og vi skal have gang i en debat om, hvordan naturen kan genskabes, siger Morten Flæng videre.

Det næste to skridt i vedtagelsen af råstofplanen er en behandling i regionsrådets forretningsudvalg 15. juni og som nævnt den endelige vedtagelse i regionsrådet den 23. juni.

Skuffelse i arbejdsgruppe

I arbejdsgruppen "Sdr. Vissing Bjerge", der har kæmpet mod en udvidelse af grusgraven, er der skuffelse over udvalgets anbefaling af udvidelsen.

- Det er nedslående. Udvalget har åbenbart ikke lyttet til os. Vi må håbe, at regionsrådet træffer en anden beslutning, siger et medlem af arbejdsgruppen, Lone Skriver.

- Det undrer mig meget - der må være en hel del ting, de ikke har været opmærksom på, siger Maja Harsberg, der er en af tovholderne i arbejdsgruppen.

Maja Harsberg oplyser, at medlemmerne af arbejdsgruppen har tænkt sig at møde op til regionsrådsmødet den 23. juni.

For nylig kunne arbejdsgruppen overrække 2123 protestunderskrifter til medlemmer af regionens udvalg for regional udvikling, og der samles stadig underskrifter ind, siger Maja Harsberg.

Hun siger videre, at arbejdsgruppen agter at anke regionsrådets beslutning til Miljøministeriet.

- Vi er oppe mod nogle meget stærke kræfter. Det her er Davids kamp mod Goliat, siger Maja Harsberg.

Oprindelig var det på tale, at hele 53 hektar nord for Sdr. Vissing skulle udpeges som graveområde, men blandt andet på grund af indsigelser fra Miljøstyrelsen valgte regionen at ændre det oprindelige råstofforslag, så kun halvdelen af det udpegede område omkring Sdr. Vissing bliver en del af råstofplanen.

Området er rigt på det eftertragtede kvartssand, der bruges til byggeri, filtersand og meget andet, men stedet er også et populært rekreativt naturområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Ulykke i Odder skaber lange køer

Seneste plus

Odder

Sur smiley til restaurant i Odder

Hedensted For abonnenter

Mor til krænket dreng: Min søn kom og fortalte, at der var blevet pillet ved ham...

Annonce