Annonce
Horsens

Tre år gammelt ventilationsanlæg i daginstitution skal udskiftes: Kan ikke varme luften på kolde dage

Det er kun tre år siden, at den renoverede Børneenheden Søndermark, som samler skole, vuggestue og børnehave på samme sted på Lindvigsvej, blev indviet. Men nu skal daginsitutionens ventilationssystem skiftes ud, og skolens er allerede skiftet. Arkivfoto: Mads Hansen
Daginstitutionen Søndermark på Lindvigsvej har problemer med ventilationssystemet. I stedet for opvarmet luft blæser der kold luft ned på børnene. For at undgå et påbud fra arbejdstilsynet er kommunen nu gået i gang med at skifte systemet ud.

Horsens: Det kan være koldt udenfor om vinteren - rigtig koldt - og hvis ventilationssystemet ikke virker, så kan det også være koldt indenfor. Det har de 70 vuggestuebørn og 110 børnehavebørn og deres voksne i Daginstitution Søndermark på Lindvigsvej oplevet på egne kroppe. Siden en større ombygning i 2016 har ventilationen nemlig ikke virket efter hensigten.

Teknisk set er der tale om et system, hvor den luft, der bliver suget ud af lokalet, opvarmer den friske luft, der bliver blæst ind i lokalet. Men når systemet ikke virker optimalt, betyder det, at på kolde dage, især hvis det samtidig er blæsevejr, bliver den friske luft udefra ikke varmet tilstrækkeligt op, og i stedet for varm luft bliver der blæst kold luft ind i lokalet.

- Der har været nogle udfordringer, men vi har heldigvis været godt hjulpet af milde vintre. Men især på de dage, hvor der blæser meget og er frostvejr, kan vi mærke kuldenedfald, lyder det fra daginstitutionsleder Lone Berg.

Annonce

- Der har været nogle udfordringer, men vi har heldigvis været godt hjulpet af milde vintre. Men især de dage, hvor der blæser meget og er frostvejr, vi kan mærke kuldenedfald.

Lone Berg, daginstitutionsleder, Daginsitution Søndermark.

Har skruet op for varmen

Børnehuset Søndermark er en del af Horsens Byskole afdeling Lindvigsvej. Arbejdstilsynet var i 2019 på besøg i skoledelen af børneenheden og gav et påbud om at løse kuldeproblemet i undervisnings- og lærerlokaler samt i SFO-lokalerne.

Ventilationen i daginstitutionens lokaler er magen til de ventilationsanlæg, der nu bliver udskiftet i skolens lokaler, og problemstillingerne omkring kuldenedfald er helt de samme. Derfor forventer kommunen et tilsvarende påbud i daginstitutionen, og for at undgå det er en udskiftning af ventilationssystemet nu sat i gang.

- Vi er glade for, at det bliver skiftet nu, men der har heldigvis kun været få dage med blæst, fortæller Lone Berg, som afviser, at ventilationssystemet har resulteret i syge børn.

- Børnene er i bevægelse, så de fryser ikke. Der, hvor det har været værst, er på kontorer og der, hvor medarbejderne sidder stille, siger hun og fortæller, at man har måttet tage nye metoder i brug for at holde varmen.

- Indtil nu har vores pedel reguleret og skruet op for varmen for at kompenseret for kulden. Men når vi så er lige efter en kuldeperiode, og det bliver varmt igen, så gælder det om at få varmen reguleret tilbage, så man ikke får det for varmt, fortæller hun.

Færdigt til marts

Ifølge Lone Berg er det planen, at udskiftningen af ventilationssystemet er færdig til marts 2020, så forhåbentlig kommer der ikke alt for mange blæsende frostdage denne vinter.

- Vi skal have udskiftet i vores fællesrum og to fløje - blå gang og rød gang - med i alt seks grupperum. Renoveringen er gået i gang i slutningen af november, og hvis planen holder, er de færdige i starten af marts, og vi glæder os til at få problemet løst.

Indtil da bliver børnene rykket rundt på de forskellige stuer under udskiftningen, og enkelte grupper bliver midlertidigt flyttet.

- Børnene bliver på matriklen, mens arbejdet står på - men til de ældste børn bruger vi den gamle vuggestue på Frederik Bajers Gade, og det er fint. De ser det som at komme lidt i uderum og få nye muligheder, lyder det fra Lone Berg.

Udskiftningen af ventilationen i daginstitutionen koster to millioner kroner, som skal finansieres af børne- og uddannelsesudvalgets budget i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HIC

Mestrene satte HIC på plads

Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Annonce