Annonce
AC Horsens

Træneren og manden med fløjten: Det er ikke altid dommerens skyld - kun nogle gange

Bo Henriksen og Mads-Kristoffer Kristoffersen gav hinanden masser af modspil i diskussionen om dommerkendelserne i Superligaen. Foto: Morten Pape

AC Horsens' manager Bo Henriksen og FIFA-dommer Mads-Kristoffer Kristoffersen gav 70 tilhørerne et unikt og åbenhjertigt indblik i samarbejdet mellem dommer og træner eller manglen på samme i Superligaen.

Horsens: AC Horsens' manager Bo Henriksen og FIFA-dommer Mads Kristoffer Kristoffersen er ikke kun dygtige til deres metier på en fodboldbane.

De er også begge særdeles underholdende og interessante at høre på, når de åbner for godteposen i forhold til deres fælles passion for fodbold.

Lidt over 70 af Horsens Folkeblads abonnenter havde sagt ja til at blive klogere på de to herrers arbejdsbetingelser og fodbolden generelt. Spørgelysten var stor og talelysten tilsvarende hos Bo Henriksen og Mads-Kristoffer Kristoffersen, så det kunne være blevet en midnatsforestilling, hvis ikke aftalen ikke havde været 90 minutter plus forlænget spilletid.

AC Horsens og Bo Henriksen har følt sig forfulgt af afgørende fejlkendelser i denne sæson, og manageren fik mulighed for at vise en række af de situationer, hvor der er blevet begået fejl. Tilsvarende gennemgik Mads-Kristoffer Kristoffersen en af sine landskampe, ligesom AC Horsens kamp mod AGF og FCK blev livligt diskuteret med synspunkter fra dommeren, manageren og avisens abonnenter.

- Jeg er ikke interesseret i at banke dommerne oven i hovedet. Jeg er selv blevet banket oven i hovedet masser af gange, og det gør ikke noget godt ved en. Det handler om, at vi skal have mere retfærdighed ind i fodbolden, og det skal vi hjælpe dommerne med at sikre, sagde Bo Henriksen, der undervejs i AC Horsens' kampe ofte er i dialog med 4. dommeren.

Og lige der kan være svært at være konstruktiv, måtte Bo Henriksen indrømme.

Annonce
Det er ikke let at være dommer. Her viser Mads-Kristoffer Kristoffersen et skema over de forskellige situationer, han på et splitsekund skal gennemtænke, hvis han fløjter for et straffespark. Foto: Morten Pape

Tinnitus af brok

Mads Kristoffer-Kristoffersen var enig i det synspunkt til stor morskab for forsamlingen.

- Det er sværeste er at være 4. dommer, for du kan ikke løbe væk, som dommeren kan inde på banen. Først råber den ene træner dig ind i hovedet, så vender du dit headset, hvorefter den anden træner råber lige så højt, og så har jeg tinnitus i resten af kampen, svarede dommeren igen.

- Det handler om at være diplomat, når du står der mellem de to trænere. Jeg giver dem nogle gange ret. Det kan godt være bluff, men så får jeg fred, smilte Mads-Kristoffer Kristoffersen.

- I en kamp skal en dommer lave 600-800 vurderinger. Det tænker tilskuerne nok ikke over. De husker kun, hvis der har været to kendelser, der har været forkerte, sagde dommeren.

Bo Henriksen pegede på, at han ikke havde noget imod fejl som sådan. Det er en del af spillet.

- Men dialogen omkring det er ikke god nok. Vi skal være dygtigere til at få dommerne til at dømme efter den samme linje. Lige nu er det for stor forskel, sagde Bo Henriksen.

Han blev i kampen mod Esbjerg bortvist, men fik efterfølgende ingen straf af disciplinærinstansen.

- Vi er nødt til forberede os selv og spillerne på, hvem der skal dømme vores kampe, fordi der er så stor forskel i, hvad man kan tillade sig at sige eller spørge en dommer om. Jeg blev vist bort, fordi jeg sagde, at det var pivringe dømt. Det var måske ikke klogt sagt, men jeg har sagt ting, der er meget værre uden at blive bortvist. Den forskel duer ikke, sagde Bo Henriksen, der henviste til, at der i øjeblikket er en del unge dommere i Superligaen.

- Jeg er også bedre nu, end i min første superligakamp, svarede Mads-Kristoffer Kristoffersen igen.

8 eller 25 kameraer

Han gav tilhørerne et godt og åbent indblik i dommernes forberedelser til de enkelte kampe, og hvordan han får afviklet situationer undervejs i en kamp.

- Det vigtigste er, at jeg og mit team af dommere aldrig må blive bange for at lave fejl. Min vigtigste rolle er at beskytte spillerne. Derfor kan der også være forskel på linjen fra kamp til kamp. Hvis to hold kan finde ud af at styre det, får de også lov til mere, sagde Mads-Kristoffer Kristoffersen.

- Mathias Nielsen kan f. eks. være oppe at køre efter, der er blevet begået et frispark mod ham, og så kan det være givet godt ud, at jeg bruger nogle ekstra sekunder på at spørge ind til, om han er klar, fordi han så selv når at falde lidt ned. Et andet eksempel på dialogen i en kamp kunne være, da Matej Delac fik en advarsel for at løbe ud til mig for at brokke sig i begyndelsen af kampen mod AGF. I gamle dage skulle det have givet rødt kort, men nu var en advarsel passende. Han løb ind i mig, men det var fordi, jeg stoppede. Han fik besked på, at nu skulle han huske i anden halvleg, at der ikke var mulighed for at trække tiden, for så ville han få advarsel nummer to og dermed rødt kort, sagde Mads-Kristoffer Kristoffersen.

Både Bo Henriksen og Mads-Kristoffer Kristoffersen pegede på det pres, som dommerne er under i en kamp.

- Der er 25 kameraer til hovedkampen i Superligaen, og det handler kun om at finde fejl hos dommerne. Tænk hvis vi andre skulle arbejde under de betingelser, at alle kun kiggede efter, om du lavede fejl. Jeg laver selv maser af fejl. Det var f.eks. en katastrofe den måde, vi stillede op på mod FCK, sagde Bo Henriksen.

- Det er derfor, jeg helst vil dømme kampene søndag kl. 12, for der har vi kun otte kameraer på, gav Mads-Kristoffer Kristoffersen igen.

- Jeg hader at lave fejl, men til forskel fra en spiller, der har lavet en fejl, kan jeg kun arbejde med mig selv. En spiller i AC Horsens vil nok få lidt kærlighed af Bo Henriksen. Jeg får kun 50 sure sms'er, når jeg kører hjem fra en kamp, sagde Mads-Kristoffer Kristoffersen.

Det kunne Bo Henriksen ikke stå for, så mødet sluttede meget passende med en kærlig krammer mellem de to.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce