Annonce
Østjylland

Trendskabende café fylder år: - Fyrre, fed og færdig gælder ikke for Casablanca

Café Casablanca ligger i hjertet af Aarhus på Rosensgade. Her har den ligget, siden den åbnede i 1981. Under coronanedlukningen har folkene bag sat lokalerne 'Next Door', som ligger i forlængelse af caféen, i stand, så de i stil og stemning minder om Casablanca. Arkivfoto: Axel Schütt
Lørdag kan Café Casablanca fejre 40 års fødselsdag. 'Ordentlighed' er et nøgleord for indehaver Jørgen Danielsen, for det er en mangelvare i branchen, mener han.

AARHUS: Den velkendte og historiske Café Casablanca, som ligger i Rosensgade midt i Aarhus, kan fejre rund fødselsdag lørdag 1. maj. Her er det nemlig 40 år siden, at stifter Jan Rode i 1981 slog dørene op til caféen.

- Vi håber på godt vejr, og på at så mange som muligt vil komme og besøge os i dagtimerne, hvor vi kan være udenfor. Vi er i hvert fald i festhumør, siger Jørgen Danielsen, der siden 2009 har ejet Casablanca.


Annonce

Vi har aldrig haft flere bookinger i vores systemer, end vi har nu, og vi har heller aldrig haft en større tilstrømning af glade gæster.

Jørgen Danielsen, indehaver af Café Casablanca


Fødselsdagen falder sammen med caféens genåbning efter en lang coronanedlukning. Casablanca kunne nemlig byde gæsterne indenfor igen onsdag 28. april, og ifølge Jørgen Danielsen skal den store dag fejres på bedst mulig vis under forholdene.

- Det er som om, man har været frosset ned i mange måneder og pludselig skal rejse sig til både at gennemleve et hav af restriktioner og fejre fødselsdag samtidig, siger han.

Hele weekenden vil der således være halv pris på champagne, rosé og udvalgte cocktails, og lørdag bliver der åbnet østers hele dagen. De kan købes til bare 10 kroner stykket.

Den franske stil

Da Casablanca åbnede, var caféen den første af sin slags i Aarhus. Jan Rode havde et ønske om at bringe den franske bistro- og brasserie-stil til byen, og med de mange pladser udendørs blev den byens bud på en fransk fortovscafé.

I et interview med Jyllands-Posten før sin død sagde Jan Rode om grundideen bag caféen:

- Når en café-gæst skal betale tre gange så meget for en øl på en café som i døgnkiosken, så skal det også være tre gange så sjovt at drikke den. Det skal være en oplevelse at gå på café.

Han døde af kræft i 2000.

Casablanca har været med, siden de første caféer kom til Aarhus og overtog nogle af pladserne fra værtshusene og barerne. Idéen om bistroen og den sydeuropæiske mad var der flere caféer, der tog til sig op gennem 80'erne.

Café Casablanca fylder 40 år lørdag, og det bliver blandt andet fejret med halv pris på champagne, rosé og udvalgte cocktails. Arkivfoto: Axel Schütt

Jørgen Danielsen ejer også Sjette Frederiks Kro, bageriet Mor Anna i Mejlgade og Restaurant Mejeriet på Vilhelmsborg, og for ham er 'ordentlighed' et afgørende nøgleord. Så meget at selskabets hjemmeside hedder ordentlighed.dk.

- Igennem de sidste mange år har vi slået mere og mere på at lave noget mad og en drift, som er drevet af ordentlighed. Det er en mangelvare i den her branche. At vi lever op til folks forventninger og overrasker positivt. Den måde, vi driver tingene på, er til det kvalitetssikre publikum, som værdsætter hjemmelavede ting, som tåler dagens lys, siger han.

Annonce

Som at få en hammer i hovedet

Selskabet bag de mange spisesteder og bageriet har i flere år haft underskud, og efter mere end et år med diverse nedlukninger har coronakrisen naturligvis også sat sine spor.

- Vi har ikke lavet andet end at investere de sidste 10-12 år for at få niveauet op. Det har været investeringer i ombygninger og forbedringer, og det var som at få en hammer i hovedet, da coronakrisen kom, bedst som vi var færdige med tingene, og toget var klar til at køre, siger Jørgen Danielsen.

Fødselsdagen fejres med forskellige tilbud, men man skal huske sit coronapas og at booke bord, hvis man vil sidde indenfor. Arkivfoto: Axel Schütt

Pengene er ifølge ham 'fosset ud' under coronapandemien, men det er ikke noget, der ryster ham. Han glæder sig til at kunne invitere gæster indenfor igen:

- Alternativet er at give op, og det har jeg aldrig prøvet i mit liv, så det kommer heller ikke til at ske nu.

Interessen fra gæsterne er højere end nogensinde, og niveauet inden nedlukningen var ifølge Jørgen Danielsen også det højeste nogensinde.

- Vi har aldrig haft flere bookinger i vores systemer, end vi har nu, og vi har heller aldrig haft en større tilstrømning af glade gæster, siger han og fortsætter:

- Hvad er det man siger? Fyrre, fed og færdig. Det gælder ikke for Casablanca.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Sur smiley til restaurant i Odder

Hedensted For abonnenter

Mor til krænket dreng: Min søn kom og fortalte, at der var blevet pillet ved ham...

Annonce