Annonce
Horsens

Trafikken på motorvejene er halveret: En ting er dog uændret

Der er stadig biler på de danske motorveje, men cirka halvdelen af trafikken er forsvundet på grund af corona-nedlukningen. Billedet her er fra den fynske motorvej og taget før, coronavirussen kom til Danmark. Arkivfoto: Michael Bager
Antallet af køretøjer på motorvejene omkring Horsens bliver ved med at falde, og i weekenden er der næsten 60 procent mindre trafik. På et punkt er det dog uændret.

Østjylland: En helt naturlig konsekvens af Danmarks nedlukning er færre biler på vejene, og der er ingen tvivl om, at mange danskere arbejder hjemmefra og i øvrigt ikke bevæger sig så meget rundt.

Vejdirektoratet har trafiktællere flere steder i landet, og for Horsens-området findes de mest interessante på motorvejen ved Ejer Bavnehøj og ved Vejlefjordbroen. Her falder antallet af biler støt, viser opgørelsen fra sidste uge - altså uge 12.

I starten af ugen var der godt og vel 40 procent færre biler sammenlignet med uge ni, da coronavirussen endnu ikke havde gjort sit indtog i dagligdagen. Fredag var faldet oppe på henholdsvis 45 og 49 procent for henholdsvis Vejlefjordbroen og Ejer Bavnehøj.

Annonce

Lastbiler på normalt niveau

Tallene overrasker ikke Niels Erik Wegener Moltved, der er projektleder ved Vejdirektoratet. I hvert fald ikke, når det kommer til personbiler:

- Nej, for vi skal blive derhjemme. Men vi kan også se, at antallet af lastbiler forbliver på det hidtidige niveau, og det viser, at store dele af samfundet stadig fungerer, for de kører varer ud til butikkerne, medicinaludstyr til sygehusene og materialer til virksomhederne, siger han.

At faldet er blevet større i løbet af den seneste uge, har han et forsigtigt bud på en forklaring til.

- Min personlige tolkning er, at det tager tid at komme ind i nye rutiner, så jeg tror, at tallene godt kan falde yderligere. Det her er en proces, folk skal vænne sig til, og det kan jo for eksempel være, at man skal handle anderledes ved at pulje sine indkøb til en stor tur om ugen frem for at handle dagligt. På den måde kan der være mange parametre, siger han.

Endnu færre i weekenden

I weekenden er trafiktallene endnu lavere. Her kørte der 60 procent færre køretøjer på den østjyske motorvej i uge 12 set i forhold til uge ni.

Niels Erik Wegener Moltved tror, at forklaringen ligger i, at det kun er den nødvendige basistrafik, man ser på vejene i weekenden.

- Og så er mange af de aktiviteter, for eksempel sport, som folk kører ud til i weekenden, lukket ned lige nu, siger han og henviser til Trafikvaneundersøgelsen, som DTU, Danmarks Tekniske Universitet, står bag.

Her viser seneste opgørelse, som dækker trafikken i 2018, ganske rigtigt, at en stor del af danskernes bilforbrug kommer fra "ærinder" og "fritid", hvor blandt andet ferie og udflugter, familiebesøg, idræt og fritidsaktiviteter hører under. Det dækker over 60 procent af alle køreture, mens arbejde og uddannelse står for en fjerdedel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Horsens

Buketten erstatter festen og blomsterne bringes ud i bilen: Alternative løsninger hitter i havecentrene

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Annonce