Annonce
Horsens

Trafikken på motorvejene er halveret: En ting er dog uændret

Der er stadig biler på de danske motorveje, men cirka halvdelen af trafikken er forsvundet på grund af corona-nedlukningen. Billedet her er fra den fynske motorvej og taget før, coronavirussen kom til Danmark. Arkivfoto: Michael Bager
Antallet af køretøjer på motorvejene omkring Horsens bliver ved med at falde, og i weekenden er der næsten 60 procent mindre trafik. På et punkt er det dog uændret.
Annonce

Østjylland: En helt naturlig konsekvens af Danmarks nedlukning er færre biler på vejene, og der er ingen tvivl om, at mange danskere arbejder hjemmefra og i øvrigt ikke bevæger sig så meget rundt.

Vejdirektoratet har trafiktællere flere steder i landet, og for Horsens-området findes de mest interessante på motorvejen ved Ejer Bavnehøj og ved Vejlefjordbroen. Her falder antallet af biler støt, viser opgørelsen fra sidste uge - altså uge 12.

I starten af ugen var der godt og vel 40 procent færre biler sammenlignet med uge ni, da coronavirussen endnu ikke havde gjort sit indtog i dagligdagen. Fredag var faldet oppe på henholdsvis 45 og 49 procent for henholdsvis Vejlefjordbroen og Ejer Bavnehøj.

Annonce

Lastbiler på normalt niveau

Tallene overrasker ikke Niels Erik Wegener Moltved, der er projektleder ved Vejdirektoratet. I hvert fald ikke, når det kommer til personbiler:

- Nej, for vi skal blive derhjemme. Men vi kan også se, at antallet af lastbiler forbliver på det hidtidige niveau, og det viser, at store dele af samfundet stadig fungerer, for de kører varer ud til butikkerne, medicinaludstyr til sygehusene og materialer til virksomhederne, siger han.

At faldet er blevet større i løbet af den seneste uge, har han et forsigtigt bud på en forklaring til.

- Min personlige tolkning er, at det tager tid at komme ind i nye rutiner, så jeg tror, at tallene godt kan falde yderligere. Det her er en proces, folk skal vænne sig til, og det kan jo for eksempel være, at man skal handle anderledes ved at pulje sine indkøb til en stor tur om ugen frem for at handle dagligt. På den måde kan der være mange parametre, siger han.

Annonce

Endnu færre i weekenden

I weekenden er trafiktallene endnu lavere. Her kørte der 60 procent færre køretøjer på den østjyske motorvej i uge 12 set i forhold til uge ni.

Niels Erik Wegener Moltved tror, at forklaringen ligger i, at det kun er den nødvendige basistrafik, man ser på vejene i weekenden.

- Og så er mange af de aktiviteter, for eksempel sport, som folk kører ud til i weekenden, lukket ned lige nu, siger han og henviser til Trafikvaneundersøgelsen, som DTU, Danmarks Tekniske Universitet, står bag.

Her viser seneste opgørelse, som dækker trafikken i 2018, ganske rigtigt, at en stor del af danskernes bilforbrug kommer fra "ærinder" og "fritid", hvor blandt andet ferie og udflugter, familiebesøg, idræt og fritidsaktiviteter hører under. Det dækker over 60 procent af alle køreture, mens arbejde og uddannelse står for en fjerdedel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsmyndigheder vil anbefale obligatorisk brug af mundbind i offentlig transport

Annonce