Annonce
Kultur

Trods hul i kassen bliver der slået hul i Fængslet

2020 bliver på mange måder et annus horribilis for Fængslet på Fussingsvej i Horsens. Direktør Astrid Søes Poulsen kan dog glæde sig over den snarlige igangsættelse af Vestsalen-projektet. Arkivfoto: Morten Pape
Det historiske Vestsalen-projekt får formentlig byggestart i begyndelsen af juni.

Horsens: Corona-krisen er godt i gang med at hamre et stort hul i økonomien på Fængslet i Horsens. Men pandemiens hærgen kommer ikke til forhindre, at der snart også bliver slået et stort fysisk hul i de gamle bygninger på Fussingsvej.

Hullet, der skal slås, er en del af det historiske ombygningsprojekt Vestsalen.

Ombygningen, der har været på tegnebrættet i flere år, betyder, at en stor del af hovedbygningens vestvendte fløj bliver fjernet, så der bliver plads til et nyt, stort og moderne konference- og kultur-rum.

Efter seneste byggemøde mellem parterne i det over 100 millioner kroner dyre projekt, oplyser Fængslets direktør Astrid Søes Poulsen, at gravkøerne med al sandsynlighed køres i stilling i begyndelsen af juni.

- Nej, Vestsalen bliver ikke forsinket på grund af det her, siger direktøren og forklarer, at økonomien under Vestsalen, der hviler på en stribe store fondes velvillighed, er adskilt fra Fængslets øvrige husholdning.

Det betyder, at selv om husets pengekasse bløder under coronakrisen, kan Vestsalen virkeliggøres som planlagt.

Annonce

- Nej, Vestsalen bliver ikke forsinket på grund af det her.

Astrid Søes Poulsen

Brug for mirakler

Det giver ro på styrepinden i gravemaskiners cockpit, konstaterer Astrid Søes Poulsen, som imidlertid må kæmpe for at få Fængslets andre finanser til at balancere for tiden.

De seneste år har givet sorte tal på bundlinjen, men det kommer næppe til at ske i dette regnskabsår, vurderer direktøren.

Hun kan endnu ikke give et kvalificeret bud på, hvor meget krisen kommer til at koste det store hus i alt. Det er er der stadig for mange ubekendte i ligningen, forklarer hun, men tilføjer:

- Der skal da ske mirakler, hvis vi skal have sorte tal på bundlinjen i år.

Det er en hård tid

Fængslet har måttet aflyse en stribe store arrangementer på grund af virus-plagen, og for at mindske tabene har Astrid Søes Poulsen indtil videre sendt de fleste af sine ansatte hjem på løn-krykker fra staten. Samtidig søger Fængslet kompensation fra andre af statens støttepuljer til corona-ramte virksomheder, og det giver et vist håb for fremtiden, forklarer hun.

- Samlet set – med hjemsendte medarbejdere og penge fra hjælpepakkerne – er vi stadig fortrøstningsfulde. Vi kommer desværre ikke ud med sorte tal på bundlinjen, men vi håber, at vi klarer os igennem. Men det er en hård tid, og det vil det blive ved med at være længe. Vi havde fået skabt en sund og bæredygtig situation for os selv - nu er rigtig meget sat på pause, siger hun med ærgrelse om de økonomiske trængsler. Trængsler som hun dog kan glæde sig over ikke berører det store Vestsalen-projekt her og nu.

Når først det store hul bliver slået primo juni, vil Fængslets gård være omdannet til byggeplads frem til udgangen af 2021. Efter planen skal Vestsalen stå helt klar til brug i januar 2022.

Vestsalen skabes ved at overdække den indre, vestre fængselsgård med en let, svævende og transparent tagkonstruktion, mens der i vestfløjen skydes en enkel og åben boks ind gennem de to nederste etager. Åbningen til den ydre fængselsgård er et vigtigt bindeled mellem ude og inde og skal ses som det hængsel, der åbner Fængslet op og skaber direkte sammenhæng mellem de ydre og indre aktiviteter. Salen bliver på ca. 1200 kvm og kan rumme op imod 1000 gæster, lyder beskrivelsen af det 100 millioner kroner dyre projekt, der sættes i gang i juni. Illustration: Cubo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce