Annonce
Skanderborg

Træværk giver tid til familielivet

Dennis Nielsen har skabt tømrervirksomheden Træværk, som er specialiseret i at lavanergihuse på 100 kvm til en million, så især børnefamilier ikke bliver så trængte økonomisk.Foto: Søren E. Alwan

Ny tømrervirksomhed vil lave familiehuse på 100 kvadratmeter til en million kroner, så børnefamilier ikke længere skal være klemt mellem realkreditlån og lange arbejdsdage.

Virring: 36-årige Dennis Nielsen fra Virring ved Skanderborg fik en dag nok. Nok af 60-timers arbejdsuger som leder i det private erhvervsliv, nok af det store realkreditlån og nok af det nybyggede hus på næsten 300 kvadratmeter. Så han besluttede sig for at sadle om, stå af ræset og nu vil ha hjælpe andre med at gøre det samme.

- Jeg kunne se, at jeg brugte så mange timer om ugen på min lederfunktion, og det drænede mig. Men hvis jeg sagde op og fandt et andet job, ville der bare komme en anden chef, som ejede mig. Man sidder som en lus mellem to negle - arbejdsgiveren og realkreditlånet, lyder det fra Dennis Nielsen.

Sammen med sin far åbnede han derfor i sommeren 2016 en tømrervirksomhed med speciale i energirigtige renoveringer, og til nytår ser også lillesøstervirksomheden Træværk, lyset. Og konceptet i den nye virksomhed er enkelt. 100 kvadratmeter familiebolig - en million kroner, og så er huset både lavenergi og bæredygtigt.

- Vi er blevet supergode til at bygge effektivt. Det tager højest to en halv til tre måneder for os at bygge et hus, og det er også en af grundene til, at prisen kan holdes nede. Derudover er vi ikke ret mange i virksomheden, som skal have del i pengeposen. Sidder der en håndværker, med 50 under sig og en leder i en stort Q7'er, og alle skal have en slat, så bliver det dyrt. Det skal vi ikke. Det er kun mig, min kone og min far, fortæller Dennis Nielsen.

Han regner med, at Træværk vil kunne bygge omkring ti huse om året, og han ved da også godt, at det ikke er noget, han bliver rig af, men det er faktisk heller ikke pointen.

- Vi har bygget alt for stort, da vi byggede vores eget hus. Vi har bygget to huse i et, men vi er blevet klogere. Derfor vil vi sælge vores hus og selv bo i et af husene til en million. For når huset her bliver solgt, har vi forhåbentlig nok til at bygge et nyt hus kontant, og så er vi gældfri. På den måde skal vi ikke skrabe direktørlønnen hjem, og så kan vi også hjælpe andre, lyder det.

En af de helt store drivkræfter bag virksomheden Træværk er netop at hjælpe andre, som sidder i samme saks mellem job og realkreditlån. Ifølge Dennis Nielsen dræner det nemlig familier og gør livet meget mere surt, end det behøver at være, og faktisk mener han, at man har pligt til at gøre noget, hvis man kan.

- Hvis du har en form for knowhow, har du pligt til at lære den fra dig. Jeg har også en pligt. Og jeg skal ikke bare sætte mig ned med de andre store entreprenører og skovle penge ind, når jeg har penge nok. Det handler om at sætte tæring efter næring. Jeg vil godt give lidt af mig selv, og hvis jeg er gældfri, hvad skal jeg så skrabe millioner sammen for?, spørger han.

Vi opfinder ikke nogen særlig dyb tallerken. Alle vil gerne være sammen med deres børn, men i Danmark har vi en bagvendt tradition. Vi låner, for at gøre hvad vi vil i stedet for at spare op. Det er som om, at før vi kan starte livet, skal vi låne fire millioner. Dennis Nielsen, fritidsfilosof of ejer af tømrervirksomheden Træværk

Dennis Nielsen og konen Stine vil nu sælge parrets 265 kvm store villa, for selv at bo i et af de små lavernergihuse.foto: Søren E. Alwan

Nye prioriteter som forældre

Dennis Nielsen og hans kone Stine oplevede for alvor, hvordan deres liv havde taget en forkert retning, da parret blev forældre til deres datter Tilde My for fire år siden. Det store hus, som blev tegnet og bygget inden datteren kom, og de lange arbejdsdage for at betale lånet, fik netop parret til at føle sig fanget økonomisk og arbejdsmæssigt, og derfor er deres mission at vise andre par i samme situation, at mindre kan også gøre det.

- Vi opfinder ikke nogen særlig dyb tallerken. Alle vil gerne være sammen med deres børn, men i Danmark har vi en bagvendt tradition. Vi låner, for at gøre hvad vi vil i stedet for at spare op. Det er som om, at før vi kan starte livet, skal vi låne fire millioner, lyder kritikken.

Ifølge Dennis Nielsen er det netop de lånte penge, som i sidste ende gør hverdagen svær. For med en fireårig datter, en hund og en kat er tiden bare bedre brugt hjemme.

- Nu arbejder jeg kun omkring 30 timer om ugen, og bestræber mig på at være hjemme hver dag klokken 15, når min datter kommer hjem. Tiden med familien er den vigtigste, lyder det.

Eksempel på et lavenergihus fra Træværk. Foto: DesignHåndværk

Fritidsfilosof

Hverken Dennis Nielsen eller konen har lange uddannelser bag sig. Alligevel havde de to driftige jyder begge i mange år gode karrierer i det private, og med en toppost som leder stod det ikke just i kortene, at Dennis Nielsen skulle være selvstændig tømrer.

- Vi har ikke suget en masse SU ud af systemet. Vi står her, som de to mennesker vi er og har skabt det her. Og uddannelsesmæssigt er jeg ingenting, ud over måske lige fritidsfilosof, siger Dennis Nielsen.

Titlen som fritidsfilosof har han godt nok ikke helt klart defineret, men for ham handler det om at suge til sig og lære og så gøre noget ved det, man kan.

- Man kan ikke forhindre mennesket i at tænke. Det er det, der adskiller os fra dyrene. Jeg bruger meget tid på at snakke med mennesker, der er klogere end mig - for eksempel gamle mennesker med noget på hjerte. Og jeg sørger for at holde mig selv kontaktbar over for folk, for når jeg aktivt åbner mig, så lærer jeg noget, og hvis den, jeg taler med, også vil åbne sig, så har jeg en genvej, som gør mig lynhurtigt klog, forklarer han.

Og noget af det, han især har lært, er, at livet ikke skal handle om afbetalinger.

- Folk skal ikke sætte sig for hårdt, det vil vi gøre op med. Og når vi skal bygge et hus for folk, vil vi foreslå det lille hus, og vi vil ikke forsøge at snakke det op ligesom i bilbranchen. Man bliver ikke gladere af dyrere klinker, slår han fast.

Eksempel på et lavenergihus fra Træværk. Foto: DesignHåndværk

Pas på naturen

Men Dennis Nielsens mission og filosofiske betragtninger handler ikke bare om at stå af det økonomiske ræs, de handler i lige så høj grad om at passe på Moder Jord.

- Efter Anden Verdenskrig var vi cirka 2,5 milliarder her på jorden, nu er vi 7,5. Vi har tredoblet vores størrelse på 60-70 år, og det er ved at gå galt. Det virker forkert at suge olie op af jorden for at brænde den af på et døgn i vores huse, og vi må simpelthen ikke hive på de fossile brændstoffer, lyder advarslen.

Derfor skal typehusene fra Træværk laves efter alle kunstens regler med lavenergi i højsæde fra yderst til inderst.

- Vi skal minimere de faste udgifter til strøm og varme. Min mission er ikke at hive på de fossile brændstoffer. Vi misbruger jordens ressourcer på det groveste, og vi lever over evne og overtrækker kontoen, siger han og fortsætter:

- Jeg vil gerne udtrykke mig uden at være negativ, men man er nødt til at være pessimist for at se ind i fremtiden. Hvis man bare overtrækker kontoen, giver det bagslag.

Bemærk venligst billedprioritering: Foto nr. 01 er højest prioriteret.En mand som både er tømrer og fritidsfilosof har valgt at sælge fmiliens store hus og bygger i stedet et lille, lavenergihus til famililen, for at stige af pengeræset.Foto: Søren E. Alwan

Træhuse er bedst

Træhuse er vejen frem.

Træværk har fået sit navn, fordi virksomheden kommer til at specialisere sig i træhuse. Ikke fordi mursten ikke kan være godt, men træ er bare bedre, mener Dennis Nielsen. Han peger især på de klimatunge murstenshuse fra 60'erne og 70'erne, der bliver revet ned i dag, som nogle af de store miljøsyndere.

- Mange huse, der har stået i 40-50 år, er ved at blive rykket ned nu. Det er en kæmpe fejl, og regnestykket i husene går ikke op. Det er så klimatungt at lave mursten, når de ikke skal stå længere. Hvis man nu kunne bygge et hus, som ikke var outdated på 200 år for eksempel ved at kigge på paddehatten, som beskytter sin stamme mod fugt. Kunne man bygge et træhus lige sådan, med stort udhæng, så huset altid har tørt træværk, så kan det holde i mange år, siger han og fortsætter:

- Mursten er fint, men træ er som udgangspunkt Co2neutralt. Det er vokset op af naturen, og når du skal af med det, kan det brændes, eller det rådner op, forklarer han.

Derfor er det afgørende for Dennis Nielsen, at han ikke bare selv bygger de klimavenlige huse, men at andre også hopper med på idéen.

- Det er min mission hele vejen igennem. Det er det, jeg tænker på, når jeg står op. Hvad jeg kan nå at gøre her. Jeg er 36 år og har cirka det samme antal år tilbage til at være effektiv i, hvis jeg skal nå at skubbe til det her. Jeg kan ikke nå at bygge alle de huse, jeg vil, men jeg kan inspirere, så andre kan spejle sig i os og også vælge at bygge med god samvittighed og ikke bare tænke på penge, forklarer han.

Bemærk venligst billedprioritering: Foto nr. 01 er højest prioriteret.En mand som både er tømrer og fritidsfilosof har valgt at sælge fmiliens store hus og bygger i stedet et lille, lavenergihus til famililen, for at stige af pengeræset.Foto: Søren E. Alwan

Alle går tidligt hjem

De to første ordrer er allerede landet, inden den lille familievirksomhed er skudt fra start i januar 2018. Men med kun tre personer på lønningslisten, er det også rigeligt. På sigt håber Dennis Nielsen dog på, at få flere medarbejdere, som kan være med til at bygge billigt og energivenligt. Og uanset hvilken størrelse Træværk ender med at få, vil han ikke presse sine medarbejdere, som han selv er blevet presset.

- Så snart jorden er tøet op, så går vi i gang. Lige nu er vi jo kun os, men jeg vil godt have nogle svende og en lærling, og selvom jeg så kommer til at være over nogen, vil jeg gøre alt for, at vi alle sammen smutter hver dag klokken 14-15 stykker. Det er det, der i sidste ende giver glade medarbejdere, lyder det.

Bemærk venligst billedprioritering: Foto nr. 01 er højest prioriteret.En mand som både er tømrer og fritidsfilosof har valgt at sælge fmiliens store hus og bygger i stedet et lille, lavenergihus til famililen, for at stige af pengeræset.Foto: Søren E. Alwan

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce