Annonce
Horsens

Trods konstant fremgang: Succesvirksomhed må lukke

Lene Valbjørn ved genåbningen af Fyel Mose Naturfiskepark i 2016. Arkivfoto
På grund af Svend Erik og Lene Valbjørns alder vil bankerne ikke låne dem penge. Det betyder, at parret lukker Fyel Mose Naturfiskepark den 15. juli.
Annonce

Vestbirk: Tre års succes for Fyel Mose Naturfiskepark er slut. Virksomheden lukker pr. 15. juli.

Det er konsekvensen, efter at Lene og Svend Erik Valbjørn har opgivet at få banker og realkreditinstitutter til at låne dem penge til køb af det store naturskønne område.

De to senioriværksættere har forpagtet området frem til udgangen af september med forkøbsret.

- Da vi forpagtede stedet i 2016, var det egentlig ikke meningen, at vi ville forpagte. Vi ville købe stedet, men vi havde ikke fået solgt Svend Eriks barndomshjem, og derfor lavede vi i stedet en aftale, så vi kunne købe, når vi havde fået solgt. Men da vi solgte ret hurtigt, besluttede vi i stedet at investere pengene i fiskesøen. Vi havde en klar forventning om, at vi kunne få finansieret et køb af Fyel Mose Naturfiskepark, når vi var kommet godt i gang og kunne fremvise en konstant vækst. Nu viser det sig, at vi er stødt på et par uoverstigelige forhindringer. Jeg er 57 år, og Svend Erik er 67 år, og banker og kreditinstitutter vil ikke investere i senioriværksættere som os. Det siger kreditforeningerne direkte, mens bankerne pakker det lidt mere ind. Jeg kalder det aldersdiskrimination. Det andet problem er, at bankerne ikke vil investere i natur. Det bliver sidestillet med landbrugsjord, forklarer Lene Valbjørn.

Vi havde en klar forventning om, at vi kunne få finansieret et køb af Fyel Mose Naturfiskepark, når vi var kommet godt i gang og kunne fremvise en konstant vækst.

Lene Valbjørn, Fyel Mose Naturfiskepark

Annonce

Må opgive livsværk

Hun er tydeligt berørt af situationen.

- Det er vores fælles livsværk, vi siger farvel til. Vi har ikke engeng en plan B, og vi får ikke nogen penge med herfra, fortæller Lene Valbjørn, der har en fortid som mangeårig erhvervskvinde i Asien, mens Svend Erik Valbjørn har drevet put & take og desuden været åmand i Silkeborg Kommune.

Ud over ægteparret er der en fuldtids- og en deltidsansat i virksomheden, der i 2017 var indstillet til Business Horsens' iværksætterpris.

Siden hun og Svend Erik Valbjørn overtog fiskesøerne ved Fyel Mose, har de udvidet forretningen betragteligt.

Der er blevet etableret fiskeskole, madskole, grejbiks og webshop. Der er sågar blevet indkøbt en fiskebil, der skulle bruges, når Lene Valbjørn skulle sælge sine fiskeprodukter.

Der er et besøgstal på op mod 20.000 om året, og børnesøen med økologiske fisk har været et hit.

- Vi har haft konstant vækst og fremgang i omsætningen, men pengene er blevet investeret i virksomheden, fortæller Lene Valbjørn.

Derfor har parret taget den tunge beslutning at anmelde en frivillig konkurs.

- På den måde kan vi sikre, at vi får professionel assistance til at få afsluttet virksomheden, siger Lene Valbjørn.

Hun har i øjeblikket huset fuldt af fiskegrej, da parret er i gang med ophørsudsalg i deres webshop. Salget er eksploderet, derfor har hun for tiden travlt med at pakke de mange ordrer.

Lene Valbjørn indrømmer, at det har taget hårdt på parret, at de er nødt til at opgive deres drøm - især set i lyset af, at virksomheden er en succes.

- Vi fortsætter frem til 15. juli - vi orker ikke mere. Vi har begge arbejdet 100 timer om dagen samtlige årets dage, og vi har nydt hvert sekund, siger Lene Valbjørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce