Annonce
Hedensted

Borgerne oplever masser af problemer med ny affaldsordning

Borgerne er blandt andet utilfredse med ruminddelingen i de nye skraldespande, hvor flere oplever, at der er alt for lidt plads til plastik, metal og fødevarekartoner. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Den nye affaldsordning har været i gang i tre uger, men det er langt fra alle borgere, der er tilfredse. Kommunens Facebook-side flyder over med spørgsmål og klager over manglende grønne poser, for lidt plads til pap og plastik, tvivl om sortering og meget mere.

Hedensted: Den nye affaldsordning i Hedensted Kommune har haft en del børnesygdomme i opstartsfasen.

Det erkender Morten Christensen, leder af kommunens miljø-, bygge- og erhvervsservice, der de seneste uger har haft rigtig travlt med at besvare mails og opkald fra borgere, der enten mangler dele til deres nye skraldespand, slet ikke har modtaget den, undrer sig over, at den ikke bliver tømt på den vanlige dato - eller noget helt fjerde eller femte.

- Vi havde forventet en travl periode, og vi har også opjusteret på mail- og telefonlinjen. Men hver gang vi har besvaret 10 mails, er der kommet 30 nye, så det har været svært at følge med. Men nu er tingene stille og roligt ved at falde på plads, siger Morten Christensen.

Annonce

Selvom den ekstra travlhed var forventet, så har der været flere problemer, end kommunens affalds-team havde forudset.

- Det skyldes især en udfordring med leverancen af de nye beholdere, og så det, at det er en ny renovatør, der kører på ruterne. Det kan godt skabe nogle ændringer i forhold til den tidligere renovatør, og derfor kan der her i starten for nogle gå længere tid mellem to tømninger, siger Morten Christensen.

Avisen følger her op på nogle af de problemer, der har vist sig, siden den nye affaldsordning trådte i kraft 1. maj.

1 Nye spande lod vente på sig

Allerede inden ordningen trådte i kraft, måtte Hedensted Kommune melde ud, at der var problemer med leveringen af de nye spande. Tekniske problemer medførte, at spandene ikke var klar, og det gik især ud over den vestlige del af kommunen.

Nu er alle 42.000 spande ifølge Morten Christensen kørt ud til borgerne, og de gamle spande er godt i gang med at blive indsamlet. Ved udgangen af maj skulle alle de gamle spande være kørt hen til den plads, hvor de bliver tømt, skilt ad og sendt videre til genbrug.

Der er forskellige problemer med de nye spande nogle steder - fx i forhold til opdeling i kamre - men det bliver fejlrettet løbende.

2 Mangel på grønne poser

Alle husstande bliver forsynet med ruller med grønne plastikposer, der skal bruges til madaffaldet. Det er foreningerne, der står for at dele dem ud, men flere borgere melder ind, at de ikke har modtaget poserne - og at der har været "udsolgt", når de er kørt på genbrugsstationen for selv at hente nogen.

- Når der ikke har været poser på genbrugsstationerne, kan det være fordi, nogen hamstrer. Så der vil jeg opfordre til en vis selvjustits. Vi får dog løbende forsyninger ind, og vi forventer, at systemet kommer til at køre godt, siger Morten Christensen.

Han fortæller, at kommunen har sendt folk ud med poser, hvis det er en hel vej eller vænge, der mangler, men når de ikke bare blev leveret sammen med spanden, er det fordi, det er en klar prioritet, at foreninger har mulighed for at tjene penge på opgaven både i denne omgang og i fremtiden.

Hvis man enten ikke har modtaget grønne poser eller løber tør inden den næste levering, er det helt ok at bruge andre plastikposer til madaffaldet. De fungerer ligeså godt.

3 Ingen reklamer - ingen sorteringsguide

Det er essentielt for den nye affaldsordning, at borgerne ved, hvad der hører til i de forskellige rum. Derfor har kommunen lavet en sorteringsguide, som er blevet husstandsomdelt. Flere borgere har imidlertid måttet kigge langt efter guiden, for har man sagt nej tak til reklamer og nej tak til ugeaviser, har man heller ikke modtaget guiden.

- Til gengæld har vi haft flere afhentningssteder, fx det gamle rådhus, hvor man kan få fat i guiden. Den er også blevet trykt i ugeaviserne, som også kan hentes gratis flere steder. Derudover kan man downloade den via vores hjemmeside viermed.dk - og i sidste ende kan man bede om at få den tilsendt med posten, siger Morten Christensen.

4 For lidt plads til plastik

Allerede inden ordningen trådte i kraft udtrykte flere borgere bekymring for, at rummet til plast/metal/kartoner er for lille. Nogle mener, det samme gælder rummet til pap/papir. Den bekymring er for mange blevet bekræftet, efter spandene er taget i brug - Hedensted Kommunes Facebook-side svømmer over med klager omkring netop dette punkt.

I Herning Kommune, som startede en ny ordning lidt før Hedensted, har man haft samme problem, og her er det blevet løst ved at tømme spanden med pap, plastik mv. hver tredje uge i stedet for hver fjerde uge som oprindeligt planlagt.

Det er der imidlertid ikke udsigt til i Hedensted Kommune.

- Vi vidste godt, at nogle ville synes, der var for lidt plads i plastik-beholderen, men spandene er lavet ud fra en gennemsnitlig betragtning. Hvis man gang på gang oplever, at der er for lidt plads i netop den beholder, så har man muligheden for at bestille en ekstra spand bare til plastik, metal og fødevarekartoner til 475 kr. ekstra om året.

- Når vi ikke bare vælger at tømme den dobbelt så ofte, er det fordi det ville koste samtlige husstande omkring 400 kr. ekstra om året, og det er langt fra alle, der har det problem, siger Morten Christensen.

Han understreger, at det på intet tidspunkt har været meningen, at alt skal kunne være i beholderen, har man mange større plastik- eller pap-ting, må man stadig forvente nogle ture til genbrugsstationen engang i mellem.

- Og så vil jeg da godt lige tilføje, at det jo også er et positivt tegn, at plastik-rummene bliver fyldt op, Det betyder, at man sorterer godt og grundigt, siger Morten Christensen.

5 For meget plads til mad- og restaffald

"For meget plads.." kan måske lyde som en luksus, og da i hvert fald ikke et problem..? Men når borgerne oplever for lidt plads til det ene og for meget til det andet, så kan det faktisk godt ende med at blive et problem alligevel.

Flere borgere ytrer sig i hvert fald om, at de vælger at smide det affald, der ikke kan være i de "rigtige" rum, i mad- eller restaffalds-rummet i stedet, fordi der her er masser af plads.

Men det er ikke nogen god idé, siger Morten Christensen.

- Jeg vil i hvert fald kraftigt opfordre til, at man ikke smider det i mad-beholderen, for det vil går ud over udnyttelsen af den energi, der kommer ud af det bionedbrydelige affald. Restbeholderen er selvfølgelig en mulighed, men det fremmer ikke genanvendelsen.

Nogle borgere spørger, om man må rykke ved den "skiller", der opdeler rummene i skraldespandene, men det må man ikke. Skraldebilerne er nemlig delt op i samme størrelse kamre.

6 Byt om på tømningsfrekvenser

Flere borgere foreslår jævnfør problemerne med for lidt plads i den ene spand og for meget i den anden, at man bytter om på tømningsfrekvenserne. Den politiske beslutning i dag er, at mad- og restaffald tømmes hver 14. dag, mens den anden spand tømmes en gang om måneden.

Men plads-problemerne vil løse sig, hvis man byttede om, lyder det fra mange - og det giver o ikke en ekstra udgift..

- Der er flere grunde til, at det ikke er smart. Dels er det forskelligt fra husstand til husstand, hvor man oplever for lidt plads, dels kan man ikke bare lade en skraldespand med mad- og restaffald stå i en måned. Det kunne nemt komme til at lugte, siger Morten Christensen.

7 Intet mærke til miljøkassen

Hvis man skal have tømt sin miljøkasse, er det nødvendigt med et klistermærke på kassen, men det er ikke blevet udleveret. For at få det skal man køre på genbrugsstationen. Men så kan man jo ligeså godt aflevere sit farlige affald der - og dermed er miljøkassen overflødig, argumenterer borgere, der kalder løsningen "Storm P-agtig".

- Det er en af de ting, vi nok vil gøre bedre til næste gang, for selvfølgelig giver det mening, at klistermærket er i kassen, siger Morten Christensen.

Nogle borgere undrer sig over, hvorfor det i det hele taget er nødvendigt med et klistermærke, hvor man skriver sit navn og adresse.

- Det er på grund af arbejdsmiljøreglerne. Hvis der kommer noget, der af sikkerhedsmæssige årsager er udfordrende, skal man kunne lokalisere, hvor det kommer fra, forklarer Morten Christensen.

Han ser ikke noget problem i, at man sætter en hjemmelavet hvid mærkat på miljøkassen - så længe den indeholder navn og adresse.

8 Sker ingenting, når man klager

Flere borgere beskriver, hvordan de flere gange har kontaktet kommunen, når de har manglet poser, mærker eller andet.. Der sker bare ingenting.

- Vi har kastet alt det ekstra personale ind, som vi kunne, men der har været flaskehalsproblemer. Vi kan dog se, at det er ved at blive bedre nu - så min opfordring til borgerne må være, at de ikke skal opgive kampen, vi skal nok hjælpe dem.

9 Genbrugsstationen afviser dagrenovation

Pladsproblemerne får nogle til at køre på genbrugsstationen med ekstra affald, og det er fint så længe det fx er pap, plast og metal. Restaffaldet bliver imidlertid afvist.

- Hvis man gang på gang oplever, at man ikke har plads nok til sit restaffald, er der ikke så meget andet at gøre end at bestille en ekstra beholder. En ekstra beholder til restafald koster 1030 kr. om året - den er dyrere end en ekstra behold til fx plast, fordi den tømmes dobbelt så tit, siger Morten Christensen.

10 Kommer der en evaluering?

Mange borgere efterspørger en evaluering på ordningen, hellere før end senere. Nogle mener, man skulle have været meget mere forudseende i forhold til potentielle problemer og rullet ordningen ud for fx 200 forsøgsfamilier, inden alle blev inddraget.

- Vi har kørt forsøgsordninger i fx sommerhusområder og ved boligselskaber, men i forhold til villakvarterne har vi i stedet trukket på de erfaringer, andre kommuner har gjort før os. Det er da også kendte udfordringer, vi oplever, siger Morten Christensen.

Forvaltningen giver politikerne i teknisk udvalg en månedlig status på affaldsordningen, og det er også planen, der skal laves en evaluering.

- Men det er for tidligt endnu, ordningen skal lige have tid til at falde på plads. Jeg kunne forestille mig, at vi laver en evaluering, når den har kørt et halvt år, siger Morten Christensen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Odder

Carsten vil lave grøn strøm til at putte i tanken: Store solcelleparker gør din el-regning billigere

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

Annonce