Annonce
Horsens

Tre gode råd om at tabe sig

Anja Bilberg Nielsen kan vise vejen til et sundere liv - uden at gøre nogle ting forbudt. Det handler om at begrænse sig, at nyde det, man får. Foto: Lone Bering

1. Slip tankerne om at gå på kur

Hvis du har prøvet slankekure, har du sikkert også prøvet at tage det hele på igen. Så derfor er råd nr. 1 at slippe tankerne om slankekur.

Hvis du slipper tanker om slankekure, har du meget bedre muligheder for succes. Men det kræver samtidig, at du slipper tankerne om, at dine kommende forandringer er tidsbegrænsede. Med kure sker der stort set altid det samme: du taber dig, du føler afsavn, du falder tilbage i gamle vaner, du tager på igen. Slankekure arbejder ikke med den mentale del af et vægttab.

Ofte sker der også det, at slankekure ses som noget besværligt og en periode, hvor der ikke plads til den mad, som du elsker. Men din hverdag kan indeholde den mad, du elsker. Du skal "bare" have strategier til en livsstil, hvor du lærer at styre mængderne, fordelingen og opdager dine egne tankefælder og vaner.

2. Fortæl en ny historie om dig selv

"Jeg er sådan en, der...."

... er sukkerafhængig. Jeg er sådan en, der let tager på. Jeg er sådan en, der ikke kan tabe sig." Hvad det er for nogle historier, du har om dig selv? Hvad fortæller du dig selv? Hvad fortæller du omverdenen? Har du udfordret disse tanker?

Uanset hvad det drejer sig om, så er der jo også noget betryggende ved at fastholde en tankegang. Tanker er også vaner. Vaner kan gøre tingene lettere, fordi vi ikke skal bruge så meget energi, når vi tænker og udfører en handling. Men spørgsmålet er, om det trygge altid er det bedste for os? For hvis vi altid er trygge, så bliver vi heller ikke udfordret. Hvis vi ikke bliver udfordret, så rykker vi os ikke og ser vores verden fra et nyt perspektiv.

En ny start kræver nye fortællinger.

3. Identificér what the hell-effekten

Det er den effekt, der gør, at vi selv oplever at "falde i", hvis vi f.eks. er på kur eller har forbudt os selv nogle fødevarer. Den indre dialog kan være noget i stil med: "What the hell, nu er jeg faldet i, så kan jeg kan lige så godt tage et stykke mere. Det betyder ikke noget, om det er et, to eller tre stykker kage"

Tankegangen får os til at spise mere og åbner op for de tilladte tanker. Så i stedet for at nøjes med det ene stykke kage, så bliver det en alt/intet tankegang.

Når du opfanger "what the hell-tanker" hos dig selv, kan du næste gang prøve noget andet. Øv dig i at nyde pizzaen, kagen, isen eller hvad det er - og stop i tide. Øv dig i, ikke at skælde dig selv ud. Det er aldrig for sent at ændre tingene. Små skridt betyder noget. Det næste sunde måltid betyder noget. Vejen til dit mål går op og ned, og når det føles op ad bakke, betyder det ikke, at alt er tabt. Det er her, du kan lære mest om dig selv og de vaner, du falder tilbage i.

Det fulde indlæg kan læses på www.anjabilberg.dk

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce