Annonce
forside

Trak alle anklager tilbage: Men far blev udvist for at banke sin datter

Retten i Horsens. Foto: Palle Herløv

17-årig pige trak alle anklager mod sin far tilbage. Alligevel blev faderen fredag dømt for nærmest daglig vold mod pigen. Han skal nu udvises af Danmark.

Horsens: Nærmest daglig vold med slag og spark mod sin datter igennem knap halvandet år kostede fredag en midaldrende mand fra en af Horsens' oplandsbyer fem måneders ubetinget fængsel og en udvisning af Danmark, hvor han har boet i omkring fire år, efter han og familien flygtede fra Syrien.

Domsmandsretten valgte at lægge vægt på, at den nu 17-årige datter i en videoafhøring, der blev afspillet i retten, i detaljer har forklaret, hvordan hun næsten dagligt blev slået og sparket af sin far. Hun fortalte også, at volden især blev udløst af tvister om pligter i hjemmet. Konkret fortalte hun om en episode, hvor hun havde gjort rent derhjemme, og faderen ikke var tilfreds med det, hun havde gjort.

- Og så begyndte han at slå mig. Han slog og sparkede mange gange. Jeg tror, jeg fik omkring 10 slag og flere end fem spark, fortalte pigen på videoen.

Efter anmeldelsen, som kom fra Horsens Kommune, hvor pigen betroede sig til en integrationskonsulent, blev pigen fjernet fra sin familie og anbragt på et såkaldt safehouse for piger, der er i æresrelaterede konflikter med deres familier. Her kan de unge holdes skjult, så deres familier ikke har mulighed for at finde dem.

Annonce

Sagen kort


  • Sagen begyndte, da den dengang 16-årige pige i oktober 2017 fortalte en frivillig flygtningeven, at hun blev slået af sin far nærmest dagligt.
  • Centralt i sagen stod to videoafhøringer af pigen. Den første er foretaget i november 2017, og den anden i juli 2018. På den første video fortæller pigen detaljeret om volden, som foregik med bl.a. slag og spark.
  • Senere bad pigen selv om at blive genafhørt. I juli 2018 fortæller hun, at hun ikke har noget problem med sin far, og at han aldrig har slået hende. - Det var noget, jeg fandt på, fordi han ikke ville lade mig ryge, fortalte pigen.
  • Faderen har hele tiden nægtet sig skyldig. Han forklarer, at der er tale om en god og kærlig familie, og at hans børn gerne må være danske. Han forklarede også, at han risikerer at blive henrettet, hvis han rejser tilbage til Syrien, hvor han stammer fra.

Trukket anklage retur

Senere har pigen trukket alle anklager mod faderen tilbage og har fortalt, at hun løj. Hun har i en senere videoafhøring fortalt politiet, at hun kun anmeldte faderen, fordi han forbød hende at ryge.

- Jeg tænkte ikke over, hvad anmeldelsen kunne få af konsekvenser, siger pigen på videoen.

Anklager Iben Degnbol fra Sydøstjyllands Politi slog dog fast i sin procedure, at hun ikke mener, man kan bruge pigens anden forklaring til noget.

- Det, at hun trækker sin forklaring tilbage, betyder ikke, at det ikke er sket. For mig at se handler det om, at hun i anklageskriftet ser, at faderen risikerer udvisning, sagde hun.

Anklageren mener heller ikke, at det svækker sagen, at datteren valgte at kontakte sin familie fra det safehouse, hvor hun var anbragt for at blive skærmet fra dem, efter volden blev anmeldt til politiet.

- Man kan spørge sig selv, hvorfor hun vælger at tage hjem, hvis hun har været udsat for det her. Men det er enkelt. Hun savner sin familie. Børn ser altid det bedste i deres forældre og beskytter dem, også selvom forældrene gør noget voldsomt mod børnene, sagde Iben Degnbol, der krævede faderen dømt for mishandling af pigen og udvist af Danmark.

Ude af proportioner

Den 48-åriges forsvarer, Lene Mortensen, var derimod af en ganske anden opfattelse.

- Der er altså ikke tale om en pige, der er bange for sin familie. Hun tager selv kontakt til dem og vil gerne hjem efter kort tids anbringelse. Hun kontakter selv sin far, og hun beder selv om at blive genafhørt, så hun kan fortælle sandheden, lød det fra forsvareren.

- Det er en presset familie, der forsøger at tilpasse sig livet i Danmark under stramme økonomiske rammer. Og samtidig skal de integrere sig kulturelt. Det er børnene typisk hurtigst til, og det kan naturligt give dønninger, sagde Lene Mortensen, der også forsøgte at få retten til at tilsidesætte pigens forklaring i den første videoafhøring, hvor hun fortæller om faderens mishandling.

- Jeg synes ikke, det er en troværdig forklaring. Afhøreren skal nærmest hive alt ud af hende, og jeg synes faktisk, han lægger hende ord i munden, sagde hun og kaldte anklagerens påstand om seks måneders fængsel og udvisning for "overdrevet" og "ude af proportioner".

- Jeg synes, det er et kæmpeproblem, hvis man på baggrund af den her sag udviser far, mor og seks børn, som er i trivsel og er ved at integrere sig i Danmark. De gør alt det rigtige, der er ikke noget at sætte en finger på, og alt tyder på, at det på sigt kan blive et kæmpe plus for os at have dem i Danmark, lød det fra Lene Mortensen, som understregede, at hvis faderen skal ud af Danmark, så skal familien med, da deres opholdstilladelse er bundet op på hans.

Ikke overdrevet forklaring

Dommeren og de to domsmænd valgte i store træk at følge anklagerens indstilling.

- Vi mener, at pigens første forklaring var meget troværdig. Den fremstod ikke overdrevet, og den er støttet af forklaringer fra bl.a. hendes veninde. Derimod virker pigen ikke troværdig i genafhøringen, og vi lægger vægt på, at den er foretaget, efter pigen blev bekendt med anklageskriftet mod faderen, lød det.

Faderen fik fem måneders ubetinget fængsel - dog ikke for mishandling af datteren, men for hyppig vold over en længere periode.

Derudover blev han udvist af Danmark med indrejseforbud i seks år.

Han valgte at anke dommen på stedet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce