Annonce
Hedensted

Tre unge iværksættere vil revolutionere cykelbranchen

Tre unge iværksættere har startet firmaet Alphacile i iværksætterklyngen Compas i Hedensted. De 3D-printer avanceret cykeludstyr til blandt andre den kræsne motionscyklist. Fra venstre ses Mathias Gaarn Hansen fra Stouby, Kasper Læssø fra Kolding og Jeppe Peschardt fra Tørring. Foto: Mads Dalegaard
Med skræddersyede cykeldele til dedikerede cykelryttere, vil tre unge iværksættere revolutionere cykelbranchen. Det sker ved hjælp af 3D-printer og CNC-skærere.

Hedensted: 19-årige Jeppe Peschardt Assenholt fra Tørring, 18-årige Kasper Læssø fra Kolding og 18-årige Mathias Gaarn Hansen fra Stouby har netop startet egen virksomhed.

Det gør de ved siden af deres respektive gymnasielle uddannelser i henholdsvis Kolding og Vejle. Firmaet har de døbt Alphacile, og målet er, at de indenfor halvandet år skal gøre deres forretningsidé til deres levebrød. De tre iværksættere 3D-printer og CNC-skærer skræddersyede cykeldele til eliteryttere og kræsne motionscyklister.

- Vores vision handler om at bevise, at 3D-print er fremtiden indenfor skræddersyede cykeldele, og at det sagtens kan lade sig gøre at producere med netop det. Den danske cykelscene buldrer derudaf, og der er generelt et rigtig højt niveau blandt amatørryttere. Vi sørger for, at dem, der præsterer som de professionelle, også kan få lov at føle sig lidt professionelle, siger Jeppe Peschardt.

Annonce

Vil erobre hele verden

- Vi har for ganske nylig fået lov til at komme ind i iværksætterhuset Compas på Danmarksvej i Hedensted, hvor vi vil producere cykeldele på bestilling - dels ved at bruge vores eget software og hardware, og dels det tekniske udstyr, som der er på stedet i forvejen. Vi er blevet screenet til Compas, fordi der i Hedensted Kommune er opbakning til vores forretningsidé, som kort fortalt handler om, at vi vil revolutionere cykelbranchen i Danmark på kort sigt og verden på lang sigt, udtaler det ambitiøse trekløver.

Ideen til firmaet opstod så småt for et lille års tid siden, hvor Kasper Læssø begyndte at 3D-printe cykeldele i plast til sig selv.

Annonce

3D-print er drivkraften

- Det stod ret hurtigt klart, at det var muligt at lave noget meget præcist til den enkelte rytters behov, og at der ikke er noget spild i sådan en produktion. Drivkraften i vores fælles projekt har da også hele tiden være at 3D-printe diverse cykeldele, siger Kasper Læssø.

Ideen fik for alvor vind i sejlene, da han pludselig fik flere henvendelser fra andre cykelryttere om, at de gerne ville købe noget 3D-printet udstyr af ham. De tre venner fik herefter ideen til at lave et firma sammen. Lige nu er de ved at bygge virksomheden op i deres lokaler i Compas, så de er klar til at starte et regulært salg 1. januar. En hjemmeside er også under opbygning.

Annonce

Aerotestning i Odense

- 1. marts starter konkurrencecyklingen igen, og man skulle måske tro, at vi ikke får noget at lave før på det tidspunkt, men vi tror nu på, at vi også får en del at se til i vinterpausen, fordi folk jo gerne vil have testet udstyret, så det hele spiller ved sæsonstarten i marts, siger Kasper Læssø, der såledesø forventer, at det i løbet af vinteren bliver nødvendigt at booke tider til aerotestning på den overdækkede cykelbane i Odense.

Alphacile samarbejder da også allerede med enkelte eliteryttere omkring det at udvikle nyt udstyr til dem. Blandt andre landsholdsrytteren Rasmus Pedersen, der kører på A-licens (som er det højeste niveau i Danmark) i den kommende sæson, og triatleten Flora Anne Jørgensen.

Annonce

Foredrag i cykelklub

De har også indgået en aftale med Give Cykelklub om at holde foredrag om aerodynamik, og hvordan man kører en god enkeltstart for klubbens drenge- og pigehold.

- Vi starter i det små, idet vi jo også skal passe vores respektive gymnasieuddannelser, og i mit tilfælde også et fritidsarbejde, men planen er da helt klart, at vi skal kunne leve af det på sigt, siger Jeppe Peschardt.

En af de ting, som Alphacile kan 3D-printe er den armskål, der sidder i bøjlen på en enkeltstartscykel. Her kører man en given distance på tid, og her er det enormt vigtigt at sidde rigtigt på cyklen, så man ikke kommer ud af rytmen med at køre mellem 45 og 50 kilometer i timen i gennemsnit på ruten. Alt afhængigt af vind og vejr.

Annonce

Har lavet en "armskål"

- Hvis du køber et standardstyr, så skøjter ens arme nemt ud af "skålen", og dermed mister du både fart og momentum. Jeg har udviklet en armskål, der passer til mig, og hvor mine arme forbliver i den samme position under hele enkeltstarten. Jeg blev nummer 11 ved DM i enkeltstart for juniorer tidligere på året, og det var en voldsom forbedring i forhold til året før, og det tilskriver jeg i høj grad den nye armskål, siger Kasper Læssø.


Vores vision handler om at bevise, at 3D-print er fremtiden indenfor skræddersyede cykeldele, og at det sagtens kan lade sig gøre at producere med netop det.

Jeppe Peschardt Assenholt, medindehaver af Alphacile i Hedensted


Der bliver med andre ord nørdet igennem i dette nye og meget specielle cykelværksted i Hedensted, hvor man også vil kunne lave specialbeslag til dunke og aerodynamisk ventilhoveder, og hvor man også drømmer om med tiden at kunne lave standardhjul om til pladehjul med mere. Til en start har de skudt 5000 kroner i virksomheden hver, og de penge skal bruges på en CNC-fræser og en.... ja, det siger næsten sig selv: En 3D-printer.

Jeppe, Kasper og Mathias' forbindelse

De tre iværksættere blev henvist til Compas i forbindelse med, at de havde ansøgt om et innovationsforløb hos Insero i Horsens. Men hvordan er det lige, at de er rendt sammen, og hvad laver de, når de ikke nørder cykeldele:

Kasper Læssø og Jeppe Peschardt har lært hinanden at kende gennem deres medlemskab i Give Cykelklub, mens Mathias Gaarn Hansen er kommet med om bord, fordi han kender Jeppe Peschardt fra deres fælles fortid på HTX på Vejle Tekniske Gymnasium.

Mathias er siden skiftet til HHX-uddannelsen på Campus Vejle, men det har ikke stoppet kontakten mellem dem.

Kasper Læssø studerer STX på Munkensdam Gymnasium i Kolding.

Jeppe Peschardt går på HTX på Vejle Tekniske Gymnasium.

Den nye Compas-virksomhed i Hedensted, Alphacile, udvikler og 3D-printer skræddersyet cykeludstyr. Blandt andet armskåle til bøjlen på en enkeltstartscykel som den, der ses her på billedet. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce