Annonce
Livsstil

Trænger du også til at komme ud og få noget luft - her er 11 bud på gode vandreture

At vandre i naturen er en af de ting, vi gerne må gøre under corona-nedlukningen. Men hvor skal man lige tage hen? På redaktionen har vi forsøgt at samle en række bud på gode vandreture i lokalområdet.

Horsens: Herunder er de forskellige bud på, hvor man kan finde et godt udflugtsmål i naturen.

Så find det varme overtøj og det gode fodtøj frem, og begiv dig af sted. Og du skal ikke lade dig begrænse af denne liste, for der er masser af naturskønne områder i det østjyske.

1 Bygholm Enge

Vandet kan stå højt i Bygholm Enge, som også byder på et rigt fugleliv. Foto: Mette Graugaard

Der venter et fladt og fascinerende landskab til en travetur vest for Horsens ved Bygholm Enge, som er et ud af fire engområder langs Store Hansted Å. Er man til en lang travetur, kan man gå ud til området, eller man kan køre ud til samkørselspladsen ved Horsens Vest og herfra gå eller køre ad den asfalterede vej ned til Bygholm Enge.

Her er der kort over ruten, som er forsynet med broer, hvor det er nødvendigt, for at holde fødderne tørre i våde tider. På den afmærkede sti kommer man også til et fugletårn med tegninger af fugle, ligesom der er borde og bænke ved pumpehuset.

Vådområderne begrænser næringstilførslen til Nørrestrand og Horsens Fjord, ligesom de fungerer som forsinkelsesbassin, som mindsker risikoen for oversvømmelse ved Nørrestrand.

2 Gudenåstien

Gudenåstien går igennem bakkelandskab og skovområder, og man kommer forbi masser af steder med stor kulturhistorisk værdi. Arkivfoto: Søren Gylling

Gudenåstien er en sammenhængende sti, der, når den er færdig, vil gå fra Tinnet Krat til Randers Fjord. Undervejs kommer man igennem et smuk bakkelandskab, hyggelige landsbyer og over steder med stor kulturhistorisk oplevelsesværdi.

Gudenåstien går fra Voervadsbro i den nordlige del af Horsens Kommune til Emborg Bro i Skanderborg Kommune.

Fra Højlundvej i Voervadsbro følges Gudenåen mod nord igennem et kuperet bakkelandskab, og efter et par kilometer rammer man et af Danmarks smukkeste udsigtspunkter, Sukkertoppen, hvorfra man har udkig over Søhøjlandet og Mossø.

Fra Sukkertoppen går turen til Klostermølle, hvor Benediktine-ordenen byggede Voer Kloster i 1536.

Fra Klostermølle går turen videre langs møllekanalen, hvor man passerer Klosterkær, der er Danmarks største indlandsdelta. Herfra går turen til Gl. Rye, hvor man kan beundre de smukke lyngbakker, inden ruten slår et knæk mod syd til Emborg, hvor der er mulighed for at besøge Øm Kloster Museum.

Ruten er markeret med skilte og pile hele vejen, og turen starter på p-pladsen ved Højlundvej 1 i Voervadsbro, 8660 Skanderborg.

3 Bjerre Engsø

Bjerre Engsø. Arkivfoto: Morten Marboe

Tag fuglekikkerten med, hvis du beslutter dig for en tur langs Bjerre Engsø. Det er blot 10 år siden, Hedensted Kommune etablerede et nyt vådområde i lavningen syd for Bjerre Skov ved Skjold Å. Samtidig blev der skabt en ny sø på 20 hektar.

Her er der i dag masser af fugleliv og gode muligheder for et overblik ved fugletårnet, der er placeret ud mod Bjerre Skovvej.

Der er etableret flere stier, både i skovområdet og langs den sydlige side af søen. Herfra er der forbindelse til Møgelkærvej og mulighed for at gå forbi det tidligere fængsel og nuværende uddannelsescenter for fængselsbetjente.

Turen er afvekslende, og du vælger selv, om tuen skal være kort eller lang. Husk gode støvler, der kan klare et lidt fugtigt engområde.

Der er flere parkeringsmuligheder langs Bjerre Skovvej. Fugletårnet står ved Bjerre Engsø p-plads, som man nemt finder, hvis man kommer fra Bjerre og Dalvej/Neder Bjerrevej.

4 Svanesø

Svanesø ligger midt i skoven syd for Skanderborg centrum en halv times kørsel fra Horsens midtby. Rundt om søen er der markerede vandrestier. Ruten om søen er cirka tre kilometer. Arkivfoto: Morten Pape

Svanesø finder man midt i skoven syd for Skanderborg by, cirka en halv times kørsel fra Horsens midtby. Rundt om søen er der markerede vandrestier. Man passerer blandt andet Hjorteparken og et fugletårn med udsigt over hele Svanesø. Her er der mulighed for at se det varierede fugleliv, området byder på.

Ruten er cirka tre kilometer, og undervejs er der mulighed for at dreje af og påbegynde andre vandreruter, blandt andet til områdets Døjsø, der er kendt for sine forskellige planter. Man kan også vandre hen ad Sumpstien, der er etableret ved udlægning af grene og ris belagt med barkflis. Det betyder, at man trygt kan begive sig afsted, og at man kommer tørskoet igennem til trods for navnet, der kunne antyde noget andet.

Svanesø er en smuk tur midt i naturområder og gennem en del af den kongelige dyrehave ved Skanderborg Slot. Man kan parkere ved Dyrehaven 10 i Skanderborg eller ved Døjsøvej nord for Svanesø, der leder direkte hen til vandrestien.

5 Snaptun og Tønballe

De to kanonrør fra linieskibet Christian VII ved Svenskeskansen ud mod Hjarnø Sund er kommet af deres stensatser. Nu skal de monteres på trævogne. Jens Kjær, glud museum står for flytningen. Fredag 27. november 2020. Foto: Mads Dalegaard

Snaptun: Fra Snaptun Havn har du mulighed for en gåtur ud til Hundshage. Ruten går langs vandet ud til Tønballe Skov, hvor man finder et udkigstårn med udsigt over fjorden i retning mod Hjarnø.

På turen kommer du forbi svenskeskansen i Tønballe Skov, hvor to kanoner står på en bakketop. Kanonerne er netop blevet restaureret og sat på nye vogne.

Her i Tønballe Skov finder du desuden et fint udkigstårn med en smuk udsigt over fjorden og en shelter, hvor du gratis kan overnatte i det fri.

6 Stensballe Bjerge

En ca. 300 meter lang afstikker fra den oprindelige trampesti i Stensballe Bjerge fører op til en sten, der markerer tinden 84 meter over havet. Inskriptionen lyder: "Denne Sten og Grunden om den i 3 Al. Afstand er fredet. Navnlig forbydes det at tænde Ild paa eller ved den. G S". Foto: Jacob B. Korsholm

Den halvanden km lange trampesti, der fra den nordlige ende af Bygaden ved Risengård fører rundt i Stensballe Bjerge, er med rette populær - især efter at kommunen med passende mellemrum begyndte at slå vegetationen på stien, som løber i kanten af en brakmark.

Panoramaudsigten over Horsens Fjord, Nørrestrand, byen og det bakkede landskab er enestående fra bjergkammen, hvor den kan nydes fra en bænk.

Sidste år fik trampestien en tilføjelse, der udgår fra det øverste hjørne på fjordsiden.

I kanten af en mark viser gule pile op til en granitsten, der blev rejst i 1907 som et såkaldt geodætisk fikspunkt, bl.a. til opmåling af landskabet.

Sti-tilføjelsen ender p.t. blindt, så man skal de samme ca. 300 meter tilbage til den gamle trampesti.

På denne årstid med nøgne træer er udsynet på afstikkeren optimalt.

Buslinje 1 stopper på Bygaden ud for Risengård, og der er parkeringsmuligheder på vejene i området efter gældende regler.

7 Den mest øde sandstrand

Bortset fra et par spredte både er der ikke meget andet end sand og strandplanter på strækningen mellem Hølken og Dyngby strand. Måske er det også derfor, at strækningen er på tegnebrættet som landgangssted for en kommende Kattegatbro. Foto: Morten Pape

Langt det meste af kysten mod Kattegat er bebygget, ikke mindst med hovedparten af Odder Kommunes 2200 sommerhuse. Men der findes trods alt en relativt øde strækning mellem Hou og Dyngby Hoved.

Et godt udgangspunkt for en gåtur langs stranden er den kæmpemæssige p-plads, du finder for enden af Toldvejen, nær campingpladsen i Hølken.

