Annonce
Danmark

Trods smitterekord: Virusforsker kalder nye restriktioner unødvendige

Forskere er uenige om behovet for nye restriktioner, efter torsdagen med 760 nysmittede bød på det højeste smittetal under hele coronaepidemien. Arkivfoto: Morten Pape
Selvom der torsdag blev slået smitterekord, er det ikke nødvendigt at indføre flere restriktioner, mener virusforsker Søren Riis Paludan. Danskerne skal i stedet bare stramme op, mener han. Forskerkollega er uenig og mener, der skal handles, før det er for sent.

Corona: Selvom der netop er slået smitterekord, og flere lande i Europa er hårdt ramt af coronaepidemien, er det langtfra alle eksperter, der mener, at det er tid til nye restriktioner. Og samtidig hersker der stor uenighed blandt nogle af landets førende corona-eksperter.

Det står klart, efter Avisen Danmark har talt med to af landets førende viruseksperter, der er dybt uenige om behovet for nye restriktioner, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har varslet, hvis ikke den stigende coronakurve vender de kommende dage.

Torsdag kom de nye restriktioner nærmere, da Statens Serum Institut med 760 nysmittede præsenterede en ny smitterekord, og da statsminister Mette Frederiksen har bekræftet, at der er nye restriktioner undervejs.

Annonce


Den her epidemi overrasker mig gang på gang.

Allan Randrup Thomsen, virolog, Københavns Universitet.


Men spørger man virusforsker Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet bør smittetallene ikke give anledning til flere restriktioner.

- Som det er nu, synes jeg ikke man skal gøre noget. Man skulle opfordre folk til kraftigt at stramme op på afstand og hygiejne. Hvis folk gør det, kommer man ned på 400-500 nysmittede om dagen, og det er et niveau, man må acceptere, mener virologen.

Opadgående tendens

Han mener ikke, at den eksplosive stigning i flere lande i Europa såsom Tjekkiet, Holland og Belgien bør få Danmark til at foretage sig yderligere på nuværende tidspunkt. Og han er heller ikke bekymret for den nye smitterekord.

- Vi har en opadgående tendens, men man skal passe på med at drage konklusioner på baggrund af et tal, der er højere end i går, siger Søren Riis Paludan, der samtidig påpeger, at der med 17 indlagte på de intensive afdelinger fortsat er tale om et forholdsvis lavt antal indlæggelser.

Disse corona-restriktioner kan tages i brug

Avisen Danmark giver med hjælp fra virologerne Søren Riis Paludan og Allan Randrup Thomsen et overblik over et udsnit af de restriktioner myndighederne kan tage i brug for at dæmme op for coronaepidemien.

  1. De to virologer mener, at det mest oplagte greb ville være at sænke grænsen for, hvor mange der må være samlet i en forsamling - altså forsamlingsforbuddet. Risikoen for at blive smittet mindskes, hvis du er i kontakt med færre mennesker.
  2. Allan Randrup Thomsen vil gerne have udvidet smitteopsporingen, så eksempelvis alle på en afdeling opspores, hvis der er smitte på arbejdspladsen. I dag er det kun dem, der har siddet i nærheden af den smittede, der skal testes.
  3. En mulighed er også, at kravet om mundbind udvides, og at man eksempelvis skal bære mundbind i supermarkeder.
  4. Går det helt galt med smittetallene, kan det føre til deciderede nedlukninger, som vi så i foråret.
  5. Kommer vi ud i en endnu større coronakrise, kan man vælge at lave udgangsforbud. Det så man i en række hårdt ramte lande i foråret som eksempelvis Italien. For nylig har Frankrig indført natligt udgangsforbud i Paris og otte andre byer, og i Spaniens hovedstad, Madrid, kan man ikke bevæge sig ud og ind af byen uden en gyldig grund.

Han peger derudover på, at testopsporingen og behandlingen af coronapatienter er væsentlig bedre end i foråret. Med andre ord kan der trods den nye smitterekord have været mere smitte i omløb i foråret.

- Det er meget farligt at køre vores coronastrategi på ”hvad nu hvis?” Det har den gjort i alt for lang tid. Når noget varer så længe, og sikkert skal vare et par år mere, så er man nødt til at se på, hvordan man gerne vil se ud på den anden ende af epidemien, siger virusforskeren.

Annonce

Kollega er dybt uenig

En af Søren Riis Paludansk kollegaer - Virusforsker Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet - er lodret uenig. Han er overbevist om, at det er på tide med nye restriktioner. Han foreslår, at forsamlingsforbuddet, der lige nu forbyder forsamlinger på mere end 50 personer, sænkes yderligere til mellen 10 og 15 personer.

- Når vi har set, hvordan det er gået i andre europæiske lande, er vi nødt til at gøre noget.

- Problemet er ikke situationen lige nu, men situationen om nogle uger i den mørke sæson, hvor vi ved, at luftvejsinfektioner spredes nemmere. Derfor skal vi have et bedre udgangspunkt, år vi går ind i den sæson, siger virologen.

Annonce

Nødvendigt at gøre noget

Han henviser blandt andet til Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi, der onsdag over for Ritzau vurderede, at det med den nuværende udvikling vil tage coronaepidemien to til tre uger at fordoble sig.

- Vi skal helst undgå den situation, som flertallet af de andre europæiske lande er i. Her har kurven også været meget mildt stigende i begyndelsen, og så tog den voldsom fart. Hvis man skal bryde den kurve, må man gøre noget, inden smitten stiger, og det er derfor, jeg mener, det er nødvendigt at gøre noget, siger han.

Er det ikke nok, hvis befolkningen bare opfordres til at stramme op, holder afstand og har bedre hygiejne?

- Det kan jeg ikke udelukke, men jeg tror, der skal noget kraftigere til. For hvis det var så nemt, så skulle man mene, at folk kunne se, hvor presset situationen er i Europa, og når myndighederne siger, vi er nået til et kritisk punkt. Men det har desværre ikke været nok, siger han.

Annonce

Usikker fremtid

Søren Riis Paludan mener, det vil være ”helt ude af proportioner”, hvis der den kommende tid indføres restriktioner i stil med foråret, hvor blandt andet uddannelsesinstitutioner blev lukket ned for fysisk fremmøde.

Allan Randrup Thomsen er til gengæld ikke sikker på, at restriktionerne i efteråret og vinteren bør være mindre end i foråret.

- Jeg ved det efterhånden ikke. Den her epidemi overrasker mig gang på gang, siger han.

Annonce
Annonce
Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce