Annonce
Debat

Tradition og dynamik: Trangen til evige forandringer sigter afgjort ikke mod højere livskvalitet

Børge Fruelund Jensen. Foto: Jørn Alsted, JA Photo
Annonce

Læserbrev: Tradition og dynamik - denne titel dækker over den problemstilling, der består i, om hver generation skal finde sine egne værdier uden at lytte til forældregenerationen, eller om de, som i mere traditionelle samfund end nutidens Danmark, skal indlæres med forudgående generationers værdier?

Jeg selv er vokset op på en gård på landet, og på landet i Danmark dengang stilledes der ikke spørgsmål ved de værdier, vi blev opdraget med.

De var underforståede. De "lå i luften" som uskrevne regler for, hvad man gør, og hvad man ikke gør.

Mange af disse værdier var sikkert århundreder gamle. Samfundet dengang på landet var et traditionelt samfund.

Skønt det er en grov skelnen, mener jeg, man i Europa i dag kan skelne mellem traditionelle samfund og dynamiske samfund.

De fleste katolske lande i Europa, og også i højere grad f.eks. England end Danmark, er langt mere traditionelle lande, end vi kender det her.

I Irland og i det katolske syden er kirkerne stadig fyldte af alle generationer til søndagsmessen. De religiøse traditioner er fulgt med.


Det er derimod en almindelig opfattelse i Danmark, at hver generation skal finde sine egne værdier at leve på. Det har det været i mange år. Resultatet er evig forandring, og stress er langt mere udbredt i vore dynamiske samfund end i de ovennævnte.

Børge Fruelund Jensen


Det er derimod en almindelig opfattelse i Danmark, at hver generation skal finde sine egne værdier at leve på. Det har det været i mange år.

Resultatet er evig forandring, og stress er langt mere udbredt i vore dynamiske samfund end i de ovennævnte.

Trangen til evige forandringer sigter afgjort ikke mod højere livskvalitet. Vi ferierer jo også hyppigere i traditionelle samfund end i vort eget.

Vi har i Danmark kastet alt for meget overbord uden at spekulere på, om det, der fulgte efter, var bedre eller dårligere.

Det kan delvis være en gammel overtro om evig fremskridt, der går tilbage til 1800-tallets optagethed af "evolution".

Noget af det kan skyldes den prøjsiske filosof Hegels teori om en verdensånd (Weltgeist), der åbenbarer sig ned gennem den evigt fremadskridende historie, hvorfor alt nyt er bedre end alt gammelt.

Hele Søren Kierkegaards værk kan ses som en kritik af Hegels filosofi og hegelianismen.

Det er måske på tide, vi danskere begynder at lytte lidt mere til vor egen filosof end til prøjseren Hegel, der bildte sig selv ind, han var denne verdensånds hidtil nyeste profet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Gør noget: Gå en tur

Horsens

Forældre opfordres til at holde små børn hjemme: Otte ud af 10 børn møder op i vuggestuer og børnehaver i Horsens Kommune

Horsens

SF'er til minister: Hvordan vil du sikre, at loven står over økonomiske hensyn i børnesager?

Annonce