På stranden kan du gå både mod Dyngby og Saxild i nord og mod Hou i syd, og ud over Havhusene vil du ikke støde på ret meget bebyggelse - og sandstranden er rigtig fin.

Nyd udsigten mod Tunø og Samsø, måske bliver den i fremtiden en ganske anden, for det er præcis på denne strækning en eventuel Kattegatbro vil få sit landfæste.

8 Rundtur i bjerge og skov

På skovvejen langs med golfbanen passerer man skovbegravelsespladsen, som Stensballegaard Gods åbnede som landets første af slagsen i 2018, og som godset i øjeblikket er ved at udvide. Foto: Jacob B. Korsholm

I forbindelse med fredningen af Stensballe Bjerge i 2016 blev der lovet flere trampestier, og arbejdet er i gang.

Ud over en tilføjelse til trampestien ud for Risengård er der kommet en sti, der går fra fjordenden af vejen, der hedder Bjergene, langs en mark ned i skoven og ud på grusvejen Haldrup Strandvej.

Det betyder, at man nu kan gå en runde over Stensballe Bjerge uden at skulle ud på cykel- og gangstien langs den trafikerede Haldrupvej.

Med udgangspunkt fra Bjergene, hvor der er p-lomme i enden mod Bygaden og busstoppested i nærheden, er der her et forslag til en vandretur af cirka halvanden times varighed i rask trav:

Gå i retning væk fra byen, og tag den nye sti, der starter for enden af den private vej ned mod Bjergene 28.

Følg stien gennem skoven til Haldrup Strandvej, og fortsæt ad dén i retning mod fjorden.

Drej til højre ad den brede skovvej, og når den drejer skarpt til venstre, følges skovvejen til højre mod golfbanen.

Tag den første vej til højre ind i skoven, og følg den med golfbanen på venstre side til Stensballegaard.

Drej til højre ad Bygaden til Bjergene.

9 Purhøj

Udsigten fra Purhøj - her ind over Horsens - er betagende. Foto: Thomas Baden Sørensen

Kun cirka syv km fra hjertet af Horsens er der et betagende vue på Purhøj, der rager 121 meter op i luften. Der er fine muligheder for at vandre og cykle i området. Start eventuelt turen fra toppen, hvor der er mulighed for at parkere bilen.

Vi tog gåturen fra Purhøj vest/sydvest gennem et skovstykke i Ustrup Bjerge. Vi fortsatte i retning Bjerrelide og drejede mod syd og siden øst mod Neder Bjerre, hvor opstigningen ad Purhøjvej starter i et lille kryds med mulighed for en slapper på en bænk.

Turen fra syd kan klares på gåben og cykel af de fleste - den er længere og noget mindre stejl end fra Over Ustrup.

10 Kærskoven ved Ølsted

Kærskoven findes ved ølsted lige syd for Horsens.

Du finder Kærskoven lige syd for Horsens på landevejen mod Hedensted. Skoven er en varieret skov med en lille sø i midten og to shelterpladser.

Man kan tage en gåtur på et par kilometer rundt i skoven.

En del af skoven er også indrettet til hundeskov.

Der er en parkeringsplads både ude ved Hovedvejen over for Ølstedbrovej og en parkeringsplads inde i skoven med adgang fra Hovedvejen.

11 Bryrupbanestien

Bryrupbanestien ved Vrads.  Foto: Birgitte Avnesø

Den 60 km lange natursti mellem Horsens og Silkeborg byder på et smukt, varieret landskab og gode muligheder for at nyde naturen.

Bryrupbanestien følger den gamle Horsens-Bryrup-Silkeborg jernbanestrækning, der blev nedlagt i 1968. Går man hele turen, føres cyklister, løbere og vandrere gennem ådale, åbne herregårdslandskaber, hedeområde, gamle bøgeskove (uden blade på træerne lige nu) og det bakkede, midtjyske Søhøjland.

Fem km af strækningen - mellem Vrads og Bryrup - fungerer som jernbane med veterantog i sommerhalvåret.

Der er forskellige steder at parkere bilen og gå ud på stien. Blandt andet ved Vrads Station på adressen Lystrupmindevej 15, 8654 Bryrup.

Annonce
Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

På torsdag banes vejen for seks spor på E45: Ved udgangen af 2026 skal 38 kilometer motorvej stå færdig

Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Annonce