Annonce
Horsens

Tre år gammelt ventilationsanlæg i daginstitution skal udskiftes: Kan ikke varme luften på kolde dage

Det er kun tre år siden, at den renoverede Børneenheden Søndermark, som samler skole, vuggestue og børnehave på samme sted på Lindvigsvej, blev indviet. Men nu skal daginsitutionens ventilationssystem skiftes ud, og skolens er allerede skiftet. Arkivfoto: Mads Hansen
Daginstitutionen Søndermark på Lindvigsvej har problemer med ventilationssystemet. I stedet for opvarmet luft blæser der kold luft ned på børnene. For at undgå et påbud fra arbejdstilsynet er kommunen nu gået i gang med at skifte systemet ud.
Annonce

Horsens: Det kan være koldt udenfor om vinteren - rigtig koldt - og hvis ventilationssystemet ikke virker, så kan det også være koldt indenfor. Det har de 70 vuggestuebørn og 110 børnehavebørn og deres voksne i Daginstitution Søndermark på Lindvigsvej oplevet på egne kroppe. Siden en større ombygning i 2016 har ventilationen nemlig ikke virket efter hensigten.

Teknisk set er der tale om et system, hvor den luft, der bliver suget ud af lokalet, opvarmer den friske luft, der bliver blæst ind i lokalet. Men når systemet ikke virker optimalt, betyder det, at på kolde dage, især hvis det samtidig er blæsevejr, bliver den friske luft udefra ikke varmet tilstrækkeligt op, og i stedet for varm luft bliver der blæst kold luft ind i lokalet.

- Der har været nogle udfordringer, men vi har heldigvis været godt hjulpet af milde vintre. Men især på de dage, hvor der blæser meget og er frostvejr, kan vi mærke kuldenedfald, lyder det fra daginstitutionsleder Lone Berg.

- Der har været nogle udfordringer, men vi har heldigvis været godt hjulpet af milde vintre. Men især de dage, hvor der blæser meget og er frostvejr, vi kan mærke kuldenedfald.

Lone Berg, daginstitutionsleder, Daginsitution Søndermark.

Annonce

Har skruet op for varmen

Børnehuset Søndermark er en del af Horsens Byskole afdeling Lindvigsvej. Arbejdstilsynet var i 2019 på besøg i skoledelen af børneenheden og gav et påbud om at løse kuldeproblemet i undervisnings- og lærerlokaler samt i SFO-lokalerne.

Ventilationen i daginstitutionens lokaler er magen til de ventilationsanlæg, der nu bliver udskiftet i skolens lokaler, og problemstillingerne omkring kuldenedfald er helt de samme. Derfor forventer kommunen et tilsvarende påbud i daginstitutionen, og for at undgå det er en udskiftning af ventilationssystemet nu sat i gang.

- Vi er glade for, at det bliver skiftet nu, men der har heldigvis kun været få dage med blæst, fortæller Lone Berg, som afviser, at ventilationssystemet har resulteret i syge børn.

- Børnene er i bevægelse, så de fryser ikke. Der, hvor det har været værst, er på kontorer og der, hvor medarbejderne sidder stille, siger hun og fortæller, at man har måttet tage nye metoder i brug for at holde varmen.

- Indtil nu har vores pedel reguleret og skruet op for varmen for at kompenseret for kulden. Men når vi så er lige efter en kuldeperiode, og det bliver varmt igen, så gælder det om at få varmen reguleret tilbage, så man ikke får det for varmt, fortæller hun.

Annonce

Færdigt til marts

Ifølge Lone Berg er det planen, at udskiftningen af ventilationssystemet er færdig til marts 2020, så forhåbentlig kommer der ikke alt for mange blæsende frostdage denne vinter.

- Vi skal have udskiftet i vores fællesrum og to fløje - blå gang og rød gang - med i alt seks grupperum. Renoveringen er gået i gang i slutningen af november, og hvis planen holder, er de færdige i starten af marts, og vi glæder os til at få problemet løst.

Indtil da bliver børnene rykket rundt på de forskellige stuer under udskiftningen, og enkelte grupper bliver midlertidigt flyttet.

- Børnene bliver på matriklen, mens arbejdet står på - men til de ældste børn bruger vi den gamle vuggestue på Frederik Bajers Gade, og det er fint. De ser det som at komme lidt i uderum og få nye muligheder, lyder det fra Lone Berg.

Udskiftningen af ventilationen i daginstitutionen koster to millioner kroner, som skal finansieres af børne- og uddannelsesudvalgets budget i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Ungt ægtepar var endelig klar til at flytte ind i deres drømmebolig: Men to timer før fik de overraskende besked fra kommunen

Annonce