Annonce
Ikast-Brande

Træning skal gøre ældre mere selvhjulpne

Hver onsdag og fredag går Christian Storgård Jensen i gang med øvelser der skal styrken i benene og balancen.. Foto: Ejgil Jessen Hansen
Ikast-Brande har investeret i træningsprogrammet DigiRehab, hvor hjemmehjælpere støtter de ældre i træningen.
Annonce

Brande: Christian Storgård Jensen fra Skolestien i Brande er klar i sin kørestol, da social- og sundhedshjælperen, Rosa Eriksdottor træder ind i hans lejlighed en onsdag klokken 10.15. Christian Storgård er næste 95 år, bor alene i sin ældrebolig, som er tilknyttet Brandlundparken.

Han har gennem flere år haft vanskeligheder med at gå og er derfor afhængig af kørestolen. Han er ikke i stand til at gå ved hjælp af en rollator, men det er håbet, at han på et tidspunkt kan komme til at gå igen.

Bortset fra gangbesværet er den tidligere Brande-advokat særdeles velfungerende. Han er kvik i bemærkningerne, og han er hurtig til at sætte sig ind i, hvad øvelserne går ud på. Desuden er han meget motiveret og kan se gevinsten i at træne.

Han er således også forberedt på, at hver onsdag og fredag formiddag skal han i gang med de ugentlige øvelser under kyndig vejledning af Rosa og en iPad, som grundigt viser, hvordan øvelserne skal foregå.

Øvelserne for Christian Storgård har først og fremmest fokus på at øge styrken i benene og balancen. Der trænes i højest 20 minutter, og Christian Storgård er meget koncentreret og yder sit maksimale for at få størst mulig nytte af træningen.

Humoren er dog hele tiden til stede, og Rosa formår at finde balancen med at motivere, men samtidig have respekt for Christian Storgårds grænser. Det er ham, der suverænt bestemmer, hvornår han ikke magter mere, og hvilke øvelser han ikke ønsker at gå i gang med.

Træningen har nu fundet sted i tre uger, og Christian Storgård oplever selv, at det har positiv effekt for ham.

Annonce

DigiRehab

Ikast-Brande har besluttet sig for at investere i et træningsprogram, der hedder DigiRehab. Det er også navnet på det firma, som har udviklet programmet. DigiRehab er en sammentrækning af ordene digital og rehabilitering, og programmet er udviklet til fysisk træning af ældre i hjemmeplejen.

Gevinsterne ved DigiRehab skulle gerne være. at de ældre opnår øget livskvalitet ved selv at kunne udføre flere daglige opgaver og få større bevægelsesfrihed.

Træningen foregår i den enkeltes eget hjem. De ældre, der tilbydes træningsprogrammet, bliver i første omgang grundig vurderet med henblik på at modtage den bedst mulige træning. Efter hver træning bliver resultatet af træningen ført ind i et skema af den sosu-hjælper, som er sammen med den ældre under træningen. Efter cirka et halvt år vurderes den opnåede effekt, og herefter bliver det besluttet, hvorvidt pågældende skal fortsætte eller stoppe eller overgå til en vedligeholdende træning hver 14. dag for at forsøge at bevare det niveau, som den ældre har opnået.

Ikast-Brande Kommune satser foreløbig på at køre programmet de kommende tre år.

Den ansvarlige for DigiRehab i Ikast-Brande kommune, Lonni Parsberg, fortæller, at det er social- og sundhedshjælperne, der er blevet uddannet til at varetage opgaven med træning af de ældre. Det er denne gruppe, der kommer hos de ældre, og samtidig har kommunen på den måde kunnet give denne faggruppe et fagligt løft.

Programmet har kørt i forholdsvis kort tid, og det skal selvfølgelig indarbejdes over en længere periode, men indtil videre ser Lonni Parsberg positivt på udviklingen og tror, det bliver en gevinst for både kommunen, medarbejderne og først og fremmest de ældre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Overlæge efterlyser underholdning til indlagte coronapatienter: Nogle får simpelthen en depression af at være indlagt

Annonce