Annonce
Horsens

Tre partier bakker op om skattestigning - tre siger nej

Byrådets partier deler sig i to i forhold til borgmester Peter Sørensens og Socialdemokratiets forslag om at hæve kommuneskatten. Arkivfotos
Annonce

En rundspørge blandt partilederne i Horsens Byråd viser, at der er umiddelbar opbakning fra Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti til borgmester Peter Sørensens (S) forslag om at hæve kommuneskatten fra 25,2 til 25,4 procent.

Fra Venstre, Konservative og Liberal Alliance derimod lyder der en klar afvisning.

Læs her mere uddybende, hvad partierne mener om borgmesterens forslag, der blev præsenteret i et debatindlæg i Folkebladet tirsdag.

Venstre: For letkøbt at lade borgerne betale regningen

Martin Ravn (V), gruppeformand. Arkivfoto: Morten Pape

For Venstre kommer det ikke på tale at medvirke til at hæve kommuneskatten, lyder det fra partiets gruppeformand, Martin Ravn.

- Jeg ser frem til at nærlæse forslaget fra borgmesteren, men det er lidt letkøbt bare at foreslå at hæve skatten og lade folk betale regningen, når man ikke kan få enderne til at nå sammen. Vi har også set det med taksterne på affaldsområdet, der bare stiger og stiger. Vi vil også i Venstre bevare kernevelfærden, men vi mener, at det er muligt at finde besparelserne på andre områder uden at hæve skatten, for eksempel på administrationen og i Ejendomscentret, siger han.

Venstre tager en række forslag til effektiviseringer med til budgetforhandlingerne, bebuder Martin Ravn.

- Vi tror, at der er et uudnyttet effektiviseringspotentiale i kommunen, der gør det muligt at fastholde velfærden med det nuværende skatteniveau. Her tænker jeg for eksempel på flytningen af rådhuset, hvor vi ser et kæmpe potentiale i at nedbryde nogle siloer. Vi går konstruktivt til forhandlingerne, og så må vi se, hvor det fører os hen, siger han.

DF: Jeg har selv tænkt tanken

Michael Nedersøe (DF). Foto: Morten Pape

- Forslaget kommer ikke bag på mig, i og med at vi mister 30 millioner kroner i udligningen. Jeg har også selv tænkt, at en skattestigning kunne være løsningen, så det er vi åbne over for at diskutere.

Det siger gruppeformand Michael Nedersøe (DF), der understreger, at Dansk Folkeparti ikke går på kompromis på ældre-, handicap-, og skoleområdet.

- Vi ville da hellere være i en situation, hvor det var muligt at lette skatten, men vi er et ansvarligt parti, og hvis vi kan undgå besparelser på de områder, vi prioriterer højt, er vi åbne for at diskutere en mindre skattestigning. Lad os tage drøftelsen, og så må vi se, om vi kan blive enige, konstaterer han.

I forhold til kommunens økonomi ser Michael Nedersøe også frem til, at forvaltningen færdiggør den analyse om potentielle besparelser på udlændingeområdet, han bad om i forbindelse med budgetforliget i fjor.

- Den skulle komme i august, og den er da værd at tage med til budgetforhandlingerne, siger han.

EL: Hæv skatten - og dækningsbidraget

Lisbeth Torfing (EL). Arkivfoto: Morten Pape

Enhedslisten er forsigtigt positive over for at hæve kommuneskatten.

- Vi er faktisk som udgangspunkt ikke begejstrede for at gøre det, for det rammer socialt skævt, når man regulerer på kommuneskatten. Folk med lave indkomster kommer til at betale forholdsmæssigt mere end dem, der betaler topskat. Derfor vil vi i forhandlingerne foreslå, at vi breder det lidt ud og også hæver dækningsbidraget for erhvervslivet med tilsvarende 0,2 procent, siger byrådsmedlem Lisbeth Torfing (EL).

- Trods alt ender vi nok med at sige ja, for det er bedre at hæve skatten end at risikere, at vi skal skære ned. Vi har ikke for meget velfærd i Horsens, siger hun.

- Pengene skal bruges bredt til velfærd. Vi skal til at se på minimumsnormeringer i daginstitutionerne, og det halter blandt andet på ældreområdet, i hjemmeplejen og på det specialiserede socialområde. Jeg kan også nævne beskæftigelsesområdet, hvor det, at vi får flere ledige, betyder, at det kan blive nødvendigt at skrue op for aktiviteten og antallet af sagsbehandlere, siger Lisbeth Torfing.

SF: Det er ikke fremmed for os at hæve skatten

Paw Amdisen (SF). Foto: Morten Pape

SF har ved tidligere budgetforhandlinger foreslået at hæve kommuneskatten, så der bliver mere råd til velfærd, og Paw Amdisen (SF) er da også som udgangspunkt ganske positiv over for borgmesterens forslag.

- Det er jo ikke en tankegang, der er fremmed for os, og jeg er glad for, at Peter Sørensen nu også går den vej. Vi har foreslået det tidligere, og denne gang får vi lov til at gøre det, uden at der bliver modregnet. Der er brug for pengene til velfærd, men spørgsmålet er så, hvordan vi skruer det sammen, så vi sikrer, at det ikke rammer socialt skævt. Her kunne man overveje, om man skulle flytte en del af skattestigningen over på grundskylden, siger Paw Amdisen, der også gerne vil drøfte, om kommuneskatten kan hæves mere end 0,2 procentpoint.

Paw Amdisen mener, at en del af de ekstra millioner kroner skal tilfalde skoleområdet.

- Skolerne er blevet hårdt ramt af effektiviseringerne, uden at der er kommet hjælp fra statslige puljer, så det har høj prioritet for os. Derudover er der minimumsnormeringerne og udfordringerne på ældre-, og handicapområdet, siger han.

LA: En ualmindeligt dårlig idé

Jakob Bille (LA). Arkivfoto: Morten Pape

- Det er en ualmindeligt dårlig idé at hæve skatten, og det kan jeg på ingen måde bakke op om. Det bliver en blank afvisning herfra.

Sådan lyder det fra byrådsmedlem Jakob Bille (LA), der omvendt bebuder, at han vil møde til efterårets budgetforhandlinger med et forslag om at sænke skatten.

- Det, kan jeg godt se, kan blive en svær øvelse, som det ser ud nu, men jeg kan i hvert fald allerede nu sige, at vi ikke er med i et budgetforlig, der indeholder skattestigninger, siger han.

- Hvis vi har en økonomisk udfordring, må vi effektivisere os ud af det, og det kan sagtens lade sig gøre, hvis vi udnytter ressourcerne smartere, for eksempel på beskæftigelsesområdet. Lad os gennemgå kommunen område for område og se, hvor vi kan effektivisere, foreslår han.

- Derudover mener vi, at der er gode penge at hente, hvis kommunen stopper med at drive virksomhed, som lige så godt kan varetages af private, for eksempel på genbrugsområdet. Genbrugshuset Stablen, som vi bruger 30 millioner kroner på, er et godt eksempel på det, siger Jakob Bille.

K: Der er ingen grund til at hæve skatten

Esben Hedeager (K). Arkivfoto: Morten Pape

- Som udgangspunkt ser jeg slet ingen grund til at hæve skatten i Horsens Kommune.

Sådan lyder det Esben Hedeager (K), der altså blankt afviser borgmester Peter Sørensens (S) forslag.

- Jeg vil rigtigt gerne se borgmesterens oplæg, før jeg udtaler mig mere konkret om sagen, men helt generelt mener vi i Konservative, at man i en så stor virksomhed som Horsens Kommune godt kan finde besparelser, så vi ikke behøver at hæve skatten. Vi har for eksempel for nylig brugt for mange penge på midlertidige daginstitutioner og midlertidige parkeringspladser, konstaterer han.

Esben Hedeager understreger, at Konservative meget gerne vil være med til at finde de nødvendige besparelser ved de kommende budgetforhandlinger.

- Man kan sige, at en skattestigning, hvor du skal betale 50 kroner mere om måneden, ikke er så meget, men jeg vil altså hellere sænke skatten med en halvtredser, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce