Annonce
Odder

Tre kræftoperationer gav Betinna et nyt livssyn: - Min kræft skal ikke have været forgæves

Tre operationer efter en endetarmskræftdiagnose var ved helt at slå benene væk under Betinna Jørgensen. Men hun fandt nye kræfter i frivillige fællesskaber. Foto: Søren E. Alwan
Pædagogjobbet blev opgivet. Nu bruges tiden på frivilligt arbejde og netværk i Kræftens Bekæmpelse, så kræftforløb ikke har været forgæves.
Annonce

Odder: Lørdag morgen skal 53-årige Betinna Jørgensen ikke tænke sig om ret længe for at vide, hvad for noget tøj hun skal have på.

- Jeg skal have min gule fighter T-shirt på, siger hun.

T-shirten skal vise alle, at hun er med i Stafet For Livet som en af dem, der har overlevet kræft.

- Da stafetoptoget første gang gik fra Torvet i 2015, sad jeg i mit vindue og kiggede ud og drømte om, at jeg turde vise, jeg havde kræft. Året efter gjorde jeg det så med stolthed, og jeg havde den også på, da mit gospelkor senere på dagen sang til selve stafetten, husker hun.

På det tidspunkt var det næsten tre år siden, hun var blevet behandlet og opereret for endetarmskræft. Et halvt år senere, i december 2016, var hun til kontrol. Kræften var kommet tilbage. Den nye operation blev omfattende. Hun fik fjernet endetarmen og indsat en permanent stomi.

- Tilbagefaldet slog fuldstændig benene væk under mig. I 2017 havde jeg meldt mig til stafetten og hentet min fighter T-shirt, men jeg kunne simpelthen ikke komme afsted.

Et udsagn, der kan være svært at tro på, når man sidder over for den storsmilende, hurtigt talende og meget levende kvinde.

I 2015 sad jeg og kiggede på Stafet For Livets optog og drømte om, at jeg turde stille mig frem i den gule fighter t-shirt, men jeg var ikke klar. Nu bærer jeg den med stolthed.

Betinna Jørgensen, stafetfighter og frivillig

Annonce

Kvindenetværk

Gennem hele forløbet forsøgte hun flere gange at genoptage sit arbejde som pædagog i Hou Børnehave. Men stress, senfølger og endnu en operation for at fjerne arvæv i underlivet førte i efteråret 2018 til, at hendes læge indstillede hende til en førtidspension.

- Jeg elskede mit job, men det gik jo ikke, erkender hun.

I stedet kastede hun sig over frivilligt arbejde under Kræftens Bekæmpelse.

Efter alle tre operationer havde hun været tilknyttet genoptræningen på Vitapark. Under første forløb fandt hun sammen med en gruppe ligesindede, som hun stadig mødes med en gang om ugen, for at gå en tur i Vejlskoven.

Hun har også ledet en tarmkræftgruppe i Kræftens Bekæmpelses Hus Hejmdal i Aarhus og taget et patientstøttekursus hos Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg tror på, at sammen er vi stærkere, og min kræft skal ikke have været forgæves, siger hun.

Derfor har hun også involveret sig i Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Odder, hvor hun er tovholder for en kvindenetværksgruppe, der i øjeblikket består af 40 kvinder, der har - eller har haft - kræft.

De mødes fast tre gange om ugen. Mandag eftermiddag er der café på Ålykkecentret, tirsdag eftermiddag og onsdag formiddag er der gåtur i Vejlskoven.

- Vi tager også gerne på ture og har fire foredrag om året, siger Betinna Jørgensen og gør reklame for et nyt tilbud om svømning i samarbejde med Gigtforeningen.

Annonce

Et nyt livssyn

Det frivillige engagement har givet hende et nyt netværk på et godt tidspunkt. For seks år siden blev Betinna Jørgensen skilt og flyttede fra Malling, hvor hun er vokset op, til Odder fordi hun arbejdede i Hou.

- Jeg havde egentlig tænkt, at jeg var færdig med at skifte ud i venneflokken, men sygdommen gav mig et nyt perspektiv. Der var nogle, der blev valgt fra og nye, der kom til.

Børnebørn er der også kommet til. Første gang for fire år siden, men begge Betinna Jørgensens børn og dermed også børnebørn bor i henholdsvis Randers og Skjern.

- Desværre har jeg måttet erkende, at kræften har taget mange kræfter fra mig. Jeg har været nødt til at lære at sige fra også overfor mine børn, for det kræver stort overskud at køre til dem. Og jeg har måttet sande, at jeg ikke kan passe børnene en hel dag, hvis de er syge eller forældrene skal noget, men jeg tager meget gerne halve dage med overnatning.

- Min sygdom har bragt mig en anden vej. Jeg har fået et nyt livssyn. Jeg har eksempelvis lært at sige pyt til rengøring. Noget, der aldrig ville være sket før, griner Betinna Jørgensen.

Betinna Jørgensen er med i flere netværksgrupper, og tre gange om ugen er hun i Vejlskoven med en af dem. I weekenden kommer gåturen til at gå fra Torvet til Stafet For Livet, hvor hun deltager som en stolt fighter. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Overmandet af træthed

Held i i uheld betyder det jo så endnu mere tid til at engagere sig frivilligt. Og der er masser af ideer til, hvordan paletten af tilbud kan udvides for kræftramte i Odder Kommune.

- Det kunne være en samtalegruppe eller måske en kunstgruppe, som de har i Horsens. Det kunne jeg godt tænke mig, siger hun og vender så tilbage til den træthed, der stadig kan overmande hende med 100 km/t, når hun glemmer, at hun ikke behøver gøre alting selv.

- Jeg skal lære at bede om hjælp, for der er masser, der gerne vil hjælpe.

Vil man i kontakt med Betinna Jørgensen og høre med om eksempelvis kvindenetværket kan hun kontaktes på mail maloumelissa@hotmail.com

Stafet For Livet i Odder starter fra Torvet lørdag morgen kl. 10.30 og fortsætter på sportspladsen ved Bisgårdsvej frem til søndag kl. 11. Man kan stadig melde sig til direkte på pladsen eller på www.stafetforlivet.dk/odder

Der er ikke langt til smil og et kram, når man er sammen med Betinna Jørgensen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce