Annonce
Horsens

Trængsler fra livet med udviklingshandicap: Hvor skal vi bo, og hvorfor skal det være så svært at komme på toilettet?

Vilkårene for borgere med handicap var emnet tirsdag aften til vælgermøde på ASV. Foto: Mette Graugaard
Deltagerne til vælgermøde på ASV satte fingeren på de ømme punkter ved livet med udviklingshandicap. Kandidaterne lyttede og gav deres besyv med.

Horsens: Toiletter man ikke kan finde ud af at komme ind på som udviklingshæmmet, fordi man skal sende en sms, så man ender med at stå og tisse i bukserne udenfor toilettet. Parkeringspladser der er så små, at parkering med en handicapbus udløser en parkeringsbøde. Kritik af at 42 procent af sagerne på handicapområdet, som ender i Ankestyrelsen, er en ommer, og bliver sendt tilbage til kommunerne.

Det var nogle af emnerne, der blev sat til debat, da ULF og LEV Horsens tirsdag aften stod for en vælgermøde, hvor emnet var handicappolitik. Mødet, som foregik på ASV, trak godt 40 deltagere, som førte debatten omkring de trængsler, som livet byder på, når det leves med udviklingshandicap i Horsens Kommune.

Slut med ture i svømmehallen

Et forældrepar fortalte om deres voksne søn, som ikke længere kom i svømmehallen, som han ellers elskede, fordi en del af hans ledsagertimer nu gjaldt ledsagelse i en gruppe, men hans behov er en velkendt ledsager. Realiteten var, at ledsageren ikke var velkendt - og i øvrigt blev timerne ofte aflyst.

- Og hvorfor skal vores søn ikke have motion, lød det fra moren.

Enhedslistens Christina H. Hansen var klar i mælet:

- Hvis man skal kunne leve et liv som andre, så skal man kunne komme i svømmehallen.

- Ledsagerordningen er blevet amputeret gennem de senere år. Det er ikke rimeligt, lød det fra en af mødets deltagere. Foto: Mette Graugaard

Andre bekymrede sig om boliger til deres unge mennesker, som også kunne stille deres behov for et godt ungdomsliv.

Og så var der den med de mange sager, som Ankestyrelsen sender tilbage til kommunerne.

- Jeg tror ikke, politikerne ved, hvad det betyder, at en sag bliver sendt tilbage til kommunerne, lød det fra Karen Nygaard, formand for LEV Horsens, som forklarede om krævende forløb, der varer mellem seks og 18 måneder.

- Jeg er med som bisidder i flere sager. Drejer det sig om sager under 5000 kroner, plejer jeg at sige, at man skal vælge sine kampe med omhu. Det kan også dreje sig om sager, der koster kommunerne 100.000 og 200.000 kroner. Det, man skal vide, er, at så længe ankesagen bliver behandlet, skal kommunerne ikke betale de beløb. Det skal de først, når sagen er afsluttet, fortalte formanden.

Annonce

Hvorfor er der så mange fejl?

Den store grad af sager, som Ankestyrelsen sender tilbage til kommunerne, udløste flere kommentarer fra aftenens panel af kandidater til kommunalvalget.

Susan Gyldenkilde (S) mente, at det bundede i, at lovgivningen på området er fuldstændig håbløs at operere i.

- Nej, lød det fra en tilhører. Lovgivningen er klar, det er sagsbehandlerne, den er gal med.

Nye Borgeliges Søren Lind Jensen og Dansk Folkepartis Louise Lange mente, at løsningen var, at kommunerne ikke skulle stå for visiteringen på området.

- Kommunerne magter ikke opgaven, lød det fra Søren Lind Jensen.

Jakob Bille slog til lyd for, at visiteringen netop skulle blive i kommunerne, så beslutningerne blev taget tæt på borgerne.

- Det har været en succes i andre kommuner at sætte byrådsmedlemmer, medarbejdere og borgere sammen i et et forsøg på at finde ud af, hvordan man gør det bedre, lød et indput fra radikale Niels Voetmann Jepsen.

Annonce

Hvad med boliger?

Hvad med boliger til de unge mennesker med handicap ville nogle mødre vide.

- Kan det passe, at en ung mand skal bo på et plejehjem med gamle mennesker?

Kan det passe, at en ung mand skal bo på et plejehjem med gamle mennesker?

Spørgsmål fra salen

Det var ikke opbakning til nogen steder i panelet, hvor politikerne lyttede, mens de blev præsenteret for nogle af besværlighederne ved et liv med udviklingshandicap eller som forældre til målgruppen.

Det indebar også et ønske om et plejehjem til målgruppen, når de fik behov for det. Den sag lagde SF's Pernille Holm billet ind på at arbejde for.

Aftenens emne var en fremmed og kompleks verden for de fleste i panelet.

- Hvis I skal til at leve efter vores normer, så bliver I syge, og så er det jer, der skal have hjælp, lød et af aftenens sidste indspark til politikerne, som efterfølgende fik stor tak for aftenens indsats fra mødets arrangører.

Det sagde de også:

Søren Lind Jensen (D):- Et samfund er kendetegnet af den måde, det behandler de svageste på. Og hvis det koster mere, må vi finde besparelser andre steder.

Jakob Bille (LA):- Er vi gode nok til at lytte? Nej, det tror jeg ikke. Det er måske der, vi skal starte.

Niels Voetmann Jepsen (B):- Hvis der er så mange sager med fejl, så skal det løses. Det må vi give hinanden håndslag på.

Pernille Holm (SF):- At der er problemer med noget så banalt som at komme på toilettet, det er bare ikke i orden.

Lars Jensen (V):- Vi kan sagtens bygge boliger, men det hjælper ikke, hvis vi ikke har de rigtige mennesker til at tage sig af borgerne.

Louise Lange (DF): - Hjælpemidler og støtte skal fortsætte, efter man er 18 år, indtil der er lavet en plan for voksenlivet.

Susan Gyldenkilde (S): - Vi vil gerne have, at unge udviklingshæmmede kan blive boende i kommunen, derfor er det vigtigt at få bygget nogle boliger, og vi er allerede  gang.

Christina H. Hansen (Ø):- Der skal tilføres flere penge til området, så man får det, man har krav på.


Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Annonce