Annonce
Horsens

Tre måneder med Nordkaperen

Palle Hjørngaard Lauritsen på Nordkaperen ved Palau-øerne. Privatfoto
Selv når Palle Hjørngaard Lauritsen ikke sejler med sit job i Søværnet, trækker livet på havet i ham, og i tre måneder var han en del af besætningen på "Nordkaperen".

Horsens: I 2002 fik Palle Hjørngaard Lauritsen en enestående mulighed. En kammerat fra Søværnet fik lov til at låne Troels Kløvedals stålskib, "Nordkaperen", og Palle Hjørngaard Lauritsen blev inviteret med som en del af besætningen. I tre måneder sejlede de sammen i Stillehavet. Og selv beskriver han rejsen som en af de helt specielle oplevelser i sit liv.

- Vi sejlede ved Palau-ørerne i Mikronesien mod Filippinerne. Det var en fantastisk tur. Der var store koralrev, vi havde daglige dyk og mødte en masse venlige mennesker. Det er helt specielt at komme ud til steder, hvor der aldrig har været turister før, fortæller han.

- Vi sejlede ved Palau-ørerne i Mikronesien mod Filippinerne. Det var en fantastisk tur. Der var store koralrev, vi havde daglige dyk og mødte en masse venlige mennesker. Det er helt specielt at komme ud til steder, hvor der aldrig har været turister før.

Palle Hjørngaard Lauritsen

Næsten fanget af en storm

En af turens mere hårrejsende oplevelser kunne være endt galt, men blev i stedet et godt minde.

- Vi var på vej mod Filippinerne og var ude på åbent hav, da vi var ved at blive indhentet af en storm. Så vi måtte sejle til Indonesien uden visum eller noget som helst. Så da vi kom i land, røg vi direkte til afhøring, fortæller han og fortsætter:

- Men de var virkelig søde og gæstfrie og endte med at vise os rundt i byen. Det er en af de helt specielle begivenheder i mit liv.

Hjemme i land besøger Palle Hjørngaard Lauritsen stadig den sejlklub, hvor det hele startede. En af hans drenge er begyndt at sejle optimistjolle, og det glæder ham.

- Der er et fantastisk sammenhold i sejlklubben. Det vil jeg gerne give videre til de af mine børn, som har lyst til det. Og så er det også dejligt selv at være der igen - sammen med min søn.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